Πώς να επανέλθετε μετά από λάθη στη συνέντευξη
 

Τα λάθη σε μια συνέντευξη δεν είναι απαραίτητα ολέθρια. Εάν κάνετε κάποιο από τα παρακάτω λάθη, δείτε πώς να επανέλθετε.

Προχωράτε στην αίθουσα συνεντεύξεων, κάνετε μια χειραψία και κοιτάτε τον συνεντευξιαστή. Όλα πάνε όπως αναμένατε μέχρι τη στιγμή που ρίχνετε τον καφέ στο τραπέζι. Τι θα κάνετε;

Μην πανικοβληθείτε. Ακόμα και στους πιο προετοιμασμένους μπορεί να πάει κάτι αναπάντεχα στραβά σε ένα περιβάλλον συνέντευξης. Προτού διαγράψετε τη συγκεκριμένη εμπειρία, μπορείτε να επανέλθετε μετά από ένα λάθος και ορισμένες φορές ίσως και να αυξήσετε τις πιθανότητές σας για τη θέση. Δείτε εδώ συμβουλές πώς να αντιδράσετε όταν κάτι πάει στραβά.
 

Όταν σας κάνουν απροσδόκητες ερωτήσεις
 

Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να απαντήσετε συνηθισμένες ερωτήσεις συνεντεύξεων, από τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία σας μέχρι την ερώτηση γιατί φύγατε από την προηγούμενη δουλειά σας. Όμως, να είστε έτοιμοι για την πιθανότητα να μην μπορείτε να απαντήσετε σε μια ερώτηση είτε διότι πράγματι δεν γνωρίζετε ή δεν αντιληφθήκατε ποτέ τις διαστάσεις της ερώτησης. Αυτό γίνεται ολοένα και συχνότερο στον σύγχρονο εργασιακό στίβο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μην προσπαθήσετε να αυτοσχεδιάσετε. Αντιθέτως, πείτε στον συνεντευξιαστή ότι αυτό είναι από τα θέματα στα οποία δεν έχετε ιδιαίτερη εμπειρία από την μέχρι τώρα επαγγελματική σας καριέρα. Όμως, μην τελειώσετε εκεί: Στη συνέχεια δώστε ένα παράδειγμα του πώς κινηθήκατε για την επίλυση ενός προβλήματος το οποίο αντιμετωπίσατε. Εξηγήστε τη διαδικασία που χρησιμοποιήσατε, ώστε να δείξετε ότι διαθέτετε την δεξιότητα να ανταποκρίνεστε σε μεταβαλλόμενες συνθήκες.

 


Όταν δεν είστε σίγουροι τι να πείτε
 

Υπάρχει μια σκηνή στα Φιλαράκια, όπου ο Ρος δεν γνωρίζει πώς να απαντήσει σε μια ερώτηση και η εσωτερική του φωνή του έλεγε να πει κάτι, οτιδήποτε. «Αυτός είναι ο περισσότερος χρόνος που πέρασε ποτέ χωρίς να μιλήσει κανείς» λέει στον εαυτό του. Στην πραγματικότητα, δεν είναι κακό να είστε σιωπηλός. Πάρτε μια βαθιά ανάσα, σκεφτείτε και μετά απαντήστε. Έτσι δείχνετε σύνεση.

 


Όταν φτάνετε αργοπορημένοι (ή όταν κάνετε κάτι άλλο που φαινομενικά θα σας αποκλείσει)

Ίσως να μπερδέψατε την ώρα και να φτάσατε αργοπορημένοι. Ίσως ο συνεντευξιαστής σας επισήμανε ένα τυπογραφικό λάθος στο βιογραφικό σας που σας έφερε σε αμηχανία. Ίσως να σας «ξέφυγε» μια απάντηση που δεν θα θέλατε να αναφέρετε. Αυτά είναι κάποια λάθη τα οποία θα μπορούσαν να φέρουν τον αποκλεισμό σας. Εάν αντιμετωπίσετε μια τέτοια κατάσταση, προσεγγίστε την με μια στάση που δείχνει ότι δεν έχετε τίποτα να χάσετε. Αναγνωρίστε το λάθος σας, αλλά μην το αφήσετε να σας καθορίσει. Με τον τρόπο αυτό μπορεί και να χαλαρώσετε και να είστε σε θέση να προσεγγίσετε το υπόλοιπο της συνέντευξης με αυτοπεποίθηση.
 

 

Υπάρχουν όμως και ορισμένα λάθη τα οποία δεν μπορείτε να «καλύψετε». Άνθρωποι είμαστε, και οι συνεντευξιαστές το γνωρίζουν. Θυμάστε εκείνη τη στιγμή που ρίξατε τον καφέ στο τραπέζι; Αυτό ενδεχομένως να κάνει τους ανθρώπους να σας συμπαθήσουν περισσότερο. Το φαινόμενο “Pratfall” είναι ένα ψυχολογικό φαινόμενο που υποστηρίζει ότι συμπαθούμε τους ανθρώπους που κάνουν λάθη καμιά φορά, δείχνοντας ότι δεν είναι τέλειοι. Ωστόσο, αυτό λειτουργεί μόνο εφόσον οι άνθρωποι σας αντιλαμβάνονται ως γενικά ικανό άτομο. Επομένως, αν κάνετε ένα λάθος, δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου. Εάν επανέλθετε χρησιμοποιώντας τη σωστή προσέγγιση, μπορεί και να σας βοηθήσει μακροπρόθεσμα.