Ποιες προσωπικές δεξιότητες αναζητούν περισσότερο οι εργοδότες;

Επικοινωνία, κριτική σκέψη, τήρηση προθεσμιών, καλή οργάνωση, συνεργασία, ικανότητα ανάλυσης και καινοτομία. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα προσωπικά χαρακτηριστικά που δείχνουν ένα υψηλό επίπεδο συναισθηματικής και προσωπικής νοημοσύνης, γνωστά και ως προσωπικές δεξιότητες.

Οι εργοδότες αναζητούν αυτές τις δεξιότητες περισσότερο από ποτέ καθώς είναι ευρέως εφαρμόσιμες σε όλους τους τίτλους εργασίας και τους κλάδους  

Δες παρακάτω μερικές από τις προσωπικές δεξιότητες, που περιλαμβάνουν και τις ικανότητες, που αναζητούν οι επιχειρήσεις.

 

Διαπροσωπικές δεξιότητες

Όταν τα πράγματα κυλούν ομαλά σε μια εταιρία, κανείς δεν αισθάνεται την ανάγκη για συζήτηση των επικοινωνιακών και διαπροσωπικών δεξιοτήτων. Όταν όμως κάτι πάει στραβά, αυτό που φταίει συνήθως είναι η κακή επικοινωνία ή η έλλειψη συνεργασίας. Η κόλλα που κρατάει μια επιχείρηση σε ομαλή λειτουργία είναι οι διαπροσωπικές δεξιότητες. Η επιτυχία βασίζεται στις σχέσεις με διαφορετικούς ανθρώπους και οι προσωπικές σου σχέσεις φαίνονται στο πώς προωθείς τον εαυτό σου και τι μπορείς να κάνεις για μια επιχείρηση.

 

Απήχηση

Εκτός από τις διαπροσωπικές σου δεξιότητες, σημαντικό ρόλο παίζει η αίσθηση της "απήχησης", δηλαδή το πώς συμπεριφέρεσαι, πώς μιλάς και πώς παρουσιάζεις τον εαυτό σου. Αυτές τις δεξιότητες μπορείς όχι μόνο να τις μάθεις αλλά και να τις αναπτύξεις. Η αναζήτηση καθοδήγησης και το χτίσιμο σταθερών δεξιοτήτων στη διαχείριση της προσωπικής σου καριέρας, μπορεί να βοηθήσει τους ηγέτες να χτίσουν μια «απήχηση» με τέτοιον τρόπο ώστε να ωθήσει τους υπόλοιπους να τους ακολουθήσουν.

 

 

Ηγεσία

Το να μπορείς να είσαι ηγέτης παίζει μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας σου καθώς και στο επαγγελματικό μονοπάτι που θα επιλέξεις.

Οι τεχνικές δεξιότητες θα σε οδηγήσουν μέχρι ένα σημείο. Η ικανότητα να μπορείς να ηγηθείς άλλων ατόμων όμως, δε θα περάσει απαρατήρητη από τον εργοδότη σου.  Αναζήτησε ένα σύμβουλο ώστε να σε βοηθήσει να βελτιωθείς σε αυτόν τον τομέα,  βρείτε μαζί σε ποια σημεία υστερείς και αναπτύξτε στρατηγικές για να βελτιώσεις την ηγετική σου ικανότητα.

 

Προσωπική αναγνώριση

Τέλος, πώς μπορείς να σηματοδοτήσεις ότι διαθέτεις ένα πλήθος τόσο τεχνικών όσο και προσωπικών δεξιοτήτων; Αυτό ονομάζεται προσωπική αναγνώριση. Όταν «επικοινωνείς» την προσωπική σου αναγνώριση, οι δυνητικοί εργοδότες και οι συνεργάτες σου θα μάθουν την αξία σου στην εταιρία. Αυτό απαιτεί να μπορείς να περιγράφεις τον εαυτό σου και να δίνεις παραδείγματα που να επεξηγούν τα προσόντα σου. Η δεξιότητα να διαθέτεις προσωπική αναγνώριση είναι σε ζήτηση, η οποία συνεχώς αυξάνεται.

 

Είναι εσφαλμένη η αντίληψη ότι είτε έχεις προσωπικές δεξιότητες είτε δεν έχεις. Όπως οι τεχνικές δεξιότητες, έτσι και οι προσωπικές μπορούν να μαθευτούν και να αναπτυχθούν με τον χρόνο . Αν σου λείπει κάποια από τις παραπάνω δεξιότητες, δεν υπάρχει θέμα. Απλά βάλε τα δυνατά σου και ξεκίνα να βελτιώνεις τον εαυτό σου. Το καλό με τις προσωπικές δεξιότητες είναι ότι θα τις έχεις για πάντα.