5 Συμβουλές για να διαπραγματευτείτε στην επόμενη σας εργασία

 

Η χρονική περίοδος ανάμεσα στην πρόσληψη και την έναρξη μιας νέας εργασίας είναι πολύ σημαντική για την επαγγελματική μας καριέρα, καθώς τότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να διαπραγματευτούμε το πακέτο των απολαβών μας. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, διαπραγματευτείτε αυτό που επιθυμείτε, διαφορετικά οι εργοδότες δεν θα γνωρίζουν τι είναι σημαντικό για εσάς.

 

Να γνωρίζετε το εύρος των μισθών στην αγορά για τον κλάδο που αντιπροσωπεύετε

 

Οι περισσότερες μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις για κάθε θέση εργασίας προσφέρουν ένα εύρος απολαβών. Για να εντοπίσετε αυτή την κλίμακα, προτιμήστε μια αξιόπιστη έρευνα αποδοχών από συμβουλευτικές εταιρείες που συλλέγουν δεδομένα από οργανισμούς, αντί για άτομα που μπορεί και να μην σας παρέχουν αξιόπιστες πληροφορίες. Εάν δεν έχετε πρόσβαση σε τέτοιες έρευνες, κάντε μια online αναζήτηση και επικοινωνήστε με τους γνωστούς σας και τους υπεύθυνους προσλήψεων για να αποκτήσετε μια εικόνα αυτού του εύρους. Έπειτα, διαπραγματευτείτε εντός αυτού του εύρους με βάση την εμπειρία και τις δεξιότητές σας.

 

Σκεφτείτε πέρα από τον μισθό σας

 

Ο Frederick Herzberg, πρωτοπόρος στον τομέα της επιχειρηματικής ψυχολογίας υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι δεν παρακινούνται μόνο από τον μισθό, αλλά χρειάζονται ένα σταθερό εισόδημα και επιδόματα, τα οποία αποκαλεί «παράγοντες υγείας». Αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε ποιες συνθήκες θα σας έκαναν να αισθάνεστε πιο ασφαλής στην θέση εργασίας σας όπως συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, πρόγραμμα αδειών και εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας. Σκεφτείτε σε ένα ευρύτερο πλαίσιο για να κατανοήσετε πώς οι παροχές συμβάλλουν στη σταθερότητα της εργασίας.

 

Αναζητήστε πληροφορίες

 

Μήπως ο μισθός είναι σταθερός, αλλά το διάστημα που μπορείτε να λάβετε την άδεια σας είναι προκαθορισμένο; Εάν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα ως προς το τι θα πρέπει να διαπραγματευτείτε, μιλήστε με κάποιον από τους γνωστούς σας για να εντοπίσετε τι διαπραγματεύονται οι επαγγελματίες σχετικά με τα πακέτα παροχών. Αν και πάντα κανείς διαπραγματεύεται σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε μέχρι που η κάθε εταιρεία μπορεί να φτάσει.

 

Γίνετε δημιουργικοί

 

Οι μισθοί και οι πρόσθετες παροχές αποτελούν τα πλέον δημοφιλή ζητήματα κατά τη διαπραγμάτευση, ωστόσο, σε κάθε οργανισμό τα πακέτα απολαβών ενδέχεται να διαφέρουν. Για παράδειγμα, ορισμένες επιχειρήσεις μπορεί να προσφέρουν μακροχρόνια άδεια για προσωπικούς λόγους, προγράμματα εκπαίδευσης, αποζημίωση διδάκτρων διδασκαλίας, ακόμα και συνδρομή γυμναστηρίου ή ένα ευέλικτο ωράριο εργασίας που ίσως περιλαμβάνει περισσότερες ώρες εργασίας με αντάλλαγμα κάποια παραπάνω άδεια ή ρεπό. Σκεφτείτε τι είναι πραγματικά σημαντικό για εσάς - και όχι τι είναι απλώς ένα καλό προνόμιο - και στη συνέχεια διαπραγματευτείτε το.

 

Κάντε μια συζήτηση

 

Δεν χρειάζεται να υπάρχει απαραίτητα μια νοοτροπία τύπου «τελικής προσφοράς» στις διαπραγματεύσεις. Αντιθέτως, μπορείτε απλώς να ρωτήσετε εάν η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την προσφορά της σε περίπτωση που δεν είναι ικανοποιητική για εσάς. Εάν ο εργοδότης συνεχίζει και είναι αμετάκλητος, σκεφτείτε την προσφορά όπως αυτή έχει τεθεί. Μην ξεχνάτε, δεν πρόκειται να πάρετε αυτό που επιθυμείτε, εάν δεν το διαπραγματευτείτε.

 

Μην ξεχνάτε, μπορείτε να εκφράσετε την αναγνώριση και την πραγματική εκτίμηση για μια προσφορά θέσης εργασίας ακόμα και χωρίς να τη δεχθείτε. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης να έχετε θετικό τόνο, ζητήστε λίγο χρόνο για να δείτε την προσφορά και σκεφτείτε τις επιλογές σας. Εσείς έχετε την επιλογή.

 

Αναζητάτε εργασία; Δείτε τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας εδώ.