Κορυφαίες εργασιακές συνήθειες που κάνουν καλό στην υγείας μας

Ο όμιλος της ManpowerGroup έχει συγκεντρώσει πέντε βασικές αρχές που μπορείτε να ενσωματώσετε στην καθημερινότητα σας προκειμένου να βελτιώσετε τη συνολική σας ευεξία και να αποκτήσετε μεγαλύτερη εργασιακή ικανοποίηση.

Ανάπτυξη συνδέσεων

Η ανάπτυξη συνδέσεων με τους συναδέλφους σας βοηθά, ώστε η εργασία να έχει νόημα και σκοπό. Αυτό το αίσθημα σύνδεσης, για πολλούς αποτελεί καταλύτη για την αύξηση παραγωγικότητας. Πιθανώς αισθάνεστε ευθυγραμμισμένοι με το όραμα και την αποστολή του οργανισμού στον οποίο εργάζεστε- ίσως να ενδιαφέρεστε  για τον σκοπό της εταιρείας και τον αντίκτυπο που έχει στην ευρύτερη κοινωνία. Εναλλακτικά, η σύνδεση μπορεί να προκύπτει από τον εθελοντισμό. Αναζητήστε αυτό το «επιπλέον» στην επαγγελματική σας ζωή που θα ενεργοποιήσει ένα βαθύτερο αίσθημα σύνδεσης με αυτό που κάνετε.

Καθορίστε ευδιάκριτα όρια

Ο καθορισμός ορίων είναι μια σημαντική πτυχή της προστασίας της ευημερίας σας. Καθιερώστε μια ρουτίνα που διαχωρίζει τις ώρες εργασίας από τις ελεύθερες ώρες. Μπορείτε να δημιουργήσετε μια νέα ρουτίνα κάνοντας περπάτημα κοντά στο σπίτι πριν ξεκινήσετε την  εργασία σας ή να αλλάξετε ρούχα μόλις σχολάσετε, για να διαχωρίσετε τις ώρες εργασίας από τις προσωπικές. Είναι σημαντικό επίσης να συνηθίσετε να λέτε «όχι» προτού αισθανθείτε πελαγωμένοι ή πιεσμένοι σε μεγάλο βαθμό. Εάν διατρέχετε τον κίνδυνο να αναλάβετε μεγάλο φόρτο εργασίας, να είστε ειλικρινείς με τον διευθυντή σας σχετικά με το αν νοιώθετε πίεση και να ζητήσετε βοήθεια.

Αποσυνδεθείτε από την τεχνολογία

Η ζήτηση για τεχνολογία και η εξάρτηση από αυτή δεν ήταν ποτέ υψηλότερη. Την ημέρα είμαστε προσκολλημένοι στους φορητούς υπολογιστές μας για να ολοκληρώσουμε την εργασία μας και το βράδυ χαλαρώνουμε βλέποντας Netflix, κάνοντας scroll στις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρακολουθούμε διαδικτυακά μαθήματα γυμναστικής ή επικοινωνούμε με φίλους μέσω Zoom. Η τεχνολογία αποτελεί απαραίτητο και πολύτιμο κομμάτι της ζωής μας, αλλά μπορούμε, επίσης, να καλλιεργήσουμε υγιεινές συνήθειες χωρίς τη βοήθεια μιας οθόνης. Σκεφτείτε να απενεργοποιήσετε τις συσκευές σας για μόλις 15 λεπτά. Πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον χρόνο εκτός σύνδεσης για να ενισχύσετε την ευημερία σας; Μπορείτε να κάνετε μια βόλτα , να στείλετε ένα γράμμα σε έναν φίλο που έχετε να δείτε καιρό, να σκεφτείτε διάφορα πράγματα ή να απολαύσετε μια ήσυχη στιγμή με ένα φλιτζάνι τσάι. Ξεκινήστε, προσθέτοντας «μικρές αποσυνδέσεις» κάθε εβδομάδα και ανακαλύψτε πού μπορούν να σας οδηγήσουν.

Μάθετε πώς να φροντίζετε τον εαυτό σας

Η διατήρηση της καλής υγείας πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητά σας. Γνωρίζοντας ότι η φροντίδα του εαυτού σας απαιτεί χρόνο και αφοσίωση και επιτυγχάνεται μέσα από διάφορους τρόπους, όπως από την ισορροπημένη διατροφή, την εύρεση κατάλληλης σωματικής άσκησης και τον επαρκή ύπνο, έως τη δημιουργικότητα μέσω της τέχνης ή της γραφής, την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων ή την οικοδόμηση της αίσθησης ότι ανήκετε σε μια ομάδα, μέσω κοινωνικών δραστηριοτήτων. Η υπερβολική εργασία και η πίεση ή η έλλειψη ύπνου θα έχουν τεράστιες επιπτώσεις στην ευημερία σας.

Βρείτε απόλαυση στην εργασία σας

Δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι η κάθε εργάσιμη ημέρα μπορεί να είναι ευχάριστη! Παρ’ όλα αυτά, όλοι αξίζουν να απολαμβάνουν την εργασία τους, δεδομένου ότι ξοδεύουμε τόσο πολύ χρόνο περίπου, 80.000 ώρες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Είναι, λοιπόν σημαντικό να βρούμε πηγές απόλαυσης, καθώς η μη ικανοποίηση ή η δυστυχία που αισθάνεστε στην εργασία σας θα επηρεάσει και άλλους τομείς της ζωής σας, όπως, τη διάθεσή σας, τα επίπεδα ενέργειας και τις σχέσεις σας.

Αναζητήστε απόλαυση στην εργασία χρησιμοποιώντας τα δυνατά σημεία του εαυτού σας. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ικανοποιημένοι με την εργασία τους, επειδή αξιοποιούν τις ικανότητες τους τους σε αυτή. Άλλοι «εκμεταλλεύονται» το κοινωνικό στοιχείο που τους προσφέρει η εργασία, όντας μέλος μιας ομάδας με παρόμοια νοοτροπία. Επίσης, το να έχετε θετικό αντίκτυπο σε άλλους, το οποίο ίσως προέλθει μέσω μιας άτυπης επαγγελματικής καθοδήγησης ή εκπαίδευσης νέων συναδέλφων ανθρώπους, μπορεί να σας δημιουργήσει ευχαρίστηση και ικανοποίηση. Δεν υπάρχει σωστός τρόπος, γιατί η ικανοποίηση είναι μοναδική για τον καθένα. Αν όμως, καθημερινά μετράτε τα λεπτά μέχρι να σχολάσετε, τότε ήρθε η ώρα για μια αλλαγή.

 

Πηγή: https://www.manpower.co.uk/article/top-healthy-habits-to-prioritise-right-now/

Αν θέλετε να κάνετε το επόμενο βήμα στην επαγγελματική σας καριέρα, δείτε τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας εδώ, και ανεβάστε βιογραφικό σας εδώ.

Μείνετε στην «καρδιά» των εξελίξεων της αγοράς εργασίας και προετοιμαστείτε για το μέλλον της εργασίας, διαβάζοντας τις συμβουλές καριέρας της ManpowerGroup.