3+1 λόγοι για να επιλέξετε μια «πράσινη» καριέρα

Ονειρευόσασταν πάντα να κάνετε τη διαφορά στον κόσμο; Έχετε πάθος για την Επιστήμη και το Περιβάλλον; Θέλετε να βοηθήσετε στη διαμόρφωση ενός πιο πράσινου και καθαρού μέλλοντος;

Τότε μια καριέρα στον τομέα της βιωσιμότητας θα μπορούσε να είναι η ιδανική επιλογή για εσάς!

Καθώς ο αριθμός των θέσεων εργασίας σε αυτόν τον τομέα αναμένεται να αυξηθεί την επόμενη δεκαετία, ακολουθούν πέντε λόγοι για να ακολουθήσετε μια πράσινη επαγγελματική πορεία και να μην αφήσετε τις φιλοδοξίες σας να πάνε χαμένες. Αλλά πρώτα, ας ορίσουμε τι είναι οι «πράσινες» θέσεις εργασίας.

Τι είναι οι πράσινες θέσεις εργασίας;

Οι πράσινες θέσεις εργασίας συμβάλλουν στη διατήρηση ή την αποκατάσταση του Περιβάλλοντος, είτε πρόκειται για παραδοσιακούς τομείς όπως π.χ. η βιομηχανία και κατασκευές ή σε νέους, αναδυόμενους τομείς, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ενεργειακή απόδοση, η βιολογική Γεωργία ή ο αειφόρος σχεδιασμός.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), οι πράσινες θέσεις εργασίας:

  • Αυξάνουν την αποδοτική κατανάλωση ενέργειας και πρώτων υλών
  • Περιορίζουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
  • Ελαχιστοποιούν τα απόβλητα και τη μόλυνση
  • Προστατεύουν και βοηθούν στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων
  • Συμβάλλουν στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

Οπότε, γιατί να επιλέξετε μια πράσινη καριέρα:

Οι θέσεις εργασίας σε αυτόν τον τομέα αυξάνονται

Οι παγκόσμιοι ηγέτες είναι απασχολημένοι προσπαθώντας να αποκαταστήσουν την Οικονομία στον απόηχο του COVID-19, ενώ επίσης αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή και αξιοποιούν αυτή την ευκαιρία για τη στρατηγική Net Zero.

Στην Αγγλία, ο Σύνδεσμος Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει προβλέψει ότι μέχρι το 2030 θα μπορούσαν να υπάρχουν 694.000 θέσεις εργασίας στην οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – έναντι 185.000 το 2018. Το 2020 ανακοινώθηκε επίσης ότι οι επιχειρήσεις σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να επωφεληθούν από 134.000.000 λίρες (150.570.440 ευρώ) για την ανάπτυξη καθαρών τεχνολογιών και τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας. Οι πράσινες βιομηχανίες είναι ήδη σημαντικοί εργοδότες παγκοσμίως: Η Διεθνής Υπηρεσία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αναφέρει ότι υπάρχουν επί του παρόντος 11,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον τομέα.

Δεδομένης αυτής της κατάστασης, είναι ασφαλές να πούμε ότι οι θέσεις εργασίας για την κλιματική αλλαγή θα μπορούσαν όχι μόνο να σώσουν τον πλανήτη, αλλά και τις ίδιες τις καριέρες μας.

Βρείτε σκοπό στην εργασία σας

Οι νεότερες γενιές έχουν ήδη καταλάβει τη σημασία του να είμαστε προσεκτικοί με τον πλανήτη μας. Πάνω από τα δύο τρίτα (68%) των νέων σήμερα ελπίζουν να έχουν μια καριέρα που να βοηθά το Περιβάλλον, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μηχανικής & Τεχνολογίας (ΙΕΤ). Στην πραγματικότητα, η έρευνά τους, η οποία διεξήχθη σε παιδιά ηλικίας 5 έως 13 ετών, δείχνει ότι το να «κάνεις τη διαφορά» είναι πιο ελκυστικό για τα παιδιά σήμερα από τα χρήματα ή τη φήμη!

Δεν είναι οι μόνοι που αναζητούν την αίσθηση του νοήματος. Οι προσδοκίες των εργαζομένων για το τι θέλουν από την εργασία και τη ζωή τους έχουν αλλάξει θεαματικά τα τελευταία δύο χρόνια. Η τελευταία μας έκθεση δείχνει ότι το 66% των εργαζομένων θέλουν να βρίσκουν νόημα στην καθημερινή τους εργασία και το 61% ότι επιθυμούν να γνωρίζουν ότι η εργασία τους συμβάλλει θετικά στην Κοινωνία.

Οι πράσινες θέσεις εργασίας σίγουρα τα προσφέρουν αυτά, κάτι το οποίο μας φέρνει πιο κοντά στο επόμενο θέμα.

Να ξέρετε ότι κάνετε τα πάντα για να σώσετε τον πλανήτη

Όταν επιλέγετε μια καριέρα στον τομέα της αειφορίας ή στον περιβαλλοντικό κλάδο, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι έχετε θετικό αντίκτυπο.

Όχι μόνο θα κάνετε μια σημαντική και θετική διαφορά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά επίσης θα ανοίξετε το δρόμο για έναν καλύτερο, πιο βιώσιμο τρόπο ζωής - βοηθώντας  τους ανθρώπους τώρα και στο μέλλον.

Η μετάβαση σε μια Οικονομία χωρίς εκπομπές άνθρακα είναι επίσης ένας μοχλός οικονομικής ανάπτυξης με τη δυνατότητα δημιουργίας εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με έκθεση της ΔΟΕ, η πράσινη οικονομία θα δημιουργήσει 24 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2030. Αυτό θα επιτρέψει σε εκατομμύρια ανθρώπους να ξεπεράσουν τη φτώχεια και να απολαύσουν βελτιωμένα μέσα διαβίωσης.

Εν ολίγοις, οι πράσινες θέσεις εργασίας είναι καλές για τους ανθρώπους, το περιβάλλον και την οικονομία.

Συνδυάστε την αγάπη σας για το περιβάλλον με τις τεχνικές και προσωπικές δεξιότητές σας

Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα πράσινων θέσεων εργασίας που είναι διαθέσιμες σήμερα, και οι λεγόμενοι «πράσινοι» εργαζόμενοι προέρχονται από διάφορα υπόβαθρα.

Οι άνθρωποι που εργάζονται στον τομέα της μεταποίησης, για παράδειγμα στον σχεδιασμό συσκευασιών πρέπει να έχουν γνώση των υλικών που είναι φιλικά προς το Περιβάλλον. Ομοίως, ένας μηχανικός που επιθυμεί να εργαστεί στον ενεργειακό τομέα θα χρειαστεί πιθανότητα να έχει γνώσεις σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ένας υπεύθυνος διαχείρισης απορριμμάτων πρέπει να είναι εξοικειωμένος με τις κυβερνητικές ρυθμίσεις σχετικά με την ασφαλή διάθεση απορριμμάτων, τους κανονισμούς συσκευασίας και τους στόχους ανακύκλωσης.

Οι ανθρώπινες δεξιότητες είναι επίσης σημαντικές. Στους περισσότερους ρόλους θα χρειαστείτε ισχυρές επικοινωνιακές δεξιότητες όπως εξάλλου και ικανότητα να εργάζεστε ως μέλος μιας ομάδας. Άλλες βασικές ιδιότητες περιλαμβάνουν τις δεξιότητες διαχείρισης έργου και τις διαπροσωπικές δεξιότητες για την επεξήγηση της νομοθεσίας και των διαδικασιών σε άτομα από κάθε υπόβαθρο.

Υπάρχουν πολλά οφέλη σε μια πράσινη εργασία, όχι μόνο για το Περιβάλλον αλλά και για την καριέρα σας. Καθώς περισσότερες επιχειρήσεις προσπαθούν να γίνουν φιλικές προς το Περιβάλλον, κάθε εργασία έχει τη δυνατότητα να γίνει πράσινη.

Στον όμιλο ManpowerGroup θέλουμε να σας βοηθήσουμε να απελευθερώσετε τις δυνατότητές σας και να επιταχύνετε την καριέρα σας σε αυτόν τον τομέα. Από συμβούλους περιβαλλοντικής υγείας και ασφάλειας, διαχειριστές και επιθεωρητές, μέχρι τεχνολόγους συσκευασίας, ειδικοί αποβλήτων αμιάντου και ρόλους διαχείρισης απορριμμάτων, δείτε όλες τις τελευταίες μας «πράσινες θέσεις εργασίας»!

Πηγή: https://www.manpower.co.uk/article/c_5-reasons-to-choose-a-green-career/

Αν θέλετε να κάνετε το επόμενο βήμα στην επαγγελματική σας καριέρα, δείτε τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας εδώ, και ανεβάστε το βιογραφικό σας εδώ. Μείνετε στην «καρδιά» των εξελίξεων της αγοράς εργασίας και προετοιμαστείτε για το μέλλον της εργασίας, διαβάζοντας τις συμβουλές καριέρας της ManpowerGroup.