Πως να αποκτήσετε το προφίλ του ηγέτη

Είναι σημαντικό για οποιονδήποτε να κατανοήσει την «τέχνη» της ηγεσίας. Το συγγραφικό έργο της Sheryl Sandberg μπορεί να διδάξει σε όλους ακριβώς αυτό.
 

Από το Leaning In μέχρι το Option Β, η Sheryl Sandberg έχει βιώσει έντονα σκαμπανεβάσματα στη σταδιοδρομία και στη ζωή της. Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία, έμαθε πώς κανείς μπορεί να ηγείται με αυτοπεποίθηση, ειλικρίνεια, ευαισθησία και αποτελεσματικότητα.

Η Sheryl Sandberg, Chief Operating Officer του Facebook δημιούργησε μια ανοιχτή στο κοινό πλατφόρμα για τον εαυτό της όπου φιλοξενείται και ένα TED Talk, που παρακινεί περισσότερες γυναίκες που κατέχουν ηγετικές θέσεις εργασίας.

Στο απόγειο της επιτυχίας της, έζησε μια προσωπική τραγωδία όταν έχασε ξαφνικά τον σύζυγό της. Διδάχθηκε από αυτή την εμπειρία και μοιράστηκε μαζί μας τα συμπεράσματά της στο βιβλίο της «Option Β: Facing Adversity, Building Resilience, and Finding Joy».

Παρακάτω αποτυπώνονται οι μέχρι στιγμής εμπειρίες της Sandberg από τη σταδιοδρομία της σχετικά με την ηγεσία.

Αποτυπώστε ένα ισχυρό όραμα

Το όραμα της Sandberg είναι να τοποθετηθούν περισσότερες γυναίκες σε θέσεις ευθύνης. Αναγνωρίζει τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον χώρο εργασίας, καθώς και το γεγονός ότι δεν έχουν όλες οι γυναίκες τις ευκαιρίες που είχε η ίδια. Συμβουλεύει τις γυναίκες να αναλάβουν την ευθύνη για την εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους μέσα από την ανάληψη επαγγελματικών ρίσκων και την υπεράσπιση των συμφερόντων τους.

Μιλήστε για τα σημαντικά ζητήματα

Οι μεγαλύτεροι ηγέτες έχουν το θάρρος να υποστηρίξουν τις απόψεις τους. Η Sandberg αφιερώνει χρόνο σε ζητήματα ισότητας φύλων, στα οποία αναφέρεται μέσα από το TED Talk και το βιβλίο της και συμμετέχει σε συνέδρια όπου μοιράζεται στρατηγικές για την προαγωγή σε ανώτερες θέσεις στον χώρο εργασίας καθώς επίσης συμμετέχει και στο συμβούλιο της οργάνωσης “Women for Women International”.

Αναπτύξτε αντοχή στην κριτική

Οι μεγαλύτεροι ηγέτες έρχονται συνεχώς αντιμέτωποι με κριτικές. Η Sandberg εμφανίστηκε ζωντανά δημόσια προωθώντας τον σκοπό της ένταξης περισσότερων γυναικών σε ανώτερες θέσεις εργασίας, όμως μερικοί της άσκησαν έντονη κριτική. Πολλοί δεν συμφωνούν ότι είναι εφικτή στρατηγική οι γυναίκες να επικεντρώνονται στην καριέρα τους όμως η Sandberg απαντούσε πάντα εύλογα και με επαγγελματισμό στους σκληρούς επικριτές της.

Αναζητήστε τη συμμετοχή και άλλων

Οι μεγαλύτεροι ηγέτες γνωρίζουν ότι ο μόνος τρόπος για να επιτύχουν το όραμά τους είναι να αναζητήσουν και τη συμμετοχή άλλων. Η Sandberg γνωρίζει ότι αν θέλει να πραγματοποιήσει το όνειρό της, δηλαδή να τοποθετηθούν περισσότερες γυναίκες σε πιο υψηλόβαθμες θέσεις, πρέπει να αναζητήσει και τη συμμετοχή άλλων υποστηρικτών, κάτι που το έχει επιτύχει ενθαρρύνοντας τις γυναίκες να είναι πιο δυναμικές στην καριέρα τους, να είναι συγκεντρωμένες στον στόχο τους και να αναγνωρίζουν την επιτυχία τους.