Συμβουλές για την ανάπτυξη των προσωπικών σας δεξιοτήτων
 

Η διαδικασία ανάπτυξης προσωπικών δεξιοτήτων μπορεί συχνά να μοιάζει αρκετά περίπλοκη. Όμως, μπορείτε να κάνετε τη διαδικασία πιο ξεκάθαρη ακολουθώντας κάποια απλά βήματα.

Ο τρόπος να αποκτήσετε τις λεγόμενες «τεχνικές δεξιότητες» είναι συχνά ξεκάθαρος: Παίρνετε ένα πτυχίο ή μια πιστοποίηση και έτσι αποκτάτε προσόντα, τα οποία θα μπορείτε να προσθεσετε στο βιογραφικό σας σημείωμα. Έπειτα, υπάρχουν λιγότερο σαφή βήματα, όπως η απόκτηση της ικανότητας να σχεδιάζει κανείς ένα μακροπρόθεσμο έργο, να διαπραγματεύεται με τους πελάτες ή να πραγματοποιεί μια σωστή παρουσίαση.

Ξεκινήστε με συγκεκριμένους στόχους

Συχνά αποτυγχάνει κανείς να επιτύχει πολλούς από τους στόχους που έχει θέσει για το νέο έτος επειδή αυτοί οι στόχοι είναι υπερβολικά ασαφείς, όπως το να αποκτήσει κανείς ένα γυμνασμένο σώμα. Τι θέλετε συγκεκριμένα; Στη εργασία σας, κάντε μια λίστα με τις πιθανές προσωπικές δεξιότητες που χρειάζεστε, όπως η διαπροσωπική επικοινωνία, η ηγεσία και το προσωπικό branding. Στη συνέχεια, κάντε ιεράρχηση για να το καταστήσετε συγκεκριμένο. Για παράδειγμα, επικεντρωθείτε στις διαπροσωπικές δεξιότητες με έναν συγκεκριμένο τρόπο παρέχοντας γραπτό feedback σε συναδέλφους στις συνεδριάσεις εργασίας.

Μην κάνετε πάρα πολλά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα

Κάνοντας τον ετήσιο απολογισμό μας, ένα συχνό λάθος είναι να προσπαθεί κανείς να εμπλακεί σε όλα. Ίσως θέλετε να χάσετε βάρος και να ταξιδέψετε περισσότερο, δύο στόχοι που μπορεί να ακυρώνουν ο ένας τον άλλον. Το ίδιο ισχύει και για τις προσωπικές δεξιότητες στην εργασία. Για παράδειγμα, εάν ο στόχος σας είναι να γίνετε ένας δυναμικός ομιλητής, ίσως χρεαστεί αναβάλλετε τον επόμενο στόχο της παροχής καλύτερου διαπροσωπικού feedback, το οποίο απαιτεί μια διαφορετική ικανότητα.

Κάντε τους στόχους μετρήσιμους

Η μέτρηση ενός στόχου μπορεί να λάβει τη μορφή και των εισροών όσο και των αποτελεσμάτων. Εάν στόχος σας είναι να βελτιώσετε τις ηγετικές σας ικανότητες στον οργανισμό στον οποίο εργάζεστε, μπορείτε, για παράδειγμα, να θέσετε έναν στόχο να συμμετάσχετε σε τρεις εθελοντικές επιτροπές. Με τον τρόπο αυτόν μετράτε τις εισροές. Για να γνωρίζετε εάν επιτυγχάνετε πρόοδο στον παραπάνω στόχο, προχωρήστε στο επόμενο βήμα, δηλαδή τη μέτρηση αποτελεσμάτων.

Αναλάβετε ευθύνες

Οι μετρήσεις αποτελεσμάτων συνδέονται συχνά με κυκλικές αξιολογήσεις «360o» και τον έλεγχο της απόδοσης, τα οποία είναι καθοριστικά για την ανάπτυξη των προσωπικών δεξιοτήτων σας. Αλλά μπορείτε επίσης να θέσετε τις δικές σας μετρήσεις αποτελεσμάτων με μια συνάντηση με τον διευθυντή σας και ζητώντας του να σας ορίσει υπεύθυνο. Για παράδειγμα, μπορείτε να ζητήσετε από τον διευθυντή σας να σας αξιολογήσει στην ικανότητα ηγεσίας πριν και μετά από τη συμμετοχή σας στις τρεις επιτροπές. Αυτός ο τρόπος μέτρησης στο τέλος ενός κύκλου ανάπτυξης θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα κίνητρά σας και να είστε υπεύθυνοι.

Τέλος, αφού ολοκληρώσετε αυτό τον κύκλο, ξεκινήστε και πάλι από την αρχή. Οι ικανότητες που παρουσιάζουν ζήτηση από τους εργοδότες και η ικανότητά σας να αναπτύσσετε αυτές τις δεξιότητες είναι καθοριστικής σημασίας για την πρόοδό σας.