Δεξιότητες επικοινωνίας που απαιτούνται σε έναν ψηφιακό κόσμο

Ανεξάρτητα από το πόσο εξελιγμένος είναι ο κόσμος της τεχνολογίας, αυτές οι ανθρώπινες δεξιότητες θα είναι πάντα απαραίτητες.

Στον κόσμο της τεχνολογίας, όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην Apple καθώς κάθε χρόνο ανακοινώνει τις νεότερες εκδόσεις και ενημερώσεις των προϊόντων της (MacBooks, iPhone και ρολογιών). Η εταιρεία έχει γίνει η επιτομή της καινοτομίας η οποία έχει αλλάξει παγκοσμίως τις ζωές των ανθρώπων.

Ωστόσο, υπάρχει κάτι διαχρονικό για κάθε project της Apple:  Ένα άτομο που στέκεται στη σκηνή, λέει μια ιστορία. Σήμερα, ο CEO της Apple, Tim Cook, χτίζει την κληρονομιά του Steve Jobs, ο οποίος είναι γνωστός  για την προσωπικότητα και τη σκηνική του παρουσία.

Οι δεξιότητες παρουσίασης του Cook και του Jobs αποδεικνύουν ότι ανεξάρτητα από το πόσο digital έχουμε γίνει ως κοινωνία, υπάρχει πάντα χώρος για δεξιότητες επικοινωνίας των ανθρώπων - ακόμη και στις πιο προηγμένες τεχνολογικά εταιρείες στον κόσμο.

Στην πραγματικότητα, οι 10 πιο απαιτητικές επαγγελματικές δεξιότητες στον κόσμο αντανακλούν την ανάγκη για ανθρώπινες soft δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένων των αντιπροσώπων πωλήσεων και των επαγγελματιών όπως οι υπεύθυνοι έργων και οι ερευνητές, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της ManpowerGroup για την έλλειψη ταλέντων 2018.

Στον ολοένα και πιο ψηφιακό μας κόσμο, υπάρχουν δεξιότητες που εξακολουθούν να έχουν σημασία για τους επαγγελματίες.

 

Να διαχειρίζεσαι τις προσδοκίες

"Το μέλλον είναι μια έννοια - δεν υπάρχει", δήλωσε ο συγγραφέας και φιλόσοφος Alan Watts. Για τις επιχειρήσεις, αυτή η ασάφεια για το μέλλον είναι κάτι περισσότερο από μια άσκηση σκέψης. Απαιτεί κατανόηση του τρόπου πλοήγησης της αλλαγής όταν δεν είσαι σίγουρος από πού θα προέλθουν οι αλλαγές. Οι ηγέτες με δεξιότητες επικοινωνίας θα είναι σε θέση να καθοδηγήσουν τους άλλους όταν δεν υπάρχει οδικός χάρτης. Αυτό σημαίνει ότι θα παίρνουν γρήγορα αποφάσεις, θα έχουν ευελιξία στις αλλαγές που προκύπτουν και θα μεταφέρουν αποτελεσματικά τις σκέψεις τους στην υπόλοιπη ομάδα.

 

Να παρέχεις έμπνευση

Ο καλλιτέχνης Μιχαήλ Άγγελος είπε κάποτε: "Κύριε, επέτρεψε μου να επιθυμώ περισσότερα από όσα μπορώ να ολοκληρώσω". Είναι ανθρώπινη - και διαχρονική - ανάγκη να αναζητάμε έμπνευση και κίνητρα από τους άλλους. Μπορείς να το ονομάσεις χάρισμα. Ανεξάρτητα από το τι είναι "αυτή η ανάγκη", υπάρχει μια αναμφισβήτητη ενέργεια που προέρχεται από κάποιον που είναι ευχάριστα επικοινωνιακός. Μοιραζόμαστε τον κοινωνικό μας προσανατολισμό μέσω κυκλωμάτων του εγκεφάλου με όλα τα άλλα θηλαστικά, αυτή είναι μια βαθιά βιολογική ανάγκη που δεν μπορεί να αντικατασταθεί από την τεχνολογία. Η ανθρώπινη επικοινωνία χρειάζεται το κίνητρο της ανθρώπινης πινελιάς και αυτό δεν θα εξαφανιστεί ποτέ.

Να προτείνεις βελτιώσεις

Φαντάσου την επόμενη αναθεώρηση απόδοσης της εργασίας σου με ένα ρομπότ. Θα λάβεις ένα PDF με όλες τις ελλείψεις σου, με ένα ψυχρό τρόπο, με highlighted τα σημεία στα οποία πρέπει να εργαστείς περισσότερο. Δεν ακούγεται διασκεδαστικό, σωστά; Όσο κι αν φοβόμαστε την αναθεώρηση της απόδοσης μας, η ανθρώπινη επικοινωνία μας βοηθά να γίνουμε δυνατοί και να βελτιωθούμε. Οι άλλοι μπορούν να δουν τα «τυφλά» σημεία μας και να μας παρέχουν στρατηγικές αντιμετώπισης και ικανότητες διδασκαλίας.

Γενικά, είναι αλήθεια ότι οι ψηφιακές τάσεις συνεχίζουν να επεκτείνονται και να διαδραματίζουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο στον κόσμο της εργασίας. Αλλά αν αισθάνεσαι άβολα ή εκτός τόπου εξαιτίας της τεχνολογίας, η απάντηση μπορεί να βρίσκεται στο να σκέφτεσαι πιο παραδοσιακά - και να «επανακτάς» την ανθρωπότητά σου.