Θα είναι ξεπερασμένες οι δεξιότητές μας στο μέλλον;

Επικεντρωθείτε στις «νέες» δεξιότητες
 

Κάποτε η απόκτηση ενός πτυχίου ήταν αρκετή για να εξασφαλίσετε μια μόνιμη θέση σε έναν οργανισμό.

Όμως, οι θέσεις εργασίας του μέλλοντος απαιτούν δεξιότητες που δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμα. Με λίγα λόγια, οι δεξιότητες δεν είναι ποτέ σταθερές.

Αντιθέτως η ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων θα είναι το ζητούμενο στο μέλλον.

Αυτό είναι ένα από τα ευρήματα της έρευνας «Humans Wanted: The Robots Need You», της ManpowerGroup σχετικά με την «Επανάσταση των Δεξιοτήτων». Η έρευνα αναφέρει ότι η αυτοματοποίηση μεταβάλλει τις δεξιότητες που απαιτούν οι εταιρείες από τους εργαζόμενους, ωστόσο η ταχύτητα με την οποία συμβαίνει κάτι τέτοιο στις διάφορες λειτουργίες εντός των οργανισμών ποικίλλει.

Η ζήτηση για ανθρώπινες δεξιότητες

Η αυξανόμενη ανάγκη σε τεχνολογικές και ψηφιακές δεξιότητες επεκτείνεται σε όλους τους τομείς, σύμφωνα με την έρευνα. Αυτές οι δεξιότητες είναι δύσκολο να βρεθούν και ακόμα πιο δύσκολο να διδαχθούν. Ενώ το 53% των Ελλήνων εργοδοτών ανέφερε ότι είναι δύσκολο να εκπαιδεύσει το προσωπικό σε περιζήτητες τεχνικές δεξιότητες, το 37% δήλωσε ότι είναι ακόμα δυσκολότερο να διδάξει τις προσωπικές δεξιότητες που απαιτούνται, όπως η αναλυτική σκέψη και η επικοινωνία.

Τί μπορείτε εσείς να κάνετε

Οι υποψήφιοι που επιδεικνύουν περισσότερες γνωστικές δεξιότητες, όπως δημιουργικότητα και ικανότητα επεξεργασίας πολύπλοκων πληροφοριών, καθώς και προσαρμοστικότητα και συμπαθητικό χαρακτήρα, ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερη επιτυχία καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους. Για να ανταποκριθούν σε αυτές τις ανάγκες, οι εργαζόμενοι πρέπει να αναπτύξουν την Ικανότητα Εκμάθησης και να συνεχίσουν να αναπτύσσουν τις κοινωνικές δεξιότητές τους.

Προετοιμασία για ανάπτυξη

Για τρία συναπτά έτη, η έρευνα της ManpowerGroup δείχνει ότι οι περισσότεροι εργοδότες σχεδιάζουν να αυξήσουν ή να διατηρήσουν το προσωπικό τους ως αποτέλεσμα της αυτοματοποίησης. Μέχρι το 2030, η ζήτηση για ανθρώπινες δεξιότητες - κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες - θα αυξηθεί σε όλους τους κλάδους κατά 26% στις ΗΠΑ και κατά 22% στην Ευρώπη, σύμφωνα με την έκθεση «Το μέλλον της εργασίας» του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF). Αυτά είναι καλά νέα για τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για την αλλαγή και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους.

Με μια ανασκόπηση της ιστορίας των μηχανών και των ανθρώπων προκύπτει ότι καμία δεξιότητα δεν ήταν σταθερή. Αντιθέτως, η μόνη σταθερά στον παραπάνω συνδυασμό είναι η αλλαγή. «Δεν πρόκειται για τη διαμάχη του ανθρώπου με τις μηχανές», δήλωσε ο Jonas Prizing, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ManpowerGroup. «Είμαι πεπεισμένος ότι οι οργανισμοί και τα άτομα μπορούν πραγματικά να συμφιλιωθούν με τις μηχανές και να συνεργαστούν αρμονικά για να δημιουργήσουν μια ισχυρότερη, καλύτερη κοινωνία».