Πώς να δικτυωθείτε αποτελεσματικά όταν εργάζεστε εξ’ αποστάσεως

 

Η δικτύωση δεν χρειάζεται να γίνεται μόνο με τη φυσική σας παρουσία  κατά τη διάρκεια κάποιου γεύματος ή σε κοινωνικές συνευρέσεις. Με δημιουργικότητα και αποφασιστικότητα, η ουσιαστική επαφή με άλλους μπορεί να γίνει εξ αποστάσεως, ακόμα κι αν βρίσκεστε σε διαφορετικές γεωγραφικές ή χρονικές ζώνες. Εάν βρίσκεστε συνεχώς εντός σπιτιού, διαβάστε για τους τρόπους με τους οποίους θα επεκτείνετε τις γνωριμίες σας και θα δικτυωθείτε αποτελεσματικά.

 

Να είστε προσεκτικοί όταν επιλέγετε το μέντορά σας

 

Για πολλά άτομα που ανήκουν στη νέα γενιά, η καθοδήγηση είναι το κλειδί για την απόκτηση ενός σημείου αναφοράς στην καριέρα και στη ζωή τους. Ένας μέντορας θα μπορούσε να είναι κάποιος που βρίσκεται στο χώρο εργασίας σας ή σε έναν επαγγελματικό οργανισμό. Αλλά αν η σχέση αυτή ξεκινά μέσω μιας ψηφιακής επαφής, θα χρειαστεί περισσότερη σκέψη για να κάνετε τη σωστή επιλογή προσώπου, γι’ αυτό μην αποφασίσετε μόνο βάση ευκολίας. Το πανεπιστήμιο στο οποίο σπουδάσατε, ο τωρινός χώρος εργασίας σας ή ένας επαγγελματικός οργανισμός μπορεί να σας βοηθήσουν να βρείτε τον μέντορα, ο οποίος ταιριάζει με τα ενδιαφέροντά, τις ανάγκες, και την προσωπικότητά σας. Αφιερώστε χρόνο για να αξιολογήσετε ποιος θα μπορούσε να είναι ο ιδανικός μέντορας για την περίπτωσή σας. 

Αλληλοεπιδράστε με όσους γνωρίζετε

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι ενώ βασιζόμαστε στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους στην καθημερινότητά μας, οι επαφές με τις οποίες έχουμε λιγότερη επικοινωνία (γνωστές και ως «ανοιχτό δίκτυο») είναι αυτές που μας βοηθούν να εξελιχθούμε στην καριέρα μας. Καθώς οι άνθρωποι με τους οποίους δεν έχουμε στενή επαφή συνήθως απομακρύνονται, είναι πιθανό να μην μάθουμε ποτέ για τυχόν ευκαιρίες που οι ίδιοι γνωρίζουν. Εντοπίζοντας και προσεγγίζοντας ανθρώπους που δεν γνωρίζετε αλλά θεωρείτε σημαντικούς, μπορείτε να επεκτείνετε σημαντικά το δίκτυο γνωριμιών σας.

Γίνετε μέλος διαδικτυακών ομάδων του επαγγελματικού σας χώρου

Εάν αλληλεπιδράτε με τους συναδέλφους σας μόνο κατά τη διάρκεια των projects και των τηλεδιασκέψεων, θα είναι πολύ δύσκολο να χτίσετε φιλίες. Αντ’ αυτού, δημιουργήστε τις προϋποθέσεις για νέες φιλίες στο επαγγελματικό σας περιβάλλον συμμετέχοντας σε διαδικτυακές ομάδες, οι οποίες θα έχουν τη μορφή χαλαρής συζήτησης. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλατφόρμες όπως το Teams ή το Zoom, καθώς επίσης και τα Facebook Groups, όπου θα συνομιλείτε για τυχόν κοινά σας ενδιαφέροντα. 

Χρησιμοποιήστε την επανασύνδεση ως ένα τρόπο δικτύωσης

 

Η δικτύωση δεν χρειάζεται να γίνεται πάντα με φυσική παρουσία ή μόνο με άτομα που δεν γνωρίζετε. Στην πραγματικότητα, η δικτύωση καθίσταται συχνά πιο ισχυρή όταν η επαφή γίνεται σε διαδοχικά στάδια και όχι απλώς με μια μεμονωμένη γνωριμία την πρώτη φορά που συναντάτε κάποιον. Η δικτύωση μπορεί επίσης να εμπεριέχει την επανασύνδεση με πρώην συναδέλφους σας για να εκφράσετε την εκτίμησή σας ή να τους συγχαρείτε για κάποια επέτειο στην εργασία τους, είτε άλλους διαδικτυακούς τρόπους για να διατηρήσετε επαφή.

Ξεκινήστε γράφοντας ένα άρθρο σε blog ή στο LinkedIn

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να χτίσετε ένα δίκτυο πέραν των στενών σας επαφών, είναι να δημιουργήσετε ένα επαγγελματικό blog βασισμένο σε κάποιο αντικείμενο που εξειδικεύεστε, να συνδεθείτε με τους αναγνώστες σας, να αναδείξετε μια ηγετική ικανότητα σκέψης και να λάβετε τα σχόλιά τους. Εδώ θα βρείτε συμβουλές για το πώς να ξεκινήσετε ένα blog και να αυξήσετε τους ακόλουθούς σας.

Είναι πιο εύκολο όταν επιμερίζετε τον τελικό σας στόχο σε μικρότερα, μεμονωμένα κομμάτια της καθημερινότητάς σας. Δώστε βάρος σε κάθε μία από τις παραπάνω κατηγορίες και θα είστε σε θέση να αξιοποιήσετε τη δυναμική τους για να αυξήσετε ταχύτατα το δίκτυο γνωριμιών σας.

 

Πηγή:  https://workforce-resources.manpowergroup.com/advice/how-to-network-effectively-when-working-remotely

 

Αν θέλετε να κάνετε το επόμενο βήμα στην επαγγελματική σας καριέρα, δείτε τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας εδώ, και ανεβάστε βιογραφικό σας εδώ.

Μείνετε στην «καρδιά» των εξελίξεων της αγοράς εργασίας και προετοιμαστείτε για το μέλλον της εργασίας, διαβάζοντας τις συμβουλές καριέρας της ManpowerGroup.