Η αξία της επαναφοράς μέσω ενός δημιουργικού διαλείμματος

Ο κόσμος της εργασίας έχει αλλάξει σημαντικά τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι να αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Τόσο οι προσωρινές αναγκαστικές άδειες  όσο και οι οριστικές απολύσεις έχουν οδηγήσει ορισμένους να σπεύσουν να αναζητήσουν άλλη εργασία, ωστόσο αυτή η περίοδος μετάβασης μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως ευκαιρία για την επανεκτίμηση των στόχων σταδιοδρομίας και το ενδεχόμενο στροφής σε νέες ευκαιρίες. Εάν βρεθείτε σε αυτή τη θέση, ακολουθούν ορισμένοι  τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να επανακάμψετε και να αναθεωρήσετε αναφορικά με το πώς θα μπορούσε να είναι η μελλοντική σας καριέρα.

Αξιολογήστε την κατάστασή σας

Για πολλούς εργαζόμενους κυρίαρχο ρόλο θα διαδραματίσουν οι οικονομικές και χρονικές εκτιμήσεις. Ως σημείο εκκίνησης, καθορίστε πόσο χρόνο χρειάζεστε για να βρείτε ή να ξεκινήσετε νέα εργασία, ώστε να μπορείτε να περάσετε τον διαθέσιμο χρόνο σας παραγωγικά. Εάν πάρετε αναγκαστική άδεια εν αναμονή της επιστροφής σας στην εργασία με μερική αμοιβή" ή λαμβάνετε επίδομα ανεργίας, μπορεί να διαθέτετε περισσότερο χρόνο από όσο νομίζετε για να κάνετε μια παύση και να σκεφτείτε τα επόμενα βήματά σας. Κάντε ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε πρέπει να λαμβάνετε αποφάσεις, είτε ημέρα με την ημέρα, είτε εβδομάδα με την εβδομάδα, ώστε να μπορείτε να δώσετε προτεραιότητα σε ενέργειες όπως η καταγραφή των δεξιοτήτων σας, η αναζήτηση εργασίας, η συνέντευξη ή η ανάληψη νέας έμμισθης εργασίας.

Αποτιμήστε τους στόχους σταδιοδρομίας

Ενδεχομένως το προηγούμενο διάστημα να είχατε στόχους σταδιοδρομίας που ήρθαν σε δεύτερη μοίρα όταν επικράτησε η καθημερινότητα της εργασίας. Τώρα είναι η ώρα να αναρωτηθείτε εάν, όταν επιστρέψετε στον χώρο εργασίας, επιθυμείτε να κάνετε τα ίδια πράγματα όπως πριν. Κάντε μια λίστα με αυτά που πραγματικά θέλετε να αποκτήσετε από μια εργασία, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει τη διαχείριση της ομάδας, την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων ή τη μετάβαση σε ένα νέο πεδίο όπου μπορείτε να βρείτε πιο ουσιαστική εργασία που θα ανταποκρίνεται στις ικανότητες και τους στόχους σας.

Αναβαθμίστε και συνεχίστε την εκπαίδευσή σας

Αν και το μέλλον της εργασίας μπορεί να φαίνεται αβέβαιο, γνωρίζουμε ότι οι ευέλικτες προσωπικές δεξιότητες θα αποδώσουν μακροπρόθεσμα. Η ικανότητα διαχείρισης έργου, ανάπτυξης σχέσεων με συναδέλφους, ομιλίας δημόσια και άλλες διαπροσωπικές δεξιότητες θα είναι σταθερά σχετικές. Εάν έχετε χρόνο να ενισχύσετε την εκπαίδευσή σας, μπορείτε επίσης να αφιερώσετε χρόνο στην καλλιέργεια και την ανάπτυξη αυτών των προσωπικών δεξιοτήτων.

Επιμεληθείτε την ψηφιακή σας παρουσία

Μόλις αποφασίσετε για την κατεύθυνση στην οποία θα θέλατε να κινηθείτε, μπορείτε να αρχίσετε να κοιτάζετε το πως  θα φτάσετε εκεί – συμπεριλαμβανομένου του τρόπου εμφάνισής σας στους υποψήφιους εργοδότες ή συμβούλους προσλήψεων. Μπορείτε να βοηθήσετε στον έλεγχο και την ενίσχυση της ψηφιακής σας εικόνας καλλιεργώντας θετικά αποτελέσματα με ένα blog, διαδικτυακό χαρτοφυλάκιο ή ενημερώνοντας το προφίλ σας στο LinkedIn. Η δημιουργία μιας ισχυρής διαδικτυακής παρουσίας θα σας βοηθήσει να «χτίσετε» τη φήμη σας και να βελτιώσετε το προφίλ σας. Χρησιμοποιήστε αυτόν τον χρόνο για να επιδείξετε την εμπειρία σας, να επεκτείνετε το δίκτυό σας από απόσταση και να δώσετε στους υποψήφιους εργοδότες την ευκαιρία να δουν την εργασία σας.

Προετοιμαστείτε για το επόμενο βήμα

Τέλος, εάν διαπιστώσετε ότι είστε έτοιμοι να κάνετε ένα άλμα σε ένα νέο ρόλο ή πεδίο, να είστε έτοιμοι να το κάνετε με το τρέχον περιβάλλον από απόσταση. Εξασκηθείτε και μάθετε δεξιότητες συνέντευξης βίντεο και ετοιμαστείτε να κάνετε τα επόμενα βήματα προς μια καριέρα που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες, τους στόχους και τα ταλέντα σας. Το να επιδείξετε την ικανότητα προσαρμογής στο νέο μέσο θα αναδείξει ένα άλλο επίπεδο δεξιοτήτων και μπορεί να λειτουργήσει υπέρ σας με τους υπεύθυνους προσλήψεων.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αβεβαιότητας, μπορεί να είναι εύκολο να συγκλονίζεστε όταν σκέφτεστε θέσεις εργασίας και σταδιοδρομίες. Προσπαθήστε να επαναπροσδιορίσετε θετικά αυτή τη στιγμή της αλλαγής ως ανάσα ή ως παύση. Οι αλλαγές έχουν ήδη δρομολογηθεί στον κόσμο της εργασίας εδώ και χρόνια και αυτή η διαταραχή επιταχύνει τομείς που ήδη εξελίσσονταν. Η παραγωγική χρήση αυτού του χρόνου μπορεί να σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε, να ανανεώσετε τα εργαλεία σας και να ξεκινήσετε ξανά για την επόμενη φάση του κόσμου εργασίας σας.

Πηγή: https://www.manpower.co.uk/article/the-value-of-resetting-through-setback/

Αν θέλετε να κάνετε το επόμενο βήμα στην επαγγελματική σας καριέρα, δείτε τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας εδώ, και ανεβάστε το βιογραφικό σας εδώ.

Μείνετε στην «καρδιά» των εξελίξεων της αγοράς εργασίας και προετοιμαστείτε για το μέλλον της εργασίας, διαβάζοντας τις συμβουλές καριέρας της ManpowerGroup.