Πώς να αποδείξετε την αξία σας στην εργασία χωρίς να πάθετε burn out

Μετά τις προκλήσεις του 2020 (Covid-19), πολλοί άνθρωποι αισθάνθηκαν την ανάγκη να αποδείξουν την αξία τους στην εργασία και να διαβεβαιώσουν τον εργοδότη τους ότι πράγματι αποτελούν ουσιαστικό μέρος της ομάδας. Είτε είστε μακροχρόνιος εργαζόμενος, είτε νέος σε έναν ρόλο, μοιραζόμαστε μαζί σας χρήσιμες μεθόδους για να δείξετε την αξία σας στην εργασία μαζί με συμβουλές για να αποφύγετε την υπερβολή που οδηγεί στην εξουθένωση, δηλαδή το burnout.

Δείτε ξανά την περιγραφή της θέσης εργασίας σας

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ξαναείδατε την περιγραφή της θέσης εργασίας σας; Για πολλούς από εμάς, είναι ένα στατικό έγγραφο το οποίο μελετάμε μόνο όταν υποβάλλουμε αίτηση για έναν ρόλο, ενώ στη συνέχεια, μόλις κατακτήσουμε τη θέση, το ξεχνάμε. Ανακαλύψτε το και αξιολογήστε πώς η εργασία σας τους τελευταίους μήνες ανταποκρίνεται σε αυτό που αρχικά αναμενόταν από τη συγκεκριμένη θέση. Οι συνάδελφοί σας θα εκτιμήσουν την ύπαρξη ενός αξιόπιστου ατόμου στην ομάδα και αυτό ξεκινά με την εκπλήρωση των βασικών απαιτήσεων που ορίζονται στο προφίλ του ρόλου.

Ίσως εκπληρώνετε ήδη όλες τις προσδοκίες που αναφέρονται και νιώθετε ότι έχετε υπερβεί τον ρόλο, οπότε θα μπορούσατε να οργανώσετε μια συνάντηση με τον διευθυντή σας για να συζητήσετε τα αποτελέσματα που έχει παράξει η εργασία σας. Εάν ενδιαφέρεστε για προαγωγή, εντοπίστε την περιγραφή της θέσης εργασίας για τον ρόλο στο επόμενο επίπεδο από το δικό σας για να αξιολογήσετε τη διαφορά στις αρμοδιότητες ή την εμπειρία που απαιτείται. Μπορεί να θέλετε να μοιραστείτε τις φιλοδοξίες σας με τον μάνατζέρ σας, ώστε να σας υποστηρίξουν στην ανάπτυξη και την επαγγελματική σας εξέλιξη.

Ναι είστε προνοητικοί και να αναζητάτε προβλήματα που μπορείτε να λύσετε

Εάν έχετε ελεύθερο χρόνο, ζητήστε να προσφέρετε εθελοντικά τη συμμετοχή σας σε ένα έργο που τράβηξε την προσοχή σας. Οι εργοδότες εκτιμούν τα θετικά και δραστήρια άτομα που δείχνουν προθυμία για συμμετοχή. Επομένως, αντί να περιμένετε κάποιον να σας ζητήσει να συνεισφέρετε, μιλήστε και εκφράστε τη διαθεσιμότητά σας.

Επίσης, δώστε προσοχή σε θέματα που μπορεί να δυσκολεύουν τον διευθυντή σας, την ομάδα ή το τμήμα σας. Μπορείτε να εντοπίσετε τρόπους για να τους διευκολύνετε ή να λύσετε αυτά τα θέματα πλήρως; Μπορεί να έχετε μια ιδέα για τη βελτιστοποίηση μιας δύσκολης διαδικασίας ή για μια μέθοδο για την ενίσχυση της ανανεωμένης αίσθησης του ομαδικού πνεύματος, την ίδια στιγμή που πολλοί από εμάς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε εξ αποστάσεως. Μπορείτε να αναλάβετε την πλήρη κυριότητα της λύσης και να την εκτελέσετε από την αρχή ως το τέλος;

Αυτά τα σενάρια προσφέρουν έναν εξαιρετικό τρόπο για να δείξετε την αξία σας, ακόμα και αν δεν εμπίπτουν στις παραμέτρους της περιγραφής της εργασίας σας. Χρησιμοποιώντας την πρωτοβουλία σας με αυτόν τον τρόπο, θα γίνετε εκείνο το άτομο που αναζητά κανείς όταν έρχονται άλλες προκλήσεις, οι οποίες είναι επίσης εξαιρετικές ευκαιρίες για εσάς για να δοκιμάσετε κάτι νέο και να επεκτείνετε το δικό σας σύνολο δεξιοτήτων, το οποίο θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά επωφελές για μελλοντικές ευκαιρίες απασχόλησης.

Δώστε προτεραιότητα στην ευημερία σας

Ενώ αυτές οι προτάσεις προσφέρουν αποτελεσματικούς τρόπους για να αποδείξετε την αξία σας σε έναν εργοδότη, είναι πολύ σημαντικό να ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα ενέργειάς σας και να αξιολογείτε πώς τα πηγαίνετε στην πορεία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει την επαγγελματική εξουθένωση (burnout), εν μέρει, ως εξάντληση ενέργειας ή αίσθημα εξάντλησης. Αν είστε πολύ αγχωμένοι, κατακλυσμένοι από τον φόρτο εργασίας σας και τις πολλές ώρες εργασίας, δεν θα μπορείτε να διατηρήσετε την καλύτερη απόδοσή σας.

Η δημιουργία και η τήρηση των ορίων είναι ζωτικής σημασίας για την ελαχιστοποίηση της αίσθησης της υπερέντασης, η οποία μπορεί να σημαίνει είτε «μπλοκάρισμα» χρόνου στο εβδομαδιαίο πλάνο σας για να εστιάσετε σε μια συγκεκριμένη εργασία, είτε και αποκλεισμό των τηλεφωνικών κλήσεων κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να αρχίσετε να λέτε «όχι» σε ορισμένα έργα, κάτι που θα μπορούσε να σας κάνει να αισθανθείτε άβολα αρχικά. Εάν ο διευθυντής σας ζητήσει τη συμμετοχή σας, θα μπορούσατε να ρωτήσετε ποιο έργο στο οποίο εργάζεστε αυτήν τη στιγμή θα πρέπει να τεθεί σε παύση για να δημιουργηθεί χώρος για το νέο. Επίσης, προετοιμαστείτε να κάνετε μια ανοιχτή συζήτηση μαζί τους σχετικά με το πώς νιώθετε και τον καλύτερο τρόπο που μπορείτε να υποστηρίξετε. Η ιεράρχηση της ευημερίας σας δεν είναι σημαντική μόνο για εσάς, αλλά και για την ομάδα σας, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να συνεχίσετε να φέρνετε τον καλύτερο σας εαυτό στον χώρο εργασίας σας.

Εάν είστε έτοιμοι να αναλάβετε έναν νέο ρόλο, μπορούμε να σας βοηθήσουμε να εκπληρώσετε τις δυνατότητες της καριέρας σας. Είμαστε παγκόσμιος ηγέτης στον κλάδο των προσλήψεων, ανοίγοντας τον δρόμο στον κόσμο της εργασίας. Μέσα από το δίκτυο 2 υποκαταστημάτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη εντοπίζουμε, αξιολογούμε, αναπτύσσουμε και διαχειριζόμαστε ταλέντα σε όλο το φάσμα βασικών κλάδων της Οικονομίας. Οι έμπειροι σύμβουλοί μας θα σας υποστηρίξουν στην αναζήτηση εργασίας σας χρησιμοποιώντας τις εξειδικευμένες γνώσεις τους για να ταιριάξουν τις δεξιότητές σας με τους κατάλληλους ρόλους.

Πηγή: https://www.manpower.co.uk/article/how-to-prove-your-value-at-work-without-burning-out/

Αν θέλετε να κάνετε το επόμενο βήμα στην επαγγελματική σας καριέρα, δείτε τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας εδώ, και ανεβάστε το βιογραφικό σας εδώ.

Μείνετε στην «καρδιά» των εξελίξεων της αγοράς εργασίας και προετοιμαστείτε για το μέλλον της εργασίας, διαβάζοντας τις συμβουλές καριέρας της ManpowerGroup.