Πόσο σημαντικό είναι να «ακούτε» κατά τη συνέντευξη εργασίας;

Κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων εργασίας, οι υποψήφιοι επικεντρώνονται κυρίως στην παροχή αποτελεσματικών απαντήσεων στις ερωτήσεις που τους θέτει ο συνεντευξιαστής. Ωστόσο η ακρόαση είναι εξίσου σημαντική με την απάντηση σε ερωτήσεις, γιατί αν δεν δίνετε τη δέουσα προσοχή, πολύ απλά δεν θα είστε σε θέση να δώσετε και τις ιδανικές απαντήσεις. Η ακρόαση επιτρέπει στα άτομα που αναζητούν εργασία να «χτίσουν» σχέσεις με τον συνεντευξιαστή, επειδή η αλληλεπίδραση είναι πλέον περισσότερο «δούναι και λαβείν», παρά παροχή τυποποιημένων απαντήσεων. Η συνέντευξη αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία τόσο για τους υποψηφίους εργαζόμενους όσο και για τους υποψήφιους εργοδότες να ελέγξουν ο ένας τον άλλον.

Ακούστε την κρυφή ερώτηση: Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης εργασίας, οι συνεντευξιαστές θέλουν να μάθουν τρία βασικά πράγματα:

ΜΠΟΡΕΙΣ πράγματι να κάνεις αυτή την εργασία; Αυτό αφορά στις δεξιότητες, τις γνώσεις, την εμπειρία και τα επιτεύγματά σας, το μαθησιακό δυναμικό και την ικανότητα χειρισμού των φυσικών πτυχών της συγκεκριμένης εργασίας.

ΘΑ κάνετε τελικά τη συγκεκριμένα εργασία; Αυτό σχετίζεται με το ενδιαφέρον σας για τη θέση, την εταιρεία και τον κλάδο, την εργασιακή σας ηθική, το επίπεδο ενέργειάς σας και τυχόν εξωτερικές επιρροές που μπορεί να επηρεάσουν την προθυμία ή τη διαθεσιμότητά σας να κάνετε την εργασία αυτή.

ΤΑΙΡΙΑΖΕΤΕ; Διαθέτετε την προσωπική «χημεία», τις δεξιότητες επικοινωνίας, τις αξίες, το στυλ (εργασία και διαχείριση), τα γενικά ενδιαφέροντα και την εμφάνιση;

Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε ερώτηση κάνει ο συνεντευξιαστής, ουσιαστικά θέτει μια από τις παραπάνω ερωτήσεις. Λάβετέ το αυτό υπόψη καθώς ακούτε κάθε ερώτηση. Επομένως, μην εστιάζετε τις απαντήσεις σας στο προφανές και βρείτε τρόπους να αποδείξετε ότι είστε το πλέον κατάλληλο άτομο για την κατάλληλη θέση! Και όποτε είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε το μοντέλο Κατάσταση, Αναληφθείσα Δράση και Επιτευχθέντα Αποτελέσματα (ΚΑΑ) για να απαντήσετε σε ερωτήσεις συνέντευξης.

Ακούστε τι λέει πραγματικά ο συνεντευξιαστής: Καθώς ο διάλογος και ο προφορικός λόγος μετρά λιγότερο από 10%, είναι σημαντικό να δώσετε επίσης βαρύτητα  στην εξωλεκτική επικοινωνία, δηλαδή στη γλώσσα του σώματος, τις κινήσεις των χεριών και τις εκφράσεις του συνομιλητή σας προκειμένου να καταλάβετε τι πραγματικά σας λέει. Δώστε προσοχή στον τόνο της φωνής του συνεντευξιαστή, στην έκφραση του προσώπου και στη «γλώσσα του σώματός» του, επειδή όλα αυτά σας επιτρέπουν να ερμηνεύσετε τι αναμένεται από εσάς. Τοποθετήστε τον εαυτό σας στη θέση του συνεντευξιαστή: Δηλαδή αν κάνατε την ίδια ερώτηση, ποια απάντηση θα περιμένατε να λάβετε; Η ενεργητική ακρόαση σας δίνει τη δυνατότητα να συνδεθείτε με τον συνεντευξιαστή και να ακούσετε τι πραγματικά σας λέει.

Ζητήστε περισσότερες πληροφορίες: Όταν ακούτε ενεργά κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης εργασίας, θα ξέρετε πότε χρειάζεστε πρόσθετες πληροφορίες ή αναδιατύπωση της ερώτησης, ώστε να μπορείτε να απαντήσετε αποτελεσματικά στην ερώτηση που τίθεται. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε επίσης να επαναδιατυπώσετε αυτό που ακούσατε, ώστε να καταλάβετε με σαφήνεια. Αυτό θα δείξει επίσης στον συνεντευξιαστή ότι συμμετέχετε στη συνομιλία.

Ακούστε για να τραβήξετε την προσοχή του συνεντευξιαστή: Αυτοί θυμούνται πάντα τους υποψήφιους που τους έμειναν αξέχαστοι. Κάντε τις ερωτήσεις της συνέντευξης από την προετοιμασμένη λίστα ερωτήσεων. Επιπλέον, όταν περιγράφετε μια κατάσταση ως απάντηση σε μια ερώτηση, εμπλέξτε τον συνεντευξιαστή ρωτώντας εάν έχει βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης εργασίας για να προσελκύσετε τον συνεντευξιαστή και η ενεργητική ακρόαση θα σας επιτρέψει να τις εντοπίσετε και να τις αξιοποιήσετε.

Μια συνέντευξη μπορεί να είναι μια πραγματική συζήτηση όταν τα άτομα που αναζητούν εργασία συμμετέχουν σε ενεργή ακρόαση. Και ο μόνος τρόπος για να μείνετε αξέχαστοι είναι να «εμπλέξετε» τον συνεντευξιαστή, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο εάν δώσετε ιδιαίτερη προσοχή. Εάν είστε προετοιμασμένοι/ες για τη συνέντευξη, η ενεργητική ακρόαση θα σας φέρει πιο κοντά στην επιτυχία της συνέντευξης εργασίας.

Πηγή: The Importance of Listening in the Job Interview | ManpowerGroup

Αν θέλετε να κάνετε το επόμενο βήμα στην επαγγελματική σας καριέρα, δείτε τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας εδώ, και ανεβάστε το βιογραφικό σας εδώ.

Μείνετε στην «καρδιά» των εξελίξεων της αγοράς εργασίας και προετοιμαστείτε για το μέλλον της εργασίας, διαβάζοντας τις συμβουλές καριέρας της ManpowerGroup.