Οκτώ tips για το πώς να ζητήσετε πιο ευέλικτο μοντέλο εργασίας


Καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις μεταβαίνουν σε απομακρυσμένα και υβριδικά μοντέλα ανθρώπινου δυναμικού, εμφανίζονται φυσικά και πιο ανοικτές σε ευέλικτες επιλογές εργασίας.

Τα lockdown που προέκυψαν από την πανδημία Covid-19 βοήθησαν τους ηγέτες να κατανοήσουν πόσο επωφελείς μπορεί να είναι οι ευέλικτες επιλογές εργασίας και πολλές επιχειρήσεις επιλέγουν να παραμείνουν ακόμη πιο ευέλικτες καθώς η ζωή επιστρέφει στην κανονικότητα.

Ένας εργαζόμενος που εργάζεται σε απομακρυσμένη ή υβριδική θέση είναι πιθανόν να αισθάνεται ανασφάλεια ζητώντας ένα πιο ευέλικτο πρόγραμμα εργασίας από τον εργοδότη του, ακόμη και αν αυτός αντιλαμβάνεται ότι τα οφέλη είναι προφανή. Παρακάτω, οκτώ συμβουλές με τους πλέον αποτελεσματικούς τρόπους για να ζητήσετε ένα πιο ευέλικτο πρόγραμμα εργασίας.

 

1. Αξιολογήστε πόσο προσαρμοστικός είναι ο οργανισμός

«Διαβάστε» τις συμπεριφορές και τις «κινήσεις» των εργαζομένων. Ένας από τους καλύτερους τρόπους προσέγγισης στην κατάθεση αιτήματος για ένα πιο ευέλικτο πρόγραμμα εργασίας είναι να αξιολογήσετε πόσο προσαρμοστικός είναι ο οργανισμός. Επιτρέπει σε άλλους εργαζόμενους να έχουν ευέλικτο ωράριο εργασίας;

Οι ηγέτες δίνουν τον τόνο της εργασιακής κουλτούρας και είναι σημαντικό να προσδιορίσετε εάν αυτό που ζητάτε βρίσκεται στο πεδίο εφαρμογής τους. Εάν όχι, μπορεί απλά να μην είναι το κατάλληλο μέρος για εσάς.

 

2. Μοιραστείτε την ανάγκη και το σκεπτικό σας για αλλαγή

Να είστε τολμηροί. Προσπαθήστε το επιχείρημά σας να είναι διπλό, δηλαδή ότι αυτό όχι μόνο θα οδηγήσει την αφοσίωσή σας, αλλά και θα συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικότητάς σας. Εξετάστε πώς θα λειτουργούσε στην πράξη και θα εμφανιστεί με μια ολοκληρωμένη λύση.

 

3. Να είστε διαφανείς και ειλικρινείς

Όταν ένας εργαζόμενος αισθάνεται την ανάγκη να ζητήσει ένα πιο ευέλικτο ωράριο εργασίας, θα πρέπει να είναι διαφανής και ειλικρινής σχετικά με τους λόγους «πίσω» από αυτό το αίτημα.

Να είστε προετοιμασμένοι να παρουσιάσετε μια καλά μελετημένη περίπτωση που θα εξηγεί πλήρως την κατάσταση, θα καθησυχάζει τον εργοδότη ότι δεν θα πληγεί η παραγωγικότητα και θα αναδεικνύει μια γενική εκτίμηση για την ευκαιρία που παρουσιάζει ένα πιο ευέλικτο πρόγραμμα. Αυτό συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης.

 

4. Να γνωρίζετε τους περιορισμούς σας

Να είστε ειλικρινείς σχετικά με τους περιορισμούς σας. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μάθαμε τη σημασία του χρόνου και πόσο αποτελεσματικοί μπορούμε να είμαστε στην τηλεργασία. Δημιουργήστε ένα σχέδιο που θα καταδεικνύει με σαφήνεια το όφελος του οργανισμού από την απομακρυσμένη εργασία σας. Για παράδειγμα, μεγαλύτερη διαθεσιμότητα λόγω της εξάλειψης των ταξιδιών ή υψηλότερη παραγωγικότητα στα projects χάρη στις βελτιωμένες συνθήκες για πιο ποιοτικό χρόνο (εστίασης).

 

5. Μοιραστείτε το σχέδιό σας με τον προϊστάμενό σας

Οι οργανισμοί που υιοθετούν ευέλικτες πολιτικές ωραρίου εργασίας θα πρέπει επίσης να έχουν κατευθυντήριες γραμμές για τους εργαζομένους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τις εναλλακτικές ρυθμίσεις για τη φροντίδα των παιδιών, έτσι ώστε οι γονείς που εργάζονται με τηλεργασία να είναι ελεύθεροι να εργαστούν.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να συντάξουν ένα σχέδιο και να το μοιραστούν με τον προϊστάμενό τους ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στην εκπλήρωση του στόχου τους. Το πιο σημαντικό είναι η ανατροφοδότηση που δημιουργούν οι εργαζόμενοι με τους προϊσταμένους/διευθυντές τους.

 

6. Εμφανίστε τα παραδοτέα έργα που ήδη ολοκληρώσατε και υπερβήκατε

Εάν ένας εργαζόμενος χρειάζεται υποστήριξη για να έχει ένα πιο απομακρυσμένο ή ευέλικτο πρόγραμμα, θα πρέπει να εμφανίσει τα παραδοτέα που έχει εκπληρώσει και υπερβεί. Το έργο θα μιλήσει από μόνο του, καθώς πολλές εταιρείες επικεντρώνονται περισσότερο στη διατήρηση ισχυρών ταλέντων σε σχέση με το πότε και πού εργάζονται.

 

7. Αντιμετωπίστε το αίτημα ως επιχειρηματική πρόταση

Σκεφτείτε το κοινό όφελος και των δύο πλευρών  Όταν ζητάτε ένα ευέλικτο ωράριο εργασίας, αντιμετωπίστε το ως επιχειρηματική πρόταση. Αξιολογήστε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του αιτήματός σας υπό την οπτική γωνία του εργοδότη σας και πηγαίνετε με ένα έτοιμο σχέδιο προκειμένου να μετριάσετε τυχόν δυσμενείς επιπτώσεις. Δηλώστε τα οφέλη που αποκομίζετε από αυτήν την ευελιξία και προτείνετε μια δοκιμαστική περίοδο για να κάμψετε οποιαδήποτε αρχική αντίσταση ανάλογα με την κουλτούρα του οργανισμού.

 

8. Αντιμετωπίστε τυχόν ερωτήσεις/ενστάσεις

Επικεντρωθείτε στον αντίκτυπο στην επιχείρηση. Τι θα κερδίσουμε αν έχουμε ένα πιο ευέλικτο πρόγραμμα; Για παράδειγμα, αυτό θα σημαίνει αυξημένη ικανότητα υποστήριξης μελών της παγκόσμιας ομάδας ή πελατών; Θα οδηγήσει σε πιο παραγωγικό χρόνο λόγω του περιορισμού του χρόνου μετακίνησης;  Ποιος είναι ο αντίκτυπος της μη εφαρμογής ενός ευέλικτου χρονοδιαγράμματος; Πλαισιώστε τα πράγματα από την άποψη του αντίκτυπου και, στη συνέχεια, ρωτήστε αν υπάρχουν επιφυλάξεις και αντιμετωπίστε τις απευθείας.

Πηγή: https://www.forbes.com/sites/forbeshumanresourcescouncil/2021/11/04/eight-tips-for-employees-to-request-more-flexible-schedules/?sh=2ce0d00376c3

Αν θέλετε να κάνετε το επόμενο βήμα στην επαγγελματική σας καριέρα, δείτε τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας εδώ, και ανεβάστε το βιογραφικό σας εδώ.

Μείνετε στην «καρδιά» των εξελίξεων της αγοράς εργασίας και προετοιμαστείτε για το μέλλον της εργασίας, διαβάζοντας τις συμβουλές καριέρας της ManpowerGroup.