Αναζητώντας εργασία μετά το πανεπιστήμιο

 

Οι νέοι απόφοιτοι των πανεπιστημίων αντιμετωπίζουν μεγάλη αβεβαιότητα καθώς ξεκινούν το ταξίδι τους στην αγορά εργασίας. Ακολουθούν τρόποι βελτίωσης για αυτό το νέο κεφάλαιο.

Η μετάβαση από το πανεπιστήμιο στο χώρο εργασίας απαιτεί παραδοσιακά σημαντικές προσαρμογές, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης νέων δεξιοτήτων στην εργασία και την ικανότητα μάθησης για την εξισορρόπηση ανεξάρτητων μεταξύ τους έργων. Αυτή τη στιγμή, η αβεβαιότητα της οικονομίας και της δημόσιας υγείας ενισχύει περαιτέρω το άγχος των αποφοίτων. Όμως, κάνοντας ένα βήμα πίσω, μειώνοντας ταχύτητα αλλά συγχρόνως εφαρμόζοντας σταθερά βήματα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των ανησυχιών και στη βελτίωση της συνολικής προοπτικής σας. Ακολουθούν τρόποι που θα σας βοηθήσουν να διαβείτε τα «αχαρτογράφητα» νερά.

Αναπτύξτε σχέση με έναν μέντορα

Στο πανεπιστήμιο, οι φοιτητές μπορούν εύκολα να επισκεφθούν έναν καθηγητή στις ώρες γραφείου του ή να κανονίσουν μία συνάντηση με τον ακαδημαϊκό σύμβουλο ή τον σύμβουλο εργασίας. Οι ίδιες αρχές καθοδήγησης είναι εξίσου σημαντικές για  ένα νέο ξεκίνημα στο χώρο εργασίας. Αφού αποφοιτήσετε, θα πρέπει να αναζητήσετε τον δικό σας μέντορα. Η επικοινωνία με έναν μέντορα θα σας επιτρέψει να μάθετε τι αναμένουν οι εργοδότες από νέους αποφοίτους και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις πληροφορίες για να προετοιμάσετε τον εαυτό σας για την εργασίας, καθώς επίσης και  να ανακαλύψετε νέες ευκαιρίες σε κλάδους που υπάρχει αυξημένη τάση για προσλήψεις.

Καταγράψτε τις δεξιότητες σας

Το βιογραφικό σας αντικατοπτρίζει όλα όσα μπορείτε να φέρετε εις πέρας; Βεβαιωθείτε ότι δεν αντικατοπτρίζει μόνο τις τεχνικές δεξιότητές σας, αλλά και τις προσωπικές σας δεξιότητες όπως η ικανότητα ευμάθειας που δείχνει ότι μπορείτε να προσαρμοστείτε σε ασταθείς περιόδους. Η έρευνα της ManpowerGroup κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 65% των θέσεων εργασίας στις οποίες θα απασχοληθεί επαγγελματικά η Generation Z δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμα, και το σίγουρο είναι πως αυτή είναι μια περίοδος αλλαγών. Δείξτε πώς το παρελθόν σας, σας έχει προετοιμάσει για ένα μέλλον που εξελίσσεται και δημιουργείται.

Να είστε «ανοιχτοί» σε νέες μορφές εργασίας

Κοιτάξτε πέρα ​​από τους μόνιμους ρόλους πλήρους απασχόλησης. Σε ορισμένους τομείς, οι προσλήψεις προσωρινής εργασίας ή προκαθορισμένης διάρκειας βρίσκονται σε άνοδο. Η ανάληψη μιας προσωρινής εργασίας για την κάλυψη της ζήτησης μπορεί να προσφέρει λύσεις σε μία εταιρεία σε συγκεκριμένους σκοπούς. Σήμερα, σχεδόν 9 στους 10 εργαζόμενους είναι ανοιχτοί στην εργασία “NextGen – που περιλαμβάνει  μερική απασχόληση, συμβάσεις έργου, freelance ή προσωρινής εργασίας. Καθώς οι νεότεροι εργαζόμενοι φέρνουν δεξιότητες και τεχνογνωσία στο χώρο εργασίας, οι νέοι απόφοιτοι μπορούν να στραφούν σε ευέλικτες ευκαιρίες απασχόλησης όπου απαιτούνται σε μεγαλύτερο βαθμό.

Προσεγγίστε και βοηθήστε τους άλλους

Αυτήν τη στιγμή, είναι εύκολο να επικεντρωθείτε στο όραμα σας σε σχέση και τις δικές σας ανάγκες. Κανείς δεν θα σας κατηγορήσει για αυτό. Πολλοί ίσως νοιώθουν  την ίδια αβεβαιότητα με εσάς. Προσφέροντας βοήθεια με κάποιο τρόπο θα ωφελήσει και εσάς τους ίδιους. Με την πάροδο του χρόνου, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζετε τους άλλους δημιουργεί μια φήμη γύρω από τον εαυτό σας. Η κατανόηση ότι και άλλοι χρειάζονται βοήθεια, η προσφορά για εξυπηρέτηση μέσω μικρών πράξεων, όπως η απόδειξη της φερεγγυότητας του βιογραφικού κάποιου άλλου ή η αποστολή ενός ενθαρρυντικού email θα γίνει επέκταση του βιογραφικού σας. Κάντε το για την ανάπτυξη του φίλου/συναδέλφου σας και είναι πιθανό να σας βοηθήσει να αναπτύξετε δίκτυό σας.

Μετά τόσα χρόνια στο εκπαιδευτικό σύστημα, θα χρειαστεί χρόνος για τη μετάβαση σε έναν νέο κόσμο –– και αυτό ποτέ δεν ίσχυε περισσότερο από τώρα. Είναι σημαντικό να είστε υπομονετικοί, παραγωγικοί όπου μπορείτε και να διατηρείτε την πίστη σας.

Αν θέλετε να κάνετε το επόμενο βήμα στην επαγγελματική σας καριέρα, δείτε τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας εδώ, και ανεβάστε βιογραφικό σας εδώ.

Μείνετε στην «καρδιά» των εξελίξεων της αγοράς εργασίας και προετοιμαστείτε για το μέλλον της εργασίας, διαβάζοντας τις συμβουλές καριέρας της ManpowerGroup.