Οδηγός αποτελεσματικής εργασίας από το σπίτι
 

Με την πανδημία COVID-19 να εξαπλώνεται σε όλη την υφήλιο, η εργασία από το σπίτι δεν αποτελεί πλέον επιλογή, αλλά ένα αναγκαίο μέτρο το οποίο τα άτομα, οι ομάδες και οι οργανισμοί θα πρέπει να υιοθετήσουν και να προσαρμοστούν. Ενώ ορισμένες εταιρείες είναι ευέλικτες και ενθαρρύνουν την εργασία από το σπίτι, άλλες τείνουν να είναι επιφυλακτικοί προς αυτήν. 

Σε αυτό το άρθρο, αναφέρουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αποτελεσματική εργασία από το σπίτι.

Επικοινωνία

Εντοπίστε και χρησιμοποιήστε αποτελεσματικά το μέσο επικοινωνίας με την ομάδα σας (Slack, Hangout κ.λπ..). Κρατήστε την ομάδα σας ενημερωμένη σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητά σας. Μοιραστείτε όσες πληροφορίες μπορείτε. Πραγματοποιήστε τακτικές, σύντομες συσκέψεις με την ομάδα σας ώστε να παραμείνετε ενήμεροι. Φροντίστε να απαντάτε έγκαιρα στα μέσα επικοινωνίας με την ομάδα σας (Slack, Skype, κλπ.). Οι μεγάλες καθυστερήσεις αυξάνουν τις πιθανότητες δημιουργίας μίας αρνητικής αντίληψης.

Συνεργασία

Η μεγαλύτερη πρόκληση της εργασίας από το σπίτι είναι η συνεργασία. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά εργαλεία που μπορούν βοηθήσουν σε αυτό το θέμα. Αξιοποιήστε εργαλεία που θα βοηθήσουν εσάς και την ομάδα σας. Θα πρέπει να συνηθίσετε να κάνετε κοινή χρήση οθόνης, βιντεοκλήσεις, χρήση επιφάνεια εργασίας από απόσταση, κ.λπ. Πριν ξεκινήσετε κάποιο έργο, κάντε ξεκάθαρο στην ομάδα σας τι προσπαθείτε να πετύχετε, πώς θα το πετύχετε και τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν. Μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από την ομάδα σας όταν νοιώσετε πως τη χρειάζεστε, όπως επίσης φροντίστε να είστε εσείς διαθέσιμοι για την ομάδα όταν χρειάζονται βοήθεια. Ορίστε τα ωράρια εργασίας και φροντίστε να ενημερώσετε για τα διαλείμματα σας, την ώρα του γεύματος κλπ., ώστε η ομάδα να είναι ενήμερη και να μπορεί να προσαρμόσει την εργασία της ανάλογα.

Παραμείνετε συγκεντρωμένοι

Κρατηθείτε μακριά από τους αντιπερισπασμούς στο σπίτι. Επιλέξτε έναν χώρο εργασίας διασφαλίζοντας ότι δεν θα σας ενοχλήσουν. Βεβαιωθείτε ότι κάθεστε άνετα για να αποφύγετε πόνους στην πλάτη και άλλες ενοχλήσεις. Ίσως πρέπει να κρατήσετε κάποια απόσταση από τους φίλους και την οικογένειά σας, ενημερώνοντας τους για τις ώρες εργασίας σας. Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσετε ότι δουλεύετε από το σπίτι και ότι δεν θα πρέπει να ενοχληθείτε.

Μην Διστάσετε να Καλέσετε Κάποιον

Εάν δεν έχετε συνηθίσει να εργάζεστε εξ αποστάσεως, μπορεί να διστάσετε να καλέσετε κάποιον, καθώς μπορεί να πιστεύετε ότι δεν μπορεί να τον ενοχλήσετε. Μην διστάσετε. Είναι σημαντικό αλληλεπιδράτε με τους ανθρώπους και να ολοκληρώνετε τις αρμοδιότητες σας, όπως ακριβώς θα κάνατε και από το γραφείο. Το να κοιτάς κάποιον πρόσωπο με πρόσωπο όταν μιλάς μαζί του έχει ως αποτέλεσμα μια πολύ καλύτερη εμπειρία συζήτησης από το να μιλάς σε μια άδεια οθόνη. Δημιουργεί ένα ισχυρό επίπεδο εμπιστοσύνης και κατανόησης προς το άλλο άτομο, οπότε μην διστάσετε να ενεργοποιήσετε το βίντεο. Επιμείνετε περισσότερο στις βιντεοκλήσεις απ’ ότι σε τηλεφωνήματα. Επίσης, διατηρήστε το καθημερινό σας πρόγραμμα υγιεινής, όπως θα κάνατε όταν δουλεύατε στο γραφείο. Φροντίστε να είστε ευπαρουσίαστοι όταν κάνετε βίντεοκλήσεις.

Τακτική Ενημέρωση

Ζητήστε και δώστε στους συναδέλφους σας τακτικές ενημερώσεις. Φροντίστε να αναφέρετε οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί έγκαιρα ώστε να δράσετε άμεσα. Καθώς και σε περίπτωση που δείτε πως κάποια πράγματα δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε. Να είστε ανοικτοί στο να λαμβάνετε σχόλια αλλά και το να δουλεύετε πάνω σε αυτά. Όσο πιο γρήγορα γίνεται η ανάλυση των σχολίων, τόσο το καλύτερο για τις ομάδες εργασίας.

Στόχος Είναι η Παραγωγικότητα

Εμπλακείτε σε συζητήσεις όποτε χρειαστεί. Ζητήστε προκαταβολικά βοήθεια και παρέχετε βοήθεια όποτε χρειάζεται. Βεβαιωθείτε ότι παραδίδετε ότι έχετε αναλάβει (ή ακόμη περισσότερα). Αξιοποιήστε τον χρόνο που εξοικονομείτε σε μετακινήσεις και άλλα πράγματα, σε καλύτερη συνεργασία και ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Στοχεύστε στο να είστε ο καλύτερος εαυτός σας και μην επιτρέψετε σε κάποιον να σας ξεπεράσει.

Φροντίστε να έχετε σύνδεση χωρίς διακοπές

Για εργασία από το σπίτι, μία σύνδεση Internet υψηλής ταχύτητας με τροφοδοτικό αδιάλειπτης τροφοδοσίας (UPS) είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ. Επίσης, το UPS πρέπει να εξασφαλίζει τη φόρτιση του φορητού υπολογιστή σας σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Φροντίστε να έχετε τέτοια εργαλεία στο σπίτι σας.

Διαφάνεια στο Αντικείμενο Εργασίας σας

Να ενημερώνετε την ομάδα σχετικά με το αντικείμενο της εργασίας σας. Μην νομίζετε ότι θα ενοχλήσετε τους άλλους με το να μοιράζεστε περισσότερες πληροφορίες. Μοιραστείτε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε. Η συχνότητα μπορεί να είναι 2-3 φορές την ημέρα ή περισσότερο ή όπως λειτουργεί καλύτερα για την ομάδα σας.

Κάνετε ότι καλύτερο μπορείτε για να προσφέρετε το καλύτερο client experience

Όλοι μας έχουμε ενδιαφερόμενους πελάτες για προϊόντα, υπηρεσίες, ανθρώπινο δυναμικό. Είναι σημαντικό να τους εντοπίσουμε και να τους κρατάμε ενήμερους για το πλάνο και την πρόοδο αυτών που τους προσφέρουμε. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν το σχέδιό σας και να ενημερώνονται για τυχόν απόκλιση από αυτό.

Παρουσιάστε Υπευθυνότητα και Ηγεσία

Πριν ξεκινήσετε, σχεδιάστε την στρατηγική σας για τα έργα προς υλοποίηση. Ορίστε στόχους για εσάς / την ομάδα σας και αναλάβετε την ευθύνη. Βεβαιωθείτε ότι τηρούνται τα όσα αναφέρονται παραπάνω και όλες οι συμφωνίες της ομάδας σας.

Πράξτε Σωστά

Όλα τα παραπάνω εξαρτώνται από το να παραμείνετε ειλικρινής με τον εαυτό σας. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να πάρετε άδεια εάν δεν είστε καλά ή δεν είστε σε θέση να εργαστείτε αποτελεσματικά. Αναρωτηθείτε εάν είστε παραγωγικός κατά τη διάρκεια της ημέρας,  εάν η εργασία από το σπίτι έχει επηρεάσει εσάς ή τον πελάτη σας με οποιονδήποτε τρόπο, εάν καταφέρατε να παρουσιάσετε κάτι ουσιώδες στον πελάτη σας, αν μπορέσατε να λάβετε τακτική ενημέρωση, αν μπορέσατε να αναγνωρίσετε και να δουλέψετε επάνω στα λάθη σας. Αν νομίζετε ότι δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε στην εργασία, παρά το γεγονός ότι αφιερώσατε όλη την μέρα σε αυτήν, προτιμήστε να πάρετε μια μέρα άδεια αντί να χάσετε την εμπιστοσύνη που έχετε κερδίσει έως τώρα. 

Ακεραιότητα σημαίνει να κάνετε το σωστό όταν κανείς δεν σας παρακολουθεί. Κάντε το αναπόσπαστο κομμάτι της επαγγελματικής σας ζωής. 

Εν ολίγοις, η εργασία από το σπίτι είναι μια μεγάλη ευθύνη που απαιτεί απόλυτη πειθαρχία, υπευθυνότητα και επαγγελματισμό.

Ελπίζουμε ότι αυτό το άρθρο θα σας φανεί χρήσιμο και ευχόμαστε σε όλους ασφάλεια και υγεία στις δύσκολες αυτές ημέρες.

 

Επιστροφή στην #WORKSMART βιβλιοθήκη.

Επικοινωνήστε με τους συμβούλους μας δωρεάν για τις προκλήσεις της επιχείρησης σας.