Πώς να ξεκινήσετε μια νέα εργασία εξ αποστάσεως

 

Η παγκόσμια οικονομία έχει αρχίσει να σημειώνει νέα σημάδια ανάκαμψης, με τις προθέσεις προσλήψεων να βελτιώνονται το τελευταίο τετράμηνο για τις 37 από τις 43 χώρες. Τα αποτελέσματα εμφανίζονται καλύτερα από τα αναμενόμενα δείχνοντας ότι η ανάκαμψη βρίσκεται προ των πυλών, καταγράφοντας προθέσεις προσλήψεων από τους εργοδότες στους βασικούς εργασιακούς τομείς.

Για αυτές τις νέες θέσεις εργασίας όμως η διαδικασία ένταξης των νέων εργαζομένων θα είναι διαφορετική καθώς θα πραγματοποιηθεί χωρίς τις παραδοσιακές πρόσωπο με πρόσωπο συστάσεις και τους αντίστοιχους χαιρετισμούς, αφού η πλειοψηφία των ανθρώπων συνεχίζει να εργάζεται εξ αποστάσεως. Ωστόσο, οι ίδιοι τρόποι που βοηθούν τους ανθρώπους να νιώσουν άνετα σε ένα νέο ρόλο βρίσκονται ακόμα σε ισχύ. Διαβάστε παρακάτω συμβουλές επιτυχημένης έναρξης μιας νέα εργασίας από το σπίτι.

 

Μάθετε πώς επικοινωνεί η ομάδα σας

Teams. Slack. Zoom. Τηλεδιασκέψεις. Υπολογιστής ή τηλέφωνο. Email ή Instant Messaging. Τα μέσα και οι τρόποι επικοινωνίας ποικίλουν, τόσο διαπροσωπικά όσο και ψηφιακά καθώς κάθε ομάδα και μάνατζερ προτιμά διαφορετική διαδικασία επικοινωνίας. Όταν ξεκινάτε να εργάζεστε σε ένα νέο ρόλο, φροντίστε να έχετε ξεκάθαρη ενημέρωση από τον υπεύθυνο σας σχετικά με το πώς και πότε θα επικοινωνείτε με τη νέα σας ομάδα και εξοικειωθείτε με οποιοδήποτε μέσο χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε για να παραμείνετε ευθυγραμμισμένοι με τους κανονισμούς της εταιρείας και να επιβεβαιώσετε τις προσδοκίες που αναμένονται από εσάς.

 

Δώστε ιδιαίτερη έμφαση στην κουλτούρα

Αφομοιώστε όλες τις διαδικασίες και τους κανόνες. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν η εργασία σας πραγματοποιείται εξ αποστάσεως και υπάρχουν λιγότερες ευκαιρίες για προσωπικές επαφές.

Ακούστε με προσοχή τι αναφέρει ο συνομιλητής σας κατά τη βιντεοκλήση και ζητήστε διευκρινίσεις για να αποφύγετε τυχόν παρεξηγήσεις. Το άτομο που σας μιλάει πρέπει να το αντιμετωπίζετε με σοβαρότητα. Μην κάνετε παράλληλα άλλες εργασίες κατά τη διάρκεια των κλήσεων. Αυτό σημαίνει πως εάν μιλάτε με κάποιον στο τηλέφωνο ή μέσω βιντεοκλήσης, θα πρέπει να του δίνετε την πλήρη προσοχή σας.

 

Γίνετε μέλος κοινωνικών ομάδων στην δουλειά

Σκεφτείτε πέρα από το επαγγελματικό περιβάλλον και δημιουργήστε φιλικούς δεσμούς με νέους συναδέλφους. Εάν η μόνη φορά που επικοινωνείτε με συναδέλφους σας είναι για κάποιο project ή μέσω κάποιας τηλεδιάσκεψης, θα είναι δύσκολο να αναπτύξετε φιλίες. Αντ' αυτού, γίνεται πιο ανοιχτοί σε ευκαιρίες δημιουργίας κάποιας φιλίας στην εργασία, συμμετέχοντας σε κοινωνικές ομάδες, οι οποίες μπορεί να «συναντιούνται» μέσα από προγραμματισμένα καθημερινά ή εβδομαδιαία διαδικτυακά ραντεβού μέσω εφαρμογών όπως το Teams/Zoom ή μέσω του Facebook, ανταλλάζοντας απόψεις και ενδιαφέροντα.

Τέλος, δώστε περισσότερο χρόνο στην ενσωμάτωση σας στον νέο οργανισμό από ό,τι συνήθως κάνατε αν βρισκόσασταν σε έναν χώρο με διαπροσωπικές επαφές. Θα πρέπει να αναμένετε μια πιο αργή προσαρμογή στην κουλτούρα και τις λειτουργίες της επιχείρησης. Έχετε υπομονή και τα αποτελέσματα που θέλετε θα έρθουν.

 

Αν θέλετε να κάνετε το επόμενο βήμα στην επαγγελματική σας καριέρα, δείτε τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας εδώ, και ανεβάστε βιογραφικό σας εδώ.

Μείνετε στην «καρδιά» των εξελίξεων της αγοράς εργασίας και προετοιμαστείτε για το μέλλον της εργασίας, διαβάζοντας τις συμβουλές καριέρας της ManpowerGroup.