Ποια χαρακτηριστικά να αναζητήσετε σε έναν εργοδότη

Μια κοινή ερώτηση συνεντεύξεων ίσως σχετίζεται με τον εργοδότη σας. Να είστε προσεκτικοί στην απάντησή σας, διότι στην πραγματικότητα θα αποκαλύψει περισσότερα για εσάς, παρά για τον εργοδότη σας.

 

«Πείτε μου για τον εργοδότη σας»

 

Όταν αναφέρεται αυτό το θέμα κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ερώτηση αλίευσης πληροφοριών για την προσωπικότητα σας. Όταν ένας υπεύθυνος συνέντευξης ρωτάει πληροφορίες για τον εργοδότη σας ή ζητάει να περιγράψετε τον ιδανικό εργοδότη, στην ουσία ζητάει πληροφορίες για εσάς και για το πώς αντιλαμβάνεστε τους άλλους.

 

Μέσα από αυτή τη τακτική, ο υπεύθυνος συνέντευξης προσπαθεί να προσδιορίσει το προσωπικό στυλ ηγεσίας ενός υποψηφίου και να διαπιστώσει εάν αυτό συνάδει με την κουλτούρα του οργανισμού του. Επιπλέον, είναι και ένας τρόπος να εντοπίσει εάν ο συνεντευξιαζόμενος έχει δυνατότητες προαγωγής και εάν σκέφτεται τρόπους για να γίνει ένας ιδανικός ηγέτης.

 

Λέγεται ότι ο συνηθέστερος λόγος για τον οποίο κάποιος παραιτείται από τη δουλειά του είναι οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάζεται. Συχνά, εκείνοι που είναι ικανοποιημένοι με τη θέση εργασίας τους θα ήθελαν να εργαστούν με διαφορετική ηγεσία. Όμως, όταν παραιτείστε επειδή δεν τα πάτε καλά με τον εργοδότη σας, αντισταθείτε στην επιθυμία να πείτε κάτι αρνητικό. Επίσης, μην αναφέρετε τις μεγάλες αδυναμίες προσωπικότητας του εργοδότη σας.

 

Αντιθέτως, επικεντρωθείτε στο τι μάθατε από τον εργοδότη σας. Όλοι έχουν δυνατά σημεία και μπορείτε να μάθετε μέσα από το προσωπικό τους στυλ ηγεσίας, ακόμα και αν αυτό το στυλ δεν σας αρέσει. Η απάντηση σας θα πρέπει να είναι σύντομη, άμεση, να καλύπτει τέσσερα με πέντε χαρακτηριστικά και ο χρόνος απάντησης δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τα δύο λεπτά.

 

Θυμηθείτε την προσωπική σας εμπειρία και τι είναι αυτό που σας ταιριάζει περισσότερο.

Σκεφτείτε τα ακόλουθα χαρακτηριστικά σε έναν ηγέτη:

 

  • Δείχνει προσωπικό εναδιαφέρον στις άμεσες αναφορές
  • Γνωρίζει τα δυνατά σημεία και τις αδυναμίες κάθε μέλους της ομάδας του
  • Ακούει τη γνώμη των μελών της ομάδας του
  • Επαινεί και αναγνωρίζει την εργασία των άλλων όταν χρειάζεται
  • Ακολουθεί πολιτική παροχής ευκαιριών και είναι προσιτός
  • Είναι ανοιχτός σε συζητήσεις κάθε κατάστασης στον χώρο εργασίας χωρίς να φοβάται την αντίδραση
  • Παρέχει έγκαιρα εποικοδομητική κριτική

 

Αυτά είναι ορισμένα χαρακτηριστικά που διακρίνουν έναν ιδανικό ηγέτη, ενώ τα δυνατά σημεία που αναφέρετε δείχνουν τα χαρακτηριστικά που εκτιμάτε σε εσάς και στους άλλους.

 

Καθώς οι συνεντέυξεις δεν είναι μια μονόπλευρη διαδικασία, μόλις σας δοθεί η ευκαιρία να κάνετε ερωτήσεις, κάντε ερωτήσεις όπως: «Πείτε μου τί σας αρέσει περισσότερο στη δουλειά σας» ή «Ποιο είναι το στυλ διοίκησής σας;». Δώστε προσοχή σε μη φραστικά στοιχεία, διότι αυτά παρέχουν σημαντικές  πληροφορίες για την προσωπικότητα του εργοδότη.

 

Να θυμάστε πως ακόμα και αν η ερώτηση σχετίζεται με κάποιον άλλον, ο τρόπος που θα απαντήσετε να τονίζει την εμπειρία σας και τα ηγετικά δυνατά σας σημεία.