Χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην αναζήτηση εργασίας
 

Η τεχνολογία μπορεί να είναι πλεονέκτημα ή εμπόδιο στην αναζήτηση νέας θέσης εργασίας. Βεβαιωθείτε ότι τα προφίλ σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζουν στους πιθανούς εργοδότες τα θετικότερα στοιχεία σας.

Το LinkedIn ενδεχομένως να είναι το πρώτο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που σκέφτονται οι περισσότεροι άνθρωποι όταν πρόκειται για αναζήτηση εργασίας. Ωστόσο, το branding στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιαδήποτε πλατφόρμα, από το Instagram μέχρι το Twitter. Για όσους αναζητούν εργασία, εδώ μπορούν να βρουν συμβουλές για μια στρατηγική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με σκοπό τη μεγιστοποίηση της θετικής παρουσίας σε αυτά.

Ολοκληρώστε έναν έλεγχο του προφίλ σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Πρώτα, εξετάστε τη συνολική παρουσία σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σημειώστε όλα τα μέρη στα οποία εμφανίζεστε. Τα προφίλ σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι δημόσια ή ιδιωτικά; Σταματήσατε να ενημερώνετε το blog σας εδώ και χρόνια; Δημοσιεύετε περιεχόμενο που εμφανίζει τις δεξιότητες ή τα ενδιαφέροντά σας; Αυτά είναι ερωτήματα που πρέπει να έχετε κατά νου όταν ξεκινάτε τον έλεγχο της online παρουσίας σας. Εξετάστε τι λένε τα προφίλ σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για εσάς σε κάποιον που δεν σας έχει συναντήσει ποτέ και αν είστε ικανοποιημένοι με την εικόνα που παρουσιάζει.

Βελτιστοποιήστε τα προφίλ σας

Στη συνέχεια, αναλάβετε δράση. Ίσως θελήσετε να κάνετε ιδιωτικά ορισμένα προφίλ, να δημιουργήσετε δευτερεύοντες λογαριασμούς ή να αρχίσετε να ανταλλάσσετε περιεχόμενο που αντιστοιχεί στην εργασία που αναζητάτε.

Προσεγγίστε σκόπιμα άλλους χρήστες

Ποιά είναι η αντιμετώπισή σας σε μηνύματα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την αναζήτηση εργασίας; Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν διαφέρουν από τη χρήση οποιουδήποτε άλλου μέσου επικοινωνίας. Ένα προσωπικό μήνυμα σε κάποιον που μπορεί να βοηθήσει στην πραγματοποίηση μιας σύνδεσης ή μιας σύστασης μπορεί να είναι ευπρόσδεκτο - εφόσον είναι σχετικό και δεν γίνεται αντιληπτό ως spam. Πραγματοποιήστε την έρευνά σας πριν από την αποστολή ενός άμεσου μηνύματος για να δείξετε ότι σας ενδιαφέρει να μιλήσετε ειδικά με αυτό το άτομο, αντί να σπαμάρετε.

Εξελιχθείτε επαγγελματικά χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Είτε η αναζήτηση εργασίας είναι ενεργητική είτε παθητική, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν πάντα για την ανάπτυξη, τη μάθηση και τη δημιουργία μακροπρόθεσμων σχέσεων. Για παράδειγμα, το YouTube περιέχει ένα πλήθος από βίντεο tutorial που διδάσκουν δεξιότητες κωδικοποίησης, παρέχουν συμβουλές δικτύωσης και πολλές άλλες σημαντικές δεξιότητες σταδιοδρομίας. Αντί να χάνετε τον χρόνο σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιήστε τα για να αποκτήσετε ένα επαγγελματικό πλεονέκτημα.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι άλλο ένα εργαλείο αναζήτησης εργασίας, οπότε μην δημοσιεύετε ή τουιτάρετε σε βάρος της δικτύωσης σας, αλλά προσπαθήστε να βελτιώσετε το βιογραφικό σας και να αναπτύξετε τη σταδιοδρομία σας. Ο συνδυασμός της παραδοσιακής εξέλιξης της σταδιοδρομίας σας με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να επιταχύνει την εργασιακή σας εξέλιξη.