Γιατί τα «Soft Skills» είναι «Hot Skills»;
 

Τα «soft skills» είναι σε ζήτηση από τους εργοδότες και μπορούν να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να κάνουν μετάβαση σε νέους ρόλους ή να προωθήσουν την καριέρα τους. Δείτε παρακάτω πώς θα τα αναπτύξετε.
Ο αντίκτυπος της τεχνολογίας μεταφράζεται στο ότι τα «soft skills» είναι περισσότερο σημαντικά από ποτέ άλλοτε - που σημαίνει ότι οι δεξιότητες που ήδη έχετε είναι περισσότερο χρήσιμες από όσο φαντάζεστε. Παρόλο που όλες οι δεξιότητες χρειάζονται ανανέωση, υπάρχουν μερικές που μπορούν να μεταφερθούν από τον έναν ρόλο στον άλλον και να έχουν, διαχρονικό αντίκτυπο.
Καθώς η τεχνολογία αλλάζει τους οργανισμούς, οι ανάγκες σε δεξιότητες αλλάζουν ραγδαία και οι εταιρείες αγωνίζονται να βρουν τα ταλέντα που χρειάζονται. Η έρευνα της ManpowerGroup - εξέτασε 20.000 εργοδότες σε 42 χώρες σχετικά με τον αντίκτυπο του αυτοματισμού και διαπίστωσε ότι τα «soft skills» που έχουν μεγαλύτερη αξία, είναι και αυτά που είναι πιο δύσκολο να βρεθούν.
Η ανάπτυξη των soft skills μπορεί να έχει άμεσο αλλά και μακροχρόνιο αντίκτυπο στην καριέρα σας. Σύμφωνα με έρευνα του 2018 της ManpowerGroup, τα soft skills που αναζητούν περισσότερο οι εργοδότες είναι η επικοινωνία, η συνεργασία και η επίλυση προβλημάτων.
Όταν σκέφτεστε την επαγγελματική σας εξέλιξη, υπάρχουν κάποια soft skills που πρέπει να αποκτήσετε ή να βελτιώσετε.
 

Δημιουργικότητα

Ένας από τους τρόπους για να διαφοροποιηθείτε είναι να γίνετε εκείνο το άτομο το οποίο έχει τις καλύτερες και πιο δημιουργικές ιδέες στην επίλυση προβλημάτων. Αυτή η διαδικασία δε θα πρέπει να θεωρείται ως μια ακόμη υποχρέωση μέσα στην ημέρα σας αλλά ως μέσο για τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.

 
Επαγγελματική παρουσία

Όσον αφορά τις δεξιότητες επικοινωνίας, η επαγγελματική παρουσία συμπεριλαμβάνει το πώς συμπεριφέρεστε ή ενεργείτε, πώς μιλάτε και πώς παρουσιάζετε τον εαυτό σας. Αυτές είναι δεξιότητες που μπορούν να αναπτυχθούν και να εξασκηθούν. Η καθοδήγηση και το χτίσιμο σταθερών δεξιοτήτων κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας, μπορεί να σας οδηγήσει στο χτίσιμο μιας επαγγελματικής παρουσίασης που ωθεί τους ανθρώπους να σας ακολουθήσουν, γεγονός που αυξάνει την ικανότητα συνεργασίας σας.
 

Ευμάθεια

Νέα προβλήματα θα προκύψουν όσο ο ψηφιακός κόσμος συνεχίζει να αλλάζει τον τρόπο που δουλεύουμε. Με σκοπό να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις, η μάθηση είναι απαραίτητη. Ο όρος Learnability μεταφράζεται ως η επιθυμία και η ικανότητα συνεχούς εκμάθησης και ανάπτυξης σε όλη την επαγγελματική σας σταδιοδρομία. Προσπαθήστε να θυμηθείτε πότε ήταν η τελευταία φορά που διαβάσατε κάτι από μια ασυνήθιστη προοπτική. Πότε αφιερώσατε χρόνο για να ανακαλύψετε ένα νέο τομέα; Πότε ασχοληθήκατε με ένα θέμα έξω από το comfort zone σας; Για να διατηρήσετε την ικανότητα της μάθησής σας σε υψηλό επίπεδο, βρείτε χρόνο να ασχοληθείτε με λιγότερο οικεία θέματα και μελετήστε τα σε βάθος.
Όσοι επιθυμούν να έχουν εξέλιξη στην καριέρα τους, τα soft skills είναι σημαντικά. Ακόμη κι αν δεν αναφέρονται σε ένα βιογραφικό, συμπληρώνουν όλες τις άλλες ικανότητες. Υιοθετήστε τις και θα συνεχίσουν να σας ωφελούν σε όλη τη διάρκεια της καριέρας σας.