Δημιουργώντας ένα προσωπικό στρατηγικό πλάνο για την προσωπική ανάπτυξη και επαγγελματική επιτυχία
 

 

Εσείς διαθέτετε ένα προσωπικό στρατηγικό πλάνο για τη ζωή και τη σταδιοδρομία σας; Μάθετε πώς μπορείτε να αναπτύξετε τη σταδιοδρομία σας και να φτάσετε στην επαγγελματική επιτυχία.

 

Έχετε δημιουργήσει ποτέ ένα προσωπικό στρατηγικό πλάνο; Μην νοιώσετε άσχημα εάν η απάντησή σας είναι «όχι». Είναι αλήθεια ότι λίγοι άνθρωποι ξεκινούν τη σταδιοδρομία τους με ένα προσωπικό στρατηγικό πλάνο. Ο William S. Burroughs είπε κάποτε: «Μόνο ένας στο εκατομμύριο γνωρίζει τι θέλει να κάνει. Και ακόμα λιγότεροι το κάνουν πραγματικότητα». Η φράση αυτή πιθανότατα δεν βασίζεται σε καμία έρευνα, ωστόσο είναι μια μεγάλη αλήθεια. Οι πιο επιτυχημένες εταιρείες διαθέτουν ένα στρατηγικό πλάνο ώστε να καθοδηγούν την επιτυχία τους στον κλάδο όπου δραστηριοποιούνται. Διαθέτουν επίσης στρατηγικές προτεραιότητες που είναι σημαντικές για την ομαλή λειτουργία. Με τον ίδιο τρόπο, είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να έχουν ένα προσωπικό στρατηγικό πλάνο για να φτάσουν σε προσωπική και επαγγελματική επιτυχία.

 

Η δημιουργία ενός προσωπικού στρατηγικού πλάνου δεν πρέπει να θεωρείται ακατόρθωτο. Ακολουθώντας τη σωστή διαδικασία, ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει ένα πλάνο που να περιλαμβάνει όλους τους παράγοντες που είναι κρίσιμοι για την επιτυχία. Παρακάτω περιγράφουμε μια διαδικασία τεσσάρων σταδίων που θα σας βοηθήσει να καταρτίσετε το προσωπικό σας στρατηγικό πλάνο.

 

 1. Αξιολογήστε τη σημερινή σας κατάσταση: Αξιολογείστε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη ζωή σας. Αφιερώστε μερικές ώρες για να σκεφτείτε ανενόχλητοι και για να κάνετε ένα τεστ προσωπικότητας.
  • Είστε ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται τα πράγματα στη δουλειά και στη ζωή σας αυτή τη περίοδο;
  • Εάν συναντιόσασταν με τον σύμβουλό σας σε έναν χρόνο από τώρα, τι είναι αυτό που θα σας έκανε ευτυχισμένους και ικανοποιημένους;
  • Ποιοι είναι οι προσωπικοί στόχοι και το όραμα για τη ζωή σας;
  • Σε ποιες εταιρείες φιλοδοξείτε να εργαστείτε; 
  • Ποιες δραστηριότητες θα προτιμούσατε περισσότερο στη δουλειά και στη ζωή σας; Και ποιες θα προτιμούσατε λιγότερο;
  • Ποιες είναι οι βασικές σας πεποιθήσεις, προσωπικές αξίες και ο στόχος σας;
  • Κάντε ένα τεστ προσωπικότητας για να εντοπίσετε τα δυνατά σας σημεία, καθώς και σημαντικές πληροφορίες για την προσωπικότητά σας.
  • Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας στη δουλειά και στη ζωή σε έναν, τρία ή πέντε χρόνια από τώρα; Με ποιόν τρόπο μεταφράζονται αυτά σε στόχους για τη δουλειά και τη ζωή σας;
  • Πώς σκοπέυετε να επιτύχετε τους στόχους σας;
  • Ποιές δεξιότητες χρεάζεται να αποκτήσετε για να επιτύχετε τους στόχους σας; Μήπως υπάρχουν επιπλέον δεξιότητες που θα σας έκαναν να ξεχωρίζετε από τους συναδέλφους σας και να είστε περιζήτητος για τους εργοδότες και πιο ικανοποιημένος με τον εαυτό σας;
 2. Δημιουργείστε το προσωπικό σας στρατηγικό πλάνο: Με βάση τις πληροφορίες από το παραπάνω βήμα, δημιουργήστε ένα απλό μονοσέλιδο προσωπικό στρατηγικό σχέδιο όπου θα αναφέρονται οι στόχοι σας και οι τρόποι με τους οποίους θα επιτευχθούν.
  • Στο πάνω μέρος της σελίδας, σημειώστε τις βασικές σας πεποιθήσεις και αρχές.
  • Διαχωρίστε τους επαγγελματικούς από τους προσωπικούς σας στόχους και καθορίστε τα σχετικά χρονοδιαγράμματα.
  • Σε περίπτωση που πρέπει να ανανεώσετε τις δεξιότητες που χρειάζεστε για να φτάσετε εκεί που επιθυμείτε, να συμπεριλάβετε τα μαθήματα που πρέπει να κάνετε, καθώς και το πότε θα τα κάνετε.
  • Εάν υπάρχουν εταιρείες στις οποίες επιθυμείτε να εργαστείτε, βρείτε πληροφορίες για αυτές ώστε να αποφασίσετε εάν επιθυμείτε πραγματικά να εργαστείτε σε αυτές.  
  • Εξετάστε το πλάνο σας και θυμηθείτε να είστε ειλικρινής με τον εαυτό σας. Είναι ρεαλιστικό το πλάνο για εσάς;
 3. Δώστε στο πλάνο σας σάρκα και οστά χρησιμοποιώντας το: Αφιερώσατε χρόνο στην δημιουργία του προσωπικού στρατηγικού πλάνου για την προσωπική και επαγγελματική σας επιτυχία, για αυτό βεβαιωθείτε ότι το χρησιμοποιείτε ως οδηγό. Να θυμάστε πως οι επιτυχημένοι οργανισμοί διαθέτουν πάντα ένα πλάνο το οποίο χρησιμοποιούν για την καθοδήγηση τους.
 4. Εξετάστε το στρατηγικό σας πλάνο: Αφιερώστε λίγο χρόνο για να αποφασίσετε εάν το συγκεκριμένο στρατηγικό πλάνο είναι το κατάλληλο για εσάς, χωρίς όμως να περιμένετε για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Μετά από τους πρώτους έξι μήνες που ακολουθείτε το πλάνο σας έχετε κάνει πρόοδο προς την επίτευξη στόχων σας για τον πρώτο χρόνο;
  • Δείτε τον στόχο για το πρώτο έτος. Είναι ακόμα πιθανή η επίτευξη του;
  • Υπάρχουν σημαντικά γεγονότα της ζωής σας που απαιτούν να κάνετε κάποιες προσαρμογές στο πλάνο σας;
  • Οι απαντήσεις σας στις παραπάνω ερωτήσεις θα σας επιτρέψουν να καθορίσετε τις αλλαγές που θα πρέπει να κάνετε στο προσωπικό σας στρατηγικό πλάνο.

 

Το πιο σημαντικό στη ζωή σου είναι να επιτύχεις τους στόχους που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία για εσένα. Έχοντας ένα προσωπικό στρατηγικό πλάνο μπορείτε πιο εύκολα να φτάσετε σε μια επιτυχημένη σταδιοδρομία αλλά και σε μια ευτυχισμένη και ζωή.