Δημιούργησε δεξιότητες καριέρας, όχι απλά δεξιότητες εργασίας

 

Στη σημερινή αγορά εργασίας, είναι σημαντικό για τους εργαζόμενους να δημιουργούν δεξιότητες για μια επαγγελματική σταδιοδρομία και όχι μόνο για μια δουλειά.

 

Με τις επαγγελματικές δεξιότητες θα έχεις δουλειά για μια ζωή, ενώ με τις δεξιότητες εργασίας θα έχεις δουλειά έως ότου εξελιχθεί ο ρόλος του επαγγέλματός σου. Αν δεν επενδύσεις σε συνεχή μάθηση και αναβάθμιση, ο εργοδότης σου μπορεί να προχωρήσει χωρίς εσένα. Για να συνεχίσεις να έχεις δουλειά, χρειάζεται συνεχής μάθηση στον τομέα του επαγγέλματός σου ώστε να εξασφαλίσεις ότι οι δεξιότητές σου συμβαδίζουν με την σύγχρονη εποχή.  

 

Πώς ξέρεις ποιες δεξιότητες πρέπει να αναπτύξεις;

Το κλειδί για να «χτίσεις» μακροπρόθεσμα επαγγελματικές δεξιότητες, δεξιότητες που σε ωφελούν ως τρέχοντα και μελλοντικό εργαζόμενο, καθώς επίσης και τους τωρινούς και μελλοντικούς εργοδότες σου, είναι να κάνεις συζητήσεις καριέρας ανά τακτά χρονικά διαστήματα με τον διευθυντής σου. Οι συζητήσεις για την καριέρα σου, θα σε βοηθήσουν να ορίσεις και να επιτύχεις τους στόχους της σταδιοδρομίας σου, παρέχοντας ταυτόχρονα το μέγιστο όφελος για τον εργοδότη σου κάθε εργάσιμη μέρα. Με άλλα λόγια, συζητώντας την καριέρα σου με τον προϊστάμενό σου, θα είσαι καλύτερος υπάλληλος και θα δημιουργήσεις μια επαγγελματική σταδιοδρομία με διάρκεια.

 

Τρία πράγματα μπορείς να κάνεις τώρα για να ξεκινήσεις να «χτίζεις» τις επαγγελματικές δεξιότητες, που είναι πολύτιμες για τον εργοδότη σου και έτσι να αποδείξεις ότι θέλεις να έχεις μια σταδιακά ανοδική πορεία.

 

Προγραμμάτισε με τον προϊστάμενό σου μια συζήτηση για την καριέρα σου

Μάθε ποιες δεξιότητες πρέπει να αναπτύξεις σήμερα για να είσαι καλύτερος υπάλληλος του χρόνου ή σε πέντε χρόνια από σήμερα. Ο προϊστάμενός σου θα πρέπει να μπορεί να παρακολουθεί την εξέλιξή σου έτσι ώστε να μπορείς να επιτύχεις τους στόχους της σταδιοδρομίας σου και η εταιρεία να μπορεί να επωφεληθεί από τις προσπάθειές σου. Μην το σκέφτεσαι ως μια μόνο συζήτηση. Μια συζήτηση για την καριέρα σου είναι ένας συνεχής διάλογος που επικεντρώνεται στην επαγγελματική σου ανάπτυξη.

 

Αναζήτησε και επένδυσε σε συνεχή μάθηση.

Συνέχισε να εκπαιδεύεσαι, παρακολουθώντας μαθήματα επαγγελματικής ανάπτυξης. Πολύτιμοι εργαζόμενοι είναι αυτοί που επιδιώκουν τη συνεχή βελτίωση και την ενημέρωση των δεξιοτήτων τους. Με τον ταχύ ρυθμό των τεχνολογικών αλλαγών σε όλες σχεδόν τις βιομηχανίες σήμερα, είναι σημαντικό να παραμείνεις ενημερωμένος και να δείξεις ότι καταλαβαίνεις την αξία σου στην εταιρία. Τα online μαθήματα που σχετίζονται με την καριέρα σου και τα σεμινάρια επαγγελματικής ανάπτυξης, κάνουν πιο ανταγωνιστικές τις επαγγελματικές σου δεξιότητες.

 

Παρακολούθησε την αναδυόμενη τεχνολογία.

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις πού πηγαίνει ο κλάδος του επαγγέλματός σου. Τι θα είναι σημαντικό για τους εργοδότες σε 5 χρόνια από τώρα; Σε 10 χρόνια; Τι χρειάζεσαι να μάθεις για να έχεις τότε δουλειά; Εκπαιδεύσου για τα επόμενα 5-10 χρόνια και θα είσαι αξιόλογο μέλος του εργατικού δυναμικού.

 

Ξεκίνα σήμερα να «χτίζεις» τις επαγγελματικές σου δεξιότητες. Άφησε πίσω τις δεξιότητες εργασίας και γίνε ο υπάλληλος για τον οποίο θα ανταγωνίζονται οι εργοδότες. Θυμήσου, όλα ξεκινούν από την πρώτη σου επαγγελματική συζήτηση.