Πώς μπορείς να είσαι παραγωγικός στην εργασία ενώ παράλληλα «παίρνεις το χρόνο σου»;


Οι πιθανότητες είναι, ότι για να το διαβάζεις αυτό μάλλον δεν έχεις τελειώσει όλες τις υποχρεώσεις σου για σήμερα, είτε αυτό είναι η αναζήτηση εργασίας είτε προσπαθείς για μια προαγωγή. Μπορεί να είσαι λίγο αναβλητικός αλλά διάβασε παρακάτω πριν κλείσεις αυτό το άρθρο από ενοχές, το να είσαι αναβλητικός μπορεί να ωφελήσει τη καριέρα σου αρκεί να το κάνεις με μέτρο και με στρατηγική. Δες τα παρακάτω tips για το πώς να είσαι αναβλητικός, σωστά.

Κάνε ένα διάλειμμα που θα σε «ξυπνήσει»

Ο εγκέφαλος μας δεν είναι φτιαγμένος για να είναι μονίμως στο «ON» μέσα στη μέρα, και χρειάζεται να κάνεις συνεχώς διαλείμματα για να μπορείς να συγκεντρωθείς στα tasks που έχεις να κάνεις. Αυτό το μικρό διάλειμμα μπορεί να είναι παραγωγικό. Αντί να χαζέψεις στα social media, όπως το Facebook, μπορείς να δώσεις μια μικρή ώθηση στο μυαλό σου χρησιμοποιώντας ένα app για εκμάθηση ξένων γλωσσών, να λύσεις ένα σταυρόλεξο ή ακόμα και να διαβάσεις ένα κεφάλαιο από ένα βιβλίο. Ψάξε για κάτι που θα σου δώσει την ώθηση να είσαι πιο παραγωγικός αργότερα.

Βάλε πρόγραμμα

Το να είσαι αναβλητικός είναι ανθρώπινο, αλλά αντί να αφήνεις την αναβλητικότητα σου να σε ελέγχει, έλεγξε τη εσύ, ορίζοντας συγκεκριμένο χρόνο που αφήνεις τον εαυτό σου να είναι αναβλητικός. Υπάρχουν εργαλεία που μπορούν να σε βοηθήσουν σε αυτό όπως το Pomodoro app, για το κινητό αλλά και τον browser σου, που καταγράφει το χρόνο που δουλεύεις συνεχόμενα και σου θυμίζει πότε είναι μια καλή ώρα να κάνεις διάλλειμα και πότε να συνεχίσεις τη δουλειά.

Αποσυνδέσου εντελώς

Μην μπαίνεις στον πειρασμό να δουλεύεις όταν κάνεις διάλειμμα.  Μπορεί να θελήσεις να απαντήσεις σε μερικά email για να κατευνάσεις τις ενοχές σου επειδή αναβάλλεις το να ασχοληθείς με εκείνο το δύσκολο project, αλλά αυτό στο τέλος θα σε κάνει λιγότερο παραγωγικό. Καθώς δεν έχεις απεριόριστη ενέργεια, όταν κάνεις διάλειμμα, αποσυνδέσου εντελώς. Αυτό θα «γεμίσει» τις «μπαταρίες» σου και θα μπορείς να συνεχίσεις τη δουλειά σου μετά ακόμα πιο αποδοτικά.

Το μυστικό δεν είναι να μην είσαι αναβλητικός ποτέ, καθώς αυτό είναι αδύνατο, αλλά το να δουλεύεις με τους δικούς σου, φυσικούς ρυθμούς και να όταν κάνεις διάλειμμα να κάνεις κάτι που θα σε ωφελήσει. Κάποιες φορές, φυσικά, έχουμε ανάγκη να μην κάνουμε τίποτα.