4 σημαντικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στην επόμενη συνέντευξή σου

Με την αγορά εργασίας πιο περιορισμένη από ποτέ, τώρα έχεις περισσότερες επιλογές και διακριτικότητα όταν επιλέγεις έναν εργοδότη. Όταν παίρνεις τον χρόνο σου για να επιλέξεις σοφά έναν εργοδότη, αυτό έχει όφελος και για τις πλευρές.

Σε κάθε αναζήτηση εργασίας, έρχεται μια στιγμή που η κατάσταση αλλάζει εντελώς. Οι εταιρίες ξοδεύουν τόσο πολύ χρόνο για να αξιολογήσουν τις αιτήσεις που δέχονται από τους υποψηφίους, που εύκολα ξεχνιέται ότι η αξιολόγηση είναι αμφίδρομη. Κατά την υποβολή αίτησης για εργασία ή πρόσληψής σου, θα πρέπει να αξιολογείς και τους πιθανούς εργοδότες.

Όταν περισσότερες εταιρίες από ποτέ προσπαθούν να ορίσουν τις ανοιχτές θέσεις εργασίας,  μπορείς να είσαι πιο επιλεκτικός σχετικά με το που θα εργαστείς, έχοντας τις δεξιότητες που αναζητούν οι εργοδότες.

Ακολουθούν μερικές ερωτήσεις που μπορείς να κάνεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, οι οποίες θα σε βοηθήσουν να κάνεις τη σωστή επιλογή.

 

Ποια είναι η συνηθισμένη σταδιοδρομία για κάποιον που κατέχει τη θέση αυτή;

Με το ερώτημα αυτό, μπορείς να αξιολογήσεις τη δική σου καριέρα για να δεις αν είσαι καλός υποψήφιος για μια συγκεκριμένη θέση. Είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος, για να μάθεις για τις πιθανές κατευθύνσεις που μπορεί να πάρει, μελλοντικά, η επαγγελματική σου σταδιοδρομία.

 

Ποιες είναι οι αξίες της εταιρίας σας;

Οι πιο αρμονικοί χώροι εργασίας έχουν ανθρώπους που μοιράζονται τις ίδιες αξίες. Εάν διαπιστώσεις ότι οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάζεσαι ή οι ηγέτες της εταιρίας έχουν αντικρουόμενες αξίες, τότε δεν θα είσαι ποτέ χαρούμενος αν εργαστείς εκεί. Για παράδειγμα, αν εκτιμάς την ισορροπία της εργασίας-ζωής και η κουλτούρα του χώρου εργασίας υποστηρίζει την εργασία 70 ωρών κάθε εβδομάδα, αυτό θα προκαλέσει αρκετό άγχος στην καθημερινότητά σου.

 

Πώς θα περιγράφατε την εταιρική κουλτούρα;

Ίσως είναι αδύνατο να περιγράψουμε τι συμβαίνει καθημερινά σε ένα δυναμικό εργασιακό περιβάλλον. Αλλά, τουλάχιστον, θέλεις να κατανοήσεις την κουλτούρα του για να καθορίσεις τη θέση σου. Υπάρχουν πολλές συναντήσεις; Είναι η καθημερινή επικοινωνία στο γραφείο κυρίως από πάνω προς τα κάτω ή από κάτω προς τα πάνω; Είναι ένα κοινωνικό περιβάλλον εντός και εκτός του χώρου εργασίας; Με τον έλεγχο της εμφάνισης της κουλτούρας, μπορείς να αξιολογήσεις την ευρύτερη εικόνα του τρόπου με τον οποίο μπορείς να ταιριάξεις στην εταιρία.

 

Πού βλέπετε την επιχείρησή σας στο μέλλον;

Στον σημερινό ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο της εργασίας, η ασφάλεια της θέσης εργασίας δεν είναι ποτέ εγγυημένη. Όμως, είναι πιθανό να υπάρχει εγγύηση με μια εταιρία που έχει ένα σαφές όραμα για το μέλλον. Αυτή η ερώτηση θα πρέπει να αποκαλύψει τα σχέδια της εταιρίας να παραμείνει βιώσιμη και να κατανοήσει καλύτερα τις ευκαιρίες που μπορεί να υπάρχουν.

 

Θυμήσου, έχεις ακριβώς το ίδιο δικαίωμα να αξιολογήσεις έναν μελλοντικό εργοδότη όπως ακριβώς και οι ίδιοι οι εργοδότες. Όταν μπαίνεις σε μια κατάσταση κι έχεις τα μάτια σου ανοιχτά, είναι πιο πιθανό ότι θα είσαι ικανοποιημένος στο μέλλον.