Συμβουλές αναζήτησης εργασίας

 

Bρίσκεστε σε διαδικασία αναζήτησης νέας εργασίας; Αν ναι, ποιες είναι οι προσδοκίες σας από αυτήν; Αν νιώθετε το «βάρος» από την πίεση του περασμένου έτους, παρακάτω θα  ανακαλύψετε συμβουλές για το πως να ξεκινήσετε να κάνετε βήματα προόδου και να έχετε μεγαλύτερες προσδοκίες στα επόμενα επαγγελματικά σας βήματα.
 

 

Αναζητήστε έναν υποστηρικτή

Δεν χρειάζεται να είστε μόνοι σας σε αυτή την προσπάθεια - μην διστάσετε να αναζητήστε βοήθεια για τα επόμενα σας επαγγελματικά βήματα. Σύμφωνα με την έρευνα της ManpowerGroup, οι γυναίκες είναι πιθανότερο να δηλώσουν ότι οι ανθρώπινες σχέσεις είναι αυτές που θα τους βοηθήσουν να προοδεύσουν και όχι η αυτοπροβολή και προώθηση του εαυτού τους.

Από αυτή την άποψη, οι γυναίκες μπορούν να βοηθηθούν μέσω υποστηρικτών ή από ανθρώπους που βρίσκονται σε ανώτερες θέσεις και βοηθούν πέρα από το επίπεδο της καθοδήγησης, προωθώντας ενεργά γυναίκες συναδέλφους. Βρείτε κάποιον που μπορεί να σας υποστηρίξει και να σας προωθήσει. Επίσης, σκεφτείτε πως μπορείτε να κάνετε κι εσείς το ίδιο για άλλους.

 

Αναγνωρίστε τις «μεταβιβάσιμες» δεξιότητες που έχετε

Εάν δεν εργάζεστε, ίσως να αισθάνεστε ότι μένετε στάσιμοι. Στην πραγματικότητα όμως, μπορεί να χρησιμοποιείτε καθημερινά δεξιότητες που έχετε και οι οποίες θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν στον επόμενο επαγγελματικό σας ρόλο. Εάν έχετε ποτέ βρεθεί στη θέση του να διδάσκετε από το σπίτι ή να κάνετε εθελοντισμό, αυτές είναι κάποιες δεξιότητες που μπορείτε να επικοινωνήσετε σε μια συνέντευξη εργασίας, καθώς δείχνουν τη συνεχή σας εξέλιξη. Από όλες τις «μεταβιβάσιμες» δεξιότητες, η «ικανότητα εκμάθησης» είναι η βάση για τα πάντα. Η «ικανότητα για εκμάθησης» είναι η επιθυμία και η ικανότητα να μαθαίνουμε συνεχώς και να εξελισσόμαστε καθ’ όλη τη σταδιοδρομία μας, και βρίσκει εφαρμογή εντός και, κάποιες φορές, εκτός εργασίας.

 

Μάθετε ποια είναι η γνώμη των άλλων για εσάς

Μπορεί να αισθάνεστε πως γνωρίζετε τον εαυτό σας καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο, αλλά δεν είστε απαραίτητα ο πιο αντικειμενικός κριτής των δικών σας δεξιοτήτων. Γι’ αυτό, μπορείτε να ζητήσετε να σας κάνουν μια επαγγελματική αξιολόγηση των δεξιοτήτων ή προσωπικότητας σας και να αξιοποιήσετε τα αποτελέσματα για να προσδιορίσετε τα δυνατά σας σημεία. Ομοίως, μπορείτε να βρείτε έναν career coach που θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα την αξία που έχετε να προσφέρετε στους εργοδότες. Τέλος, ζητήστε από έναν μέντορα, έναν coach, έναν αξιόπιστο φίλο, να σας συμβουλέψει σχετικά με την πρόοδό σας και ποια βήματα θα πρέπει να ακολουθήσετε στη συνέχεια.


Μην αποθαρρύνεστε

Σε οποιαδήποτε αναζήτηση εργασίας, οι αποτυχίες είναι αναπόφευκτες. Αναμένετε τις να συμβούν και μην αποθαρρύνεστε όταν αυτό γίνει. Οι ψυχολόγοι αναφέρουν πως αυτές οι τρεις προσεγγίσεις εμποδίζουν την ανάκαμψη από μια αποτυχία: Το να σκέφτεσαι πως μια «αποτυχία» είναι προσωπική («Είναι δικό μου λάθος»), ολοκληρωτική («Δεν είμαι κατάλληλος για οποιοδήποτε ρόλο») και μόνιμη («Δεν θα βρω ποτέ δουλειά»). Εάν «πιάσετε» τον εαυτό σας να κάνει αυτές τις σκέψεις, αλλάξτε οπτική γωνία: «είναι μόνο μία θέση εργασίας, δεν ταίριαζα σε αυτή τη θέση αυτή τη φορά και η θέση που μου ταιριάζει βρίσκεται ακόμα εκεί έξω”. 

 

Μην τα παρατάτε και συνεχίστε να περιμένετε περισσότερα.

 

Το να μην ξεχνάτε τα αληθινά σας χαρίσματα θα σας βοηθήσει να τα καλλιεργήσετε περαιτέρω και να εξελιχθείτε εκεί που έχετε τις περισσότερες προοπτικές και που μπορείτε να έχετε και τις μεγαλύτερες επαγγελματικές επιτυχίες. Συνεχίστε να χρησιμοποιείτε τους στόχους σας σαν πυξίδα, ακόμη και όταν αντιμετωπίζετε αποτυχίες και το επόμενο επαγγελματικό βήμα σας μπορεί να είναι η τέλεια θέση εργασίας για εσάς.

 

Αν θέλετε να κάνετε το επόμενο βήμα στην επαγγελματική σας καριέρα, δείτε τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας εδώ, και ανεβάστε βιογραφικό σας εδώ.

Μείνετε στην «καρδιά» των εξελίξεων της αγοράς εργασίας και προετοιμαστείτε για το μέλλον της εργασίας, διαβάζοντας τις συμβουλές καριέρας της ManpowerGroup.