4 Tips για να πετύχεις τους επαγγελματικούς στόχους που έθεσες για τη νέα χρονιά
 

Η αρχή μιας νέας χρονιάς οδηγεί σε σκέψεις αυτό-βελτίωσης, όπως η απώλεια βάρους, η εξοικονόμηση χρημάτων, η καλύτερη δουλειά ή η δυνατότητα μιας προαγωγής.

Αν είσαι ανάμεσα σε αυτούς που έχουν θέσει στόχους για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, ακολούθησε τις παρακάτω 4 συμβουλές ώστε να τους πετύχεις.

Κράτα τους στόχους για τον εαυτό σου

Όταν ορίσεις ένα στόχο, μπαίνεις στον πειρασμό να τον ανακοινώσεις στον περίγυρό σου. Νιώθεις ότι θα πάρεις δύναμη ανακοινώνοντας δημόσια τους στόχους σου, όμως η υπερηφάνεια που αισθάνεσαι για το νέο σου στόχο θα μπορούσε πραγματικά να σε υπονομεύσει. "Έρευνες που γίνονται από το 1933 δείχνουν ότι οι άνθρωποι που αναλύουν τους στόχους τους είναι λιγότερο πιθανό να τους πραγματοποιήσουν ", γράφει ο επιχειρηματίας Derek Sivers. Γιατί συμβαίνει αυτό; Μιλώντας για τους στόχους μας, ο εγκέφαλος μας παραπλανάται καθώς νιώθουμε μια πρόωρη αίσθηση πληρότητας. Αντίθετα, η έρευνα διαπιστώνει ότι οι άνθρωποι που διατηρούσαν τους στόχους για τον εαυτό τους,  είχαν περισσότερες πιθανότητες να τους πετύχουν.

Μίλα σε κάποιον που εμπιστεύεσαι

Ταυτόχρονα, ορισμένοι άνθρωποι χρειάζονται να εξωτερικεύσουν τις προσδοκίες τους. Ο συγγραφέας Gretchen Rubin εντόπισε τέσσερις τάσεις προσωπικοτήτων. Μια από αυτές είναι και ο  "υποχρεωτής", ο οποίος εκπληρώνει τους στόχους του όταν έχει δεσμευτεί σε κάποιον γι΄αυτούς. «Οι υποχρεωτές πληρούν τις εξωτερικές προσδοκίες, αλλά αγωνίζονται να ανταποκριθούν στις προσδοκίες που επιβάλλουν στον εαυτό τους», γράφει ο Rubin. Οι «υποχρεωτές» πετυχαίνουν τους στόχους τους πιο ευκολά όταν τους εκμυστηρεύονται σε κάποιον έμπιστο,  ο οποίος θα τους «αναγκάσει» να εκπληρώσουν τους στόχους τους.

Αρίθμησε τα αποτελέσματα

Είναι δύσκολο να καταλάβεις αν πετυχαίνεις πραγματικά αυτό που θέλεις αν δεν περάσεις κάποια σημαντικά «στάδια» στην επαγγελματική σου καριέρα.
Στόχοι όπως "να βρω την ιδανική δουλειά" ή "να πάρω προαγωγή" είναι τόσο ασαφείς που χάνεις το απαραίτητο ενδιαφέρον για να τους πετύχεις. Όρισε έναν στόχο που θα βασίζεται σε αριθμούς, όπως να στείλεις ένα email σε ένα παλιό σου συνάδελφο για να μάθεις που βρίσκεται ή να βγεις μια φορά την εβδομάδα για έναν καφέ, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο δημόσιες σχέσεις.

Δημιούργησε μικρές προθεσμίες

Σε όλους μας έχει τύχει να θέσουμε κάποιον στόχο και πριν το συνειδητοποιήσουμε έχουν περάσει 3 μήνες,  χωρίς να έχουμε σημειώσει κάποια πρόοδο. Αντί να προσπαθείς να χάσεις 5 κιλά σε μια βδομάδα ή να βρεις τη δουλεία των ονείρων σου σε μια μέρα, προσπάθησε να κάνεις μικρά και σταθερά βήματα. Μελέτες δείχνουν ότι οι "μικρές νίκες" ενεργοποιούν θετικά συναισθήματα και σου δίνουν κίνητρα για να προχωρήσεις στην επίτευξη του στόχου σου. Φτιάξε ένα πλάνο 30-60-90 ημερών για να κάνεις σταδιακή πρόοδο σε κάθε βήμα του στόχου.

Άρχισε να σχεδιάζεις τους στόχους σου και μέχρι τον επόμενο Ιανουάριο θα αναπολείς την αυτό-βελτίωσή σου και θα αρχίζεις να σκέφτεσαι το επόμενο σημαντικό άλμα.