Ξεκινήστε με ένα βιογραφικό σημείωμα

 

Το βιογραφικό σημείωμα αποτελεί αφετηρία για την εύρεση θέσης εργασίας. Δείτε εδώ πώς να το βελτιστοποιήσετε.

Παρόλο που υπάρχουν νέοι τρόποι για να μεταδώσετε πληροφορίες σε πιθανούς εργοδότες— όπως ένα προφίλ στο LinkedIn, ένα προσωπικό blog ή η σελίδα σας στο Facebook, εκδηλώσεις δικτύωσης, κλπ. — το βιογραφικό σημείωμα παραμένει αναγκαίο. Οι εργοδότες χρησιμοποιούν τα βιογραφικά σημειώματα για να καταλήξουν σε μία λίστα υποψηφίων τους οποιούς θα καλέσουν για συνέντευξη. Δείτε πώς να αξιοποιήσετε το βιογραφικό σας σημείωμα για να αποδείξετε γιατί είστε ο πιο κατάλληλος υποψήφιος για τη θέση.

Τελειοποιηθείτε στα βασικά

Κάντε ένα καλό ξεκίνημα με το βιογραφικό σας σημείωμα αναφέροντας έναν σαφή στόχο που τονίζει τα κυριότερα προσόντα σας για τη θέση. Αναφέρετε συνοπτικά τα ακόλουθα για κάθε θέση στην οποία απασχοληθήκατε:

  • Επωνυμία εταρείας και χρόνος προϋπηρεσίας στην εταιρεία αυτή  
  • Ονομασία θέσης εργασίας και κύρια προσόντα και καθήκοντα
  • Πρόσθετες δεξιότητες και καθήκοντα που παρείχατε για τη θέση
  • Επιτεύγματα με αναφορά σε αποτελέσματα και ίσως και σε αριθμούς
  • Πρόσθετα προσόντα και τεχνικές δεξιότητες σχετικά με την ανοιχτή θέση εργασίας

Δώστε προσοχή στις λεπτομέρειες

Οι εργοδότες εξετάζουν τα βιογραφικά σημειώματα βάση συγκεκριμένων στοιχείων. Οπότε, συμπεριλάβετε πληροφορίες που θα ήθελαν να δουν, όπως:

  • Δεξιότητες για μια συγκεκριμένη θέση, μαζί με λέξεις – κλειδιά από την αγγελία εργασίας
  • Συγκεκριμένος χρόνος προϋπηρεσίας
  • Αξιοπιστία μέσα από την αναφορά διάρκειας εργασίας σε κάθε εταιρεία
  • Ηγεσία και πρωτοβουλία μέσα από την αναφορά ηγετικών καθηκόντων με σε παραδείγματα πρωτοβουλιών

Αφήστε το ψηφιακό σας αποτύπωμα

Ξεχωρίστε από τους άλλους υποψήφιους μέσα από τη χρήση διαφορετικού format από αυτό που χρησιμοποιούν όλοι, αλλά και την αξιοποίηση των online εργαλείων. Υπάρχουν διαθέσιμες υπηρεσίες δημιουργίας ψηφιακών βιογραφικών σημειωμάτων χωρίς να απαιτούνται τεχνικές γνώσεις ή γνώσεις κωδικοποίησης. Εδώ θα βρείτε κάποια από αυτά τα εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να εντυπωσιάσετε τους εργοδότες με το ψηφιακό βιογραφικό σας σημείωμα. 

Να είστε συγκεντρωμένοι και συνοπτικοί

Μην αναφέρετε αχρείαστες πληροφορίες ή προσωπικά δεδομένα (όπως ηλικία ή εθνότητα) στο βιογραφικό σας σημείωμα. Επικεντρωθείτε στα προσόντα σας. Να είστε σύντομοι και εντός θέματος. Εδώ θα βρείτε ποια στοιχεία δεν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στο βιογραφικό σας σημείωμα.

Να θυμάστε τα στοιχεία του βιογραφικού σας σημειώματος

Οι εργοδότες χρησιμοποιούν το βιογραφικό σας σημείωμα ως μέρος της συνέντευξης. Ελέγξτε το βιογραφικό σας σημείωμα ώστε να είστε έτοιμοι να συζητήσετε για όλα τα προσόντα, τις δεξιότητες και την προϋπηρεσία που αναφέρετε στο βιογραφικό σας σημείωμα.

Προτού προχωρήσετε στην επόμενη φάση στην αναζήτηση εργασίας, βεβαιωθείτε ότι τελειοποιήσατε το βιογραφικό σας σημείωμα. Αυτό αποτελεί τη βάση για την υλοποίηση της επαγγελματικής σας σταδιοδρομίας.

 

Μείνετε στην «καρδιά» των εξελίξεων της αγοράς εργασίας και προετοιμαστείτε για το μέλλον της εργασίας, μέσα από τις Συμβουλές Καριέρας της ManpowerGroup.

Ανακαλύψτε τις διαθέσιμές θέσεις εργασίας που ταιριάζουν δικό σας επαγγελματικό προφίλ, από εδώ.