4 τρόποι με τους οποίους η διαταραχή μπορεί να εμπνεύσει την ομάδα σας να γίνει πιο ευέλικτη

Εάν έχετε εξαντληθεί από όλες τις διαταραχές που συμβαίνουν σε παγκόσμια κλίμακα, να ξέρετε ότι δεν είστε οι μόνοι. Οι ηγέτες από διάφορες εταιρείες ανά τον κόσμο παλεύουν για την καλύτερη αντιμετώπιση των «καταιγιστικών» αλλαγών. Εκείνοι που κινούνται ταχύτερα, έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.  

O Marc Benioff, CEO της Salesforce δήλωσε στο Davos το 2016 ότι «η ταχύτητα είναι το νέο ‘νόμισμα’ μιας επιχείρησης», προβλέποντας ότι θα επιβιώσουν μόνο εκείνοι που είναι αρκετά ευέλικτοι για να μεταμορφώσουν τις ομάδες τους ακολουθώντας τα νέα δεδομένα. Οι κρίσεις που διαμόρφωσαν το 2020 αύξησαν αυτή την ανάγκη για ταχύτητα.

Η ευελιξία οδηγεί σε μια σειρά από οφέλη, από την ταχύτερη λήψη αποφάσεων, στην είσοδο της αγοράς, την αύξηση των κερδών και την υψηλότερη ικανοποίηση των πελατών. Ωστόσο, ενώ το 92% των παγκόσμιων οργανισμών πιστεύουν ότι η οργανωτική ευελιξία είναι κρίσιμη για την επιχειρηματική επιτυχία, μόλις το 27% χαρακτηρίζουν ‘εξαιρετικά ευέλικτες’ τις εταιρείες στις οποίες εργάζονται.

Η ενίσχυση της ευελιξίας απαιτεί από τις εταιρείες να επαναξιολογήσουν τις στρατηγικές ταλέντων τους για να διασφαλίσουν ότι οι ομάδες προσαρμόζονται και είναι έτοιμες να επιτύχουν αποτελέσματα ακόμη κι αν έρχονται αντιμέτωπες με διαταραχές. Ακολουθούν τέσσερις τρόποι για να προετοιμάσετε το ανθρώπινο δυναμικό σας να το επιτύχει αυτό.

Δημιουργήστε κοινό όραμα για μετασχηματισμό 

Πριν από χρόνια, η Google διεξήγαγε ένα πείραμα προκειμένου να διαπιστώσει εάν η εταιρεία θα μπορούσε να επιτύχει χωρίς διευθυντές. Αποτέλεσμα; Μια θλιβερή αποτυχία. Μέσα σε λίγους μήνες, η εταιρεία διαπίστωσε ότι χωρίς ηγέτες, οι εργαζόμενοι έμειναν να αναζητούν απαντήσεις και στερούνταν σαφούς οράματος σχετικά με το πώς η εργασία τους συνδέεται με τη μεγάλη «εικόνα». Ως αποτέλεσμα αυτής της διαταραχής, η Google ανέπτυξε τις «Οκτώ συνήθειες των εξαιρετικά αποτελεσματικά καλών διευθυντών» και ένα βασικό στοιχείο  ήταν η σημασία της ανάπτυξης ενός κοινού οράματος για τις ομάδες.

Με τη δημιουργία αυτού του κοινού οράματος, οι ευέλικτοι ηγέτες εξασφαλίζουν ότι οι εργασίες του καθενός έχουν μια μοναδική αποστολή και ότι οι εργαζόμενοι εμπνέονται για να εργαστούν για την επίτευξή της με πάθος και αλληλεγγύη.

Συμπέρασμα: Οι εταιρείες πρέπει να καθοδηγούν τους εργαζομένους, ώστε να κατανοούν το κοινό όραμα που η εταιρεία προσπαθεί να επιτύχει και τη σημασία των ρόλων τους που θα συμβάλλουν στην επίτευξή του. 

Καλλιεργήστε ταλέντα - «θησαυρούς»

Ακόμη κι αν οι ηγέτες παρουσιάσουν ένα  νέο συναρπαστικό όραμα, θα δυσκολευτούν να το επιτύχουν και να το κάνουν πραγματικότητα χωρίς ομάδες υψηλής απόδοσης.

Όταν η εταιρεία TomTom, ο παγκόσμιος ηγέτης στην πλοήγηση, αποφάσισε να μετακινηθεί από τη δημιουργία συσκευών GPS στην παροχή ενσωματωμένων λύσεων κινητικότητας, ο μετασχηματισμός αυτός είχε επιπτώσεις σε ολόκληρο τον οργανισμό. Αυτό απαιτούσε διαφορετικούς τύπους ηγεσίας, από μηχανικούς μέχρι προγραμματιστές λογισμικού με εκτεταμένες δεξιότητες μηχανικής εκμάθησης.

Η εταιρεία TomTom συνεργάστηκε με τη ManpowerGroups Right Management για να βοηθήσει στην αξιολόγηση του δυναμικού ηγεσίας σε περισσότερους από 750 διευθυντές σε 35 διαφορετικές χώρες. Με την αξιολόγηση, η TomTom ήταν σε θέση να προσδιορίσει ποιος είχε την υψηλότερη δυνατότητα και ποιος παρέχει τις σωστές δεξιότητες για να καθοδηγεί και να ξεπερνά τις διαφορές των γενεών και τα διαφορετικά στιλ εργασίας. «Θεωρήσαμε ότι ήταν επιτακτική ανάγκη να βοηθήσουμε την ηγεσία μας να μετασχηματιστεί με νέους τρόπους καθοδήγησης των ανθρώπων…και αυτό μας βοήθησε πραγματικά στην αποκάλυψη ‘κρυμμένων θησαυρών μέσα στην εταιρεία μας», δήλωσε ο επικεφαλής του Ανθρώπινου Δυναμικού της TomTom, Arne-Christian Van Der Tang.

Συμπέρασμα: Επενδύστε στην εξεύρεση των κρυμμένων «θησαυρών» ηγεσίας στον οργανισμό σας και παρέχετέ τους την κατάλληλη καθοδήγηση για να συνεχίσουν να ανήκουν στο δυναμικό σας και να είναι παραγωγικοί.

Ευθυγραμμίστε ανθρώπους και καινοτομία

Η Tesla θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες καινοτόμες εταιρείες παγκοσμίως, καθώς κατέρριψε τα πρότυπα της βιομηχανίας με τη δημιουργία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Παρ’ όλα αυτά, αντιμετωπίζει ορισμένες κινητοποιήσεις ως ένδειξη διαμαρτυρίας, ενόσω οι ηγέτες αποχωρούν και η εταιρεία συνεχίζει να έρχεται αντιμέτωπη με ζητήματα παραγωγής, χαμηλής ηθικής και απολύσεων. Πρόκειται για μια πρόδηλη υπενθύμιση ότι οι ευέλικτες εταιρείες αναγνωρίζουν ότι η προώθηση της καινοτομίας είναι απαραίτητο να ευθυγραμμιστεί με τη βελτιστοποίηση του ταλέντου. Σε αυτό το σημείο αξίζει να τονιστεί ότι η καθοδήγηση θα ήταν επωφελής για την ενθάρρυνση της συνεργασίας και της διαφάνειας μεταξύ των μελών μιας ομάδας. Επίσης, θα μπορούσε να συμβάλλει στον εντοπισμό του «κενού» των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων που υπάρχει και να βοηθήσει τη Tesla να εξελιχθεί εστιάζοντας στην πρόοδο και τη σταθερότητα.

Συμπέρασμα: Ακόμη κι αν έχετε το πιο καινοτόμο προϊόν στον κόσμο, εάν δεν διαθέτετε μια στρατηγική που να δίνει έμφαση στην εύρεση ταλέντων και η οποία θα ευθυγραμμίζει τον πολιτισμό με την καινοτομία, τότε θα συναντήσετε εμπόδια.

Ενδυναμώστε τους επιλυτές προβλημάτων 

Για πολλά χρόνια, το σύστημα «γρήγορης αποτυχίας» (fail fast) ήταν ένα συχνό φαινόμενο σε πολλές τεχνολογικές εταιρείες, με σκοπό να ενθαρρύνει την ανάληψη κινδύνων και να οδηγήσει στην επόμενη μεγάλη ανακάλυψη χρήσιμων συμβουλών αναφορικά με τη διαδικασία. Ωστόσο, σε πρόσφατη έρευνα διαπιστώνεται ότι οι ενδυναμωμένες ομάδες και τα εμπεριστατωμένα ερωτηματολόγια οδηγούν στην ταχύτερη επίλυση των προβλημάτων και σε καλύτερα αποτελέσματα. Η Amazon, η κορυφαία εταιρεία Λιανεμπορίου παγκοσμίως, υιοθετεί αυτή την ορθή τακτική, ενσωματώνοντας το σύνθημα «κάντε τους εργαζομένους να σκέφτονται σαν ιδιοκτήτες» ενθαρρύνοντας τις μικρές ομάδες των 6-8 ατόμων. Αυτό οδηγεί στην ταχύτερη και ευφυέστερη λήψη αποφάσεων ακόμη και κατά τη διάρκεια των πιο δύσκολων περιόδων. Όλα αυτά υποστηρίζονται μέσω ενός ισχυρού συστήματος καθοδήγησης που στηρίζει τα μέλη της ομάδας όταν αντιμετωπίζουν προκλήσεις.

Συμπέρασμα: Οι ευέλικτες ομάδες βοηθούν τους πλέον αυτόνομους επιλυτές προβλημάτων οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν την ευθύνη των αποφάσεών τους. 

Χρειάζεστε περισσότερη ευελιξία στο ανθρώπινο δυναμικό σας; Το RightCoach™ συνιστά μια εικονική (virtual) λύση on-demand coaching (πρόγραμμα καθοδήγησης), το οποίο βοηθάει την ηγεσία να εξασφαλίσει την ετοιμότητα του ανθρώπινου δυναμικού της και την ενίσχυση των δεξιοτήτων του, ώστε οι εργαζόμενοι να είναι σε θέση να ανταποκριθούν καλύτερα στις επόμενες προκλήσεις.  

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το RightCoach™ και το πως μπορεί να ωφελήσει την επιχείρησή σας, επισκεφθείτε το Right.com.

Πηγή: https://workforce-resources.manpowergroup.com/development/4-ways-disruption-can-inspire-your-team-to-be-more-agile

Αν θέλετε να κάνετε το επόμενο βήμα στην επαγγελματική σας καριέρα, δείτε τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας εδώ, και ανεβάστε βιογραφικό σας εδώ. Μείνετε στην «καρδιά» των εξελίξεων της αγοράς εργασίας και προετοιμαστείτε για το μέλλον της εργασίας, διαβάζοντας τις συμβουλές καριέρας της ManpowerGroup.