Πώς μπορώ να βελτιώσω τις επαγγελματικές μου δεξιότητες;

 

Στις μέρες μας, που οι απαιτήσεις στο εργασιακό περιβάλλον μεταβάλλονται ταχύτατα, η ανάπτυξη και προσαρμογή των δεξιοτήτων αποτελεί, περισσότερο από ποτέ, μια καθοριστική πρόκληση. Παρακάτω, παραθέτουμε μία σειρά από συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε και να βελτιώσετε τις επαγγελματικές σας δεξιότητες μέσα σε έναν διαρκώς εξελισσόμενο εργασιακό κόσμο. 

 

Η απόκτηση αλλά και βελτίωση των δεξιοτήτων σας δεν πρέπει να σταματά μετά από μια πρόσληψη, αλλά αποτελεί μια συνεχή διαδικασία σε όλη τη διάρκεια της καριέρας σας. Είτε θέλετε να μάθετε ένα νέο ψηφιακό εργαλείο, να αποκτήσετε γενικές δεξιότητες (που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε πολλές εργασιακές θέσεις), είτε να τελειοποιήσετε  τα στοιχεία της προσωπικότητάς σας που επηρεάζουν την συμπεριφορά σας στην εργασία, μπορείτε πάντα να συνεχίσετε να εξελίσσεστε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να το πετύχετε. 

 

Ανατρέξτε την βιβλιοθήκη σας

Ένα κοινό στοιχείο έχουν όλοι οι επιτυχημένοι άνθρωποι: Διαβάζουν. Και διαβάζουν πολύ. Είτε διαβάζετε ένα βιβλίο στην έντυπη, στην ψηφιακή ή στην ηχογραφημένη έκδοση του, μπορείτε να μάθετε από τους ειδικούς στα αντικείμενα που σας ενδιαφέρουν. 

 

Ακούστε Podcasts 

Μέσω των podcasts (ηχογραφημένες ιστορίες), έχετε πρόσβαση σε μια τεράστια δωρεάν βιβλιοθήκη επαγγελματικής ανάπτυξης στο κινητό σας, η οποία μπορεί να γεμίσει παραγωγικά τον χρόνο μετακίνησης στα μέσα μεταφοράς, την ώρα που οδηγείτε να πάτε στο γραφείο ή σε ένα ραντεβού, ακόμα και την ώρα που χαλαρώνετε (μαγειρεύετε, κάνετε δουλείες στο σπίτι κλπ). Μπορείτε να ακούσετε αυτές τις ηχογραφήσεις μέσα από εφαρμογές όπως το Apple Podcasts ή οποιασδήποτε αντίστοιχη εφαρμογή όπως Stitcher, Spotify ή Soundcloud. Αναζητήστε για σχετικές λέξεις αναφορικά με τον κλάδο σας, ώστε να βρείτε μια σχετική θεματολογία, ή ακόμη δοκιμάστε να δημιουργήσετε το δικό σας podcast, και γιατί όχι να γίνετε εσείς ο ειδικός στον τομέα σας, με δωρεάν εργαλεία όπως το Anchor.fm.

 

Απευθυνθείτε στον προϊστάμενό σας

Ξέρετε ποιες δεξιότητες χρειάζεται να αναπτύξετε; Εάν όχι, ρωτήστε. Κάθε νέος εργαζόμενος βιώνει ένα μαθησιακό ταξίδι, όπως και κάποιος που βρίσκεται στον οργανισμό ήδη 10 ή 20 χρόνια. Ένας προϊστάμενος ή ένας διευθυντής (που είναι επιφορτισμένος με την εξέλιξη των υπαλλήλων στην εταιρεία)  μπορεί να βοηθήσει τους υπαλλήλους να καταλάβουν που ακριβώς βρίσκονται στο ταξίδι της καριέρας τους. Βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, αυτό θα ωφελήσει και τις δυο μεριές.  

 

Γίνετε μέλος σε οργανώσεις, ομίλους και οργανισμούς του κλάδου σας

Τέτοιου είδους σύλλογοι προσφέρουν πολλά πρακτικά οφέλη, όπως πιστοποιήσεις, συνέδρια, διαδικτυακά σεμινάρια, εκδηλώσεις κοινωνικής δικτύωσης και ευκαιρίες εργασίας. Ακόμη, ενθαρρύνουν συχνά την έρευνα στον τομέα, ώστε τα μέλη να μπορούν να συμβαδίζουν με τις τάσεις που διαμορφώνονται στον κλάδο. Όλα αυτά τα οφέλη είναι σημαντικά για όσους αναζητούν εργασία. Προσπαθήστε να συμμετάσχετε σε έναν αναγνωρισμένο ή θεσμικό κλαδικό σύλλογο, ώστε να αναπτύσσετε και να εξελίσσετε διαρκώς τις επαγγελματικές σας δεξιότητες.  

 

Δεν έχει σημασία πού και σε τι κλάδο εργάζεστε, η δια βίου μάθηση είναι ζωτικής σημασίας για την εξέλιξή σας. Οι εργοδότες αναζητούν συνεχώς υποψηφίους τόσο με δεξιότητες αλλά και αποδεδειγμένη προσαρμοστικότητα σε αυτό το ταχύτατα μεταβαλλόμενο περιβάλλον.