Πώς να αναπτύξετε μεταβιβάσιμες δεξιότητες

Υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να είσαι ειδικός και στο να μπαίνεις σε καλούπια εξαιτίας ενός περιορισμένου ρόλου. Ακόμα και αν αποκτήσετε υψηλή εξειδίκευση και δεξιότητες στην εργασία σας, πρέπει επίσης να προσέξετε να παραμείνετε ολοκληρωμένοι και να αναπτύξετε δεξιότητες που μπορούν να μεταφερθούν σε νέες θέσεις.

 

Γνωρίζετε ποιες δεξιότητες διαθέτετε που να μπορούν να μεταφερθούν σε άλλους κλάδους ή εργασίες; Κάντε μια γρήγορη αξιολόγηση μέσω αυτής της λίστας. Στη συνέχεια, εστιάστε σε αυτές τις μεθόδους για την ανάπτυξη μεταβιβάσιμων δεξιοτήτων.

 

Εξετάστε το βιογραφικό σας

 

Πιθανόν να διαθέτετε ήδη «εκκολαπτόμενες» μεταβιβάσιμες δεξιότητες στις οποίες μπορείτε να εστιάσετε. Ελέγξτε το βιογραφικό σας για να δείτε ποιες εμπειρίες μπορούν να εφαρμοστούν σε νέους ρόλους. Το να έχεις εμπειρία είναι ένα πράγμα, το να ξέρεις πώς και πότε να αναδείξεις αυτές τις μεταβιβάσιμες δεξιότητες είναι άλλο. Αναγνωρίστε τις μεταβιβάσιμες δεξιότητες που είναι ενσωματωμένες στον τρέχοντα ρόλο σας, όπως η διαχείριση έργων, καθώς και η δημιουργικότητα, η επικοινωνία, ο προγραμματισμός και η συνεργασία. Ποιοι ρόλοι μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω;

 

Μπείτε σε νέους ρόλους

 

Εξετάστε ρόλους εθελοντισμού- είτε εντός είτε εκτός του οργανισμού σας - που προσθέτουν τεχνογνωσία και γνώση στην «εργαλειοθήκη» σας. Χρησιμοποιήστε τον εθελοντισμό ως ευκαιρία για να δοκιμάσετε κάτι νέο, ίσως μια καριέρα που πάντα θέλατε να εξερευνήσετε. Μπορεί να σας φανεί τόσο συναρπαστικό όσο ονειρευόσασταν ή να μη σας γεμίζει και τόσο τελικά. Ακολουθήστε το πάθος σας - όταν ασχολείστε με κάτι που στο οποίο πιστεύετε, είναι πολύ πιο εύκολο να βρείτε μια ή δύο επιπλέον ώρες κάθε εβδομάδα και να μάθετε νέες δεξιότητες.

 

Θέστε στόχους λογοδοσίας στον εαυτό σας

 

Οι μετρήσεις συχνά συνδέονται με τις αξιολογήσεις απόδοσης, οι οποίες διαδραματίζουν ρόλο στην ανάπτυξη soft skills. Ωστόσο μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε μετρήσεις αποδοτικότητας για να λογοδοτείτε για την ανάπτυξη μεταβιβάσιμων δεξιοτήτων. Για παράδειγμα, ο προϊστάμενός σας μπορεί να αξιολογήσει την ηγετική σας ικανότητα πριν και μετά από μια εκπαιδευτική δραστηριότητα, όπως η συμμετοχή σε κάποια επιτροπή.

 

Οι μεταβιβάσιμες δεξιότητες γίνονται όλο και πιο πολύτιμες για τους οργανισμούς. Σήμερα, περισσότεροι από τους μισούς (56%) από τους εργοδότες υποστηρίζουν ότι οι δεξιότητες επικοινωνίας, γραπτές και προφορικές, συνιστούν τα πιο πολύτιμα ανθρώπινα πλεονεκτήματά τους, ακολουθούμενα από τη συνεργασία και την επίλυση προβλημάτων, σύμφωνα με την παγκόσμια Έρευνα Έλλειψης Ταλέντου. Γι' αυτό και σήμερα η ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων είναι σημαντική και θα γίνει ακόμα πιο απαραίτητη στο άμεσο μέλλον.

 

Πηγή: https://workforce-resources.manpowergroup.com/skills/how-do-you-develop-transferable-skills

 

Αν θέλετε να κάνετε το επόμενο βήμα στην επαγγελματική σας καριέρα, δείτε τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας εδώ, και ανεβάστε το βιογραφικό σας εδώ.

Μείνετε στην «καρδιά» των εξελίξεων της αγοράς εργασίας και προετοιμαστείτε για το μέλλον της εργασίας, διαβάζοντας τις συμβουλές καριέρας της ManpowerGroup.