Πώς να καταπολεμήσετε την επαγγελματική εξουθένωση ενώ εργάζεστε από απόσταση

 

Τον τελευταίο χρόνο η εργασία μπορεί να μοιάζει με έναν χώρο που χτυπάς μια σειρά από τοίχους, όπου ο καθένας είναι μεγαλύτερος από τον προηγούμενο. Να είστε σίγουροι και σίγουρες ότι εάν αισθάνεστε έτσι δεν είστε μόνοι και μόνες και υπάρχουν βήματα για την καταπολέμηση των στρεσογόνων παραγόντων. Παρακάτω θα βρείτε ορισμένους τρόπους για να καταπολεμήσετε την επαγγελματική εξάντληση, γνωστή και ως «burnout».

Ζητήστε βοήθεια

Οι προϊστάμενοί σας αλλά και οι ίδιοι οι οργανισμοί στους οποίους ανήκετε μπορούν να σας υποστηρίξουν εάν γνωρίζουν τι ακριβώς χρειάζεστε. Διαφορετικές καταστάσεις μπορεί να απαιτούν διαφορετικές στρατηγικές αντιμετώπισης. Για παράδειγμα, η δυσκολία της παράλληλης εργασίας και φροντίδας των παιδιών όταν εργάζεστε από το σπίτι θα μπορούσε να μειωθεί με ένα πιο ευέλικτο εργασιακό πρόγραμμα, ώστε να μπορείτε να εργαστείτε και το βράδυ αντί για την ημέρα. Για κάποιον που αισθάνεται βυθισμένος στον «πάντα ανοιχτό» ψηφιακό χώρο εργασίας, το να ζητήσει κάποιες μέρες άδειας θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει. Φροντίστε να συζητάτε ανοιχτά τους προβληματισμούς σας ώστε να είναι δυνατή η αντιμετώπισή τους. 

Απευθυνθείτε σε φίλους ή μέντορες

Οι σχέσεις στο χώρο εργασίας είναι εξαιρετικά σημαντικές για την ευημερία σας, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρηθούν όταν όλοι εργάζεστε από απόσταση. Μπορεί να χρειαστεί προσέγγιση για έναν «ψηφιακό καφέ» ή επικοινωνία με κάποιο συνάδελφο, μέντορα, ή προϊστάμενο που μπορεί να σας παρέχει ψυχική υλικοτεχνική ή συναισθηματική υποστήριξη. Μην παραβλέπετε την απλή δύναμη της σύνδεσης, ακόμα κι αν είναι ψηφιακή.

Βοηθήστε ενεργά τους άλλους

Εάν εσείς δυσκολεύεστε, αυτό σίγουρα σημαίνει ότι και άλλοι αισθάνονται το ίδιο. Το να τους προσεγγίσετε και να κάνετε μια φιλοφρόνηση, να προσφερθείτε να τους βοηθήσετε όταν έχουν μεγάλο φόρτο εργασίας ή να τους στείλετε ένα μεσημεριανό γεύμα θα βοηθήσει και αυτούς, αλλά θα έχει και το πρόσθετο όφελος να σας δώσει τη συναισθηματική ώθηση που χρειάζεστε. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ευγένεια είναι ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους για να ανυψώσετε τη διάθεση και να τονώσετε την ψυχική δύναμη σας τόσο τη δική σας όσο και των άλλων.

Θέστε όρια και γνωρίζετε πότε να σταματάτε

Ακόμη και ο πιο παραγωγικός άνθρωπος δεν μπορεί να λειτουργεί μόνο με αδρεναλίνη για πολύ καιρό. Το σώμα και το μυαλό χρειάζονται ξεκούραση και τακτικές περιόδους ανάπαυσης. Συνδυάστε περιόδους έντονης συγκέντρωσης με ποιοτικό ελεύθερο χρόνο και ανάκαμψη. Οι ρυθμοί της σκληρής εργασίας και της ξεκούρασης πρέπει να ισορροπούν με την πάροδο του χρόνου, για αυτό θέστε χρονικά όρια για να μπορείτε να χαλαρώσετε με ηρεμία και να επιστρέψετε πιο ανανεωμένοι.

Τέλος, να θυμάστε τα βασικά: Κάντε ένα διάλειμμα για μεσημεριανό, περπατήστε στη γειτονιά σας και κοιμηθείτε τις απαραίτητες 7-9 ώρες για να βεβαιωθείτε ότι είστε στα καλύτερά σας. Η εργασία θα είναι ακόμα εκεί όταν επιστρέψετε, πιο ξεκούραστοι, με περισσότερα κίνητρα και πιο συγκεντρωμένοι στο να συνεχίσετε να προοδεύετε.

Πηγή: https://workforce-resources.manpowergroup.com/advice/how-to-combat-burnout-and-the-pandemic-wall

Αν θέλετε να κάνετε το επόμενο βήμα στην επαγγελματική σας καριέρα, δείτε τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας εδώ, και ανεβάστε το βιογραφικό σας εδώ.

Μείνετε στην «καρδιά» των εξελίξεων της αγοράς εργασίας και προετοιμαστείτε για το μέλλον της εργασίας, διαβάζοντας τις συμβουλές καριέρας της ManpowerGroup.