Γιατί το Πανεπιστήμιο είναι η καλύτερη περίοδος της επαγγελματικής σου δικτύωσης;
 

Η δικτύωση αποτελεί ένα βασικό στοιχείο της καριέρας σου. Μάθε γιατί δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να ξεκινήσεις να χτίζεις το επαγγελματικό σου δίκτυο.

Πολλοί άνθρωποι δεν σκέφτονται την επαγγελματική τους δικτύωση μέχρι να ξεκινήσουν την πρώτη τους δουλειά, δηλαδή μετά το Πανεπιστήμιο. Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Η καλύτερη ώρα για να αρχίσεις να σκέφτεσαι την καριέρα σου – και αυτό συμπεριλαμβάνει και την δικτύωση σου- είναι όσο είσαι ακόμα φοιτητής.

Η επαγγελματική δικτύωση έχει ως στόχο να δημιουργήσεις μακροχρόνιες ευεργετικές σχέσεις.

Για να καταλάβεις τι σημαίνει στην πραγματικότητα η δικτύωση στον επαγγελματικό τομέα, είναι σημαντικό να μάθεις τα πλεονεκτήματα της.
Παρακάτω θα δεις 7 βασικά πλεονεκτήματα της επαγγελματικής δικτύωσης και γιατί το πανεπιστήμιο είναι ο καλύτερος τρόπος να την ξεκινήσεις.

1)    Επαγγελματικές ευκαιρίες. Ανεξάρτητα από το αν θα γίνεις εργοδότης ή εργαζόμενος, η καριέρα σου θα ξεκινήσει απ’ την στιγμή που θα αποφασίσεις ποιο  μονοπάτι θέλεις να ακολουθήσεις. Όσους περισσότερους ανθρώπους γνωρίζεις τόσες περισσότερες είναι και οι πιθανότητες για καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες.
2)    Σύστημα υποστήριξης. Ένα επαγγελματικό δίκτυο λειτουργεί ως ένα σύστημα υποστήριξης.
3)    Πηγές πληροφοριών. Μέσω του δικτύου σου, θα μάθεις για τις ευκαιρίες απασχόλησης και τις πληροφορίες που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να βελτιώσεις τις δεξιότητες σου και να δημιουργήσεις τη δική σου καριέρα.  
4)    Επαγγελματική ανάπτυξη. Οι άνθρωποι του δικτύου σου μπορούν να σε βοηθήσουν στη επαγγελματική σου ανέλιξη προσφέροντας σου εκπαίδευση ή οδηγώντας σε καλύτερες πηγές (επαγγελματικής) κατάρτισης.
5)    Καθοδήγηση. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν μέντορες μέσω του προσωπικού τους δικτύου.
6)    Βελτίωση Φήμης. Όσο θα χτίζεις τις σχέσεις σου, θα χτίζεις και μια φήμη. Αυτή η φήμη θα επεκταθεί με την προσωπική σου δικτύωση.
7)    Κέντρο πόρων: Η δικτύωση σου είναι ο καλύτερος πόρος (η καλύτερη ευκαιρία) που έχεις για την επίτευξη της επιτυχίας σου.   

Πολλοί απόφοιτοι έχουν τις πρώτες τους επαγγελματικές συνεντεύξεις ως αποτέλεσμα των σχέσεων τους με συμμαθητές τους, καθηγητές και άλλους συνεργάτες της σχολής.

Διαχειρίσου την καριέρα σου με την υποστήριξη του δικτύου σου.

Η δικτύωση αποτελεί βασικό στοιχείο της διαχείρισης της σταδιοδρομίας. Όταν αποφασίσεις ποιο δρόμο θέλεις να ακολουθήσεις στην επαγγελματική σου ζωή, ξεκίνα να σκέφτεσαι τους ανθρώπους και τις πηγές που θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν να επιτύχεις τους στόχους σου.  Θα πρέπει επίσης να εξετάσεις ποιον μπορείς να βοηθήσεις συμπεριλαμβάνοντας τον σε αυτό το δίκτυο.  Μη ξεχνάς ότι οι σχέσεις –ακόμη και οι επαγγελματικές- είναι αμφίδρομες.

Όταν βάζεις προτεραιότητα στις μακροχρόνιες σχέσεις, θα είσαι περισσότερο χαρούμενος και ικανοποιημένος ανεξάρτητα από το επαγγελματικό μονοπάτι που θα ακολουθήσεις. Η  διαδικασία αυτή ξεκινά από το Πανεπιστήμιο, το οποίο είναι η αφετηρία για την εκπαίδευση και την επαγγελματική σου προετοιμασία.