Πως θα καλλιεργήσετε την δεξιότητα της ευγνωμοσύνης στον χώρο εργασίας
 

Το να είναι κανείς ευγνώμων είναι κάτι παραπάνω από καλό. Έρευνες δείχνουν ότι αυτό βοηθά εσάς και τους γύρω σας να βελτιωθείτε στην εργασία.

Οι «ευγνώμονες» άνθρωποι είναι επιτυχημένοι άνθρωποι.

«Η ευγνωμοσύνη είναι το ιδανικό στοιχείο που ενισχύει την απόδοση στην εργασία» αναφέρει ο καθηγητής Robert Emmons, ερευνητής στον τομέα της ευγνωμοσύνης και καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο UC Davis.

Οι εργαζόμενοι που διαπρέπουν στην εργασία τους δεν περιμένουν να συμβεί κάτι καλό για να είναι ευγνώμονες, συχνά γίνεται το αντίστροφο. Δείτε τους τρόπους για να μπείτε στον δρόμο της ευγνωμοσύνης και να αυξήσετε την ευγνωμοσύνη στο χώρο εργασίας.

Παρατηρήστε τα μικρά πράγματα

Στο τέλος της εργάσιμης ημέρας, κάντε μια λίστα με τρία πράγματα που πήγαν σωστά. Ακόμα και μετά από μια δύσκολη ημέρα, ο καθένας μπορεί να βρει τρία θετικά στοιχεία, όπως η ολοκλήρωση ενός σημαντικού email, η διοργάνωση μιας συνάντησης ή ένα μεσημεριανό διάλειμμα. Βάλτε το σε μια εμφανή θέση στο γραφείο σας για να το δείτε όταν επιστρέψετε την επόμενη ημέρα. Να είστε ευγνώμονες για τις μικρές νίκες και χρησιμοποιείστε τη στιγμή για να ξεκινήσετε τη μέρα με θετική ενέργεια.

Επαινέστε έναν συνάδελφο

Είναι εύκολο να απορροφηθούμε από τη ρουτίνα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Αλλά ειδικά όταν είστε απασχολημένοι, το να κάνετε μια παύση για να παρατηρήσετε τα επιτεύγματα ενός συναδέλφου και να τον ευχαριστήσετε θα ελαφρύνει τον φόρτο εργασίας σας. Όταν παρατηρείτε και «πιάνετε» τους συναδέλφους σας να κάνουν κάτι σωστά, είναι λιγότερο πιθανό να αγχωθείτε για τα προβλήματά σας. Η θετικότητα θα αντικατοπτρίζεται στη διάθεση και την παραγωγικότητά σας.

Γράψτε απλά ευχαρηστήρια σημειώματα

Δεν χρειάζεται να είστε υπερβολικοί όταν εκφράζετε ευγνωμοσύνη. Ένα απλό σημείωμα post it στην οθόνη σας ή στο γραφείο ενός συνάδελφου αρκεί. Δεν είναι η θέση που μετράει - αλλά η σκέψη.

Δημιουργήστε έναν ψηφιακό φάκελο ευγνωμοσύνης

Όταν λάβετε ένα email που σημαίνει πολλά για εσάς, μην το διαγράψετε ή μην το αφήσετε στα εισερχόμενά. Αντ’ αυτού, δημιουργήστε έναν φάκελο με ευχαριστήρια email για τους επαίνους και τις εργασίες που έχετε επιτύχει. Αναζητήστε αυτόν τον φάκελο τις μέρες που χρειάζεστε μια πρόσθετη ενέργεια.

Η ευγνωμοσύνη απαιτεί δουλειά, αλλά αξίζει τον κόπο. Το να παρατηρεί κανείς τι συμβαίνει γύρω του μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχολογία του.