Πώς να βελτιώσεις τις δεξιότητες επικοινωνίας σε έναν ψηφιακό κόσμο

Η online επικοινωνία έχει αναδιοργανώσει τους κανόνες για επικοινωνία. Δες πως μπορείς να πετύχεις στο νέο ψηφιακό κόσμο.

Πριν από λίγες δεκαετίες, το να έχεις καλές δεξιότητες επικοινωνίας σήμαινε ότι έχεις κάποια κοινά αποδεκτά χαρακτηριστικά. Θα μπορούσε να σημαίνει ότι ήσουν ένας εξαιρετικός ομιλητής, ένας ταλαντούχος συνομιλητής ή ένας manager που προσέφερε χρήσιμες συμβουλές. Τα κριτήρια ήταν περιορισμένα.

Αλλά σήμερα, η επικοινωνία σε έναν ψηφιακό κόσμο είναι πιο σημαντική από ποτέ. Στην πραγματικότητα, σε μια πρόσφατη έρευνα του ομίλου ManpowerGroup, περισσότεροι από τους μισούς (56%) εργοδότες λένε ότι οι επικοινωνιακές δεξιότητες, γραπτές και προφορικές, είναι οι πιο αξιόλογες ανθρώπινες δυνάμεις τους ακολουθούμενες από τη συνεργασία και την επίλυση προβλημάτων. Πώς θα εξελιχθείς σε αυτό το νέο περιβάλλον και πώς θα ξέρεις από πού να ξεκινήσεις; Δες παρακάτω τις συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να πετύχεις στην ψηφιακή επικοινωνία.

 

Δεν χρειάζεται να είσαι πάντα online

Το να κατέχεις δεξιότητες επικοινωνίας σε έναν ψηφιακό κόσμο δε σημαίνει ότι πρέπει να είσαι πάντα online. Το αντίθετο, με τον τρόπο αυτό μειώνεται η σημαντικότητα των αποτελεσμάτων και θα νιώθεις μια συνεχή κούραση.  Πρέπει να γνωρίζεις πότε να κλείσεις το laptop, το κινητό ή να κάνεις ένα διάλειμμα. Ναι, η δουλειά δε θα σταματήσει να υπάρχει αλλά η ικανότητά σου για επικοινωνία θα ενισχυθεί μετά από κάποιο χρόνο που θα βρίσκεσαι εκτός.

 

Δοκίμασε τα όριά σου

Οι ψηφιακές μορφές είναι μια ευλογία και μια κατάρα, επειδή υπάρχουν τόσα πολλά που μπορείς να κάνεις, γι ‘αυτό θεωρούνται συντριπτικές. Ψηφιακή επικοινωνία δε σημαίνει μόνο ένα πράγμα - είναι το video blogging, το podcasting ήχου, το blogging, τα Instagram stories και πολλά άλλα. Όταν σκέφτεσαι ότι θέλεις να επικοινωνείς ψηφιακά, σκέψου τι θέλεις να επικοινωνήσεις και σε ποια μορφή θα είναι πετυχημένο το μήνυμά σου. Η συνομιλία μιας ώρας σε μορφή podcast, για παράδειγμα, μεταδίδει ένα πολύ διαφορετικό μήνυμα από ένα tweet. Βρες τη μοναδική μορφή όπου η επικοινωνία σου ταιριάζει καλύτερα, αντί να προσπαθείς να κάνεις πάρα πολλά.

 

Βγες έξω από την comfort zone σου

Προϋπήρχες στον πρώτο, από πολλούς νέους τύπους επικοινωνίας: Το πρώτο tweet, το πρώτο blog, το πρώτο podcast, το πρώτο snap, και θα υπάρχουν πολλοί περισσότεροι ψηφιακοί τύποι  που θα κατέχουν τη πρωτιά. Εδώ είναι το μυστικό: Όποιος ήταν πρωτοπόρος σε αυτές τις πλατφόρμες, τις δοκίμασε και έμαθε την εξέλιξή τους. Δεν είναι απλό για κανέναν, από έναν  έφηβο έως έναν επιχειρηματία blogger. Το να είσαι επικοινωνιακός σε έναν ψηφιακό κόσμο σημαίνει να βγαίνεις έξω από comfort zone σου. Δόκιμασέ το και θα δεις.

 

Να ετοιμάζεις το επόμενό σου βήμα

Στον ψηφιακό κόσμο, όπως και στη ζωή, η μόνη σταθερά είναι η αλλαγή. Η μόνη διαφορά είναι ότι τα πράγματα αλλάζουν πολύ πιο γρήγορα online. Ακόμη και όταν αισθάνεσαι ασφάλεια στην ψηφιακή σου επικοινωνία, ήρθε η ώρα να αρχίσεις να ετοιμάζεις το επόμενο βήμα. Μόλις πιστεύεις ότι γνωρίζεις την απάντηση, τότε σταματάς να μαθαίνεις.

Τα καλά νέα είναι ότι είτε θεωρείς τον εαυτό σου ταλαντούχο στις επικοινωνιακές δεξιότητες είτε όχι, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τις βελτιώσεις και να υπερέχεις στον ψηφιακό κόσμο. Αν δοκιμάσεις έναν τρόπο και δεν πετύχει, υπάρχει πάντα κάποιος άλλος τρόπος που μπορεί να είναι καλύτερος. Αν όχι σήμερα, τότε αύριο θα υπάρχει σίγουρα κάτι νέο.