Πώς να ξεπεράσετε τις αποτυχίες στην εργασία σας

 

Μετά από μια αποτυχία ή ένα λάθος στην εργασίας μας, όλοι έχουμε βρεθεί στη θέση να αμφισβητήσουμε τις ικανότητές μας ή να αναρωτιόμαστε εάν βρισκόμαστε στην σωστή θέση. Όμως είναι σημαντικό να βλέπουμε την γενικότερη εικόνα και μέσα από τις αποτυχίες να γινόμαστε πιο δυνατοί. Ακολουθούν ορισμένα ερωτήματα που αν τα θέσετε στον εαυτό σας θα σας βοηθήσουν να μάθετε από τα λάθη σας και να γίνεται πιο δυνατοί επαγγελματικά.

 

Προσδιορίστε τα δυνατά σας σημεία

 

Πιστεύετε ότι μέσω της εργασίας σας αξιοποιείτε όλες σας τις δεξιότητες ή κάποια δεν τη χρησιμοποιείτε; Αυτό μπορεί να φαίνεται υπερβολικά στοιχειώδες, αλλά για ποικίλους λόγους μερικές φορές οι δεξιότητές σας δεν είναι ευθυγραμμισμένες με το ρόλο σας. Μπορεί να έχετε χάσει τον επαγγελματικό σας στόχο εάν δεν είχατε την κατάλληλη εκπαίδευση, υποστήριξη ή δεν κατανοήσατε τον ρόλο σας. Συζητήστε με τον προϊστάμενό σας ώστε να μάθετε ακριβώς τι χρειάζεστε για να πετύχετε και σε ποιο κομμάτι μπορείτε να αναπτυχθείτε.

 

Να είστε περήφανοι για τη εργασία σας

 

Κάθε εργασία έχει στοιχεία που μπορούν να την κάνουν να μοιάζει σε «αγγαρεία». Ωστόσο, ρίξτε μια καλύτερη ματιά στο εάν πρόκειται για μια προσωρινή δυσάρεστη εμπειρία ή ένα συστηματικό πρόβλημα. Σε πολλά επιτυχημένα projects προκύπτουν λάθη ή ακόμη και αποτυχίες στον δρόμο προς τις ουσιαστικές αλλαγές. Ρωτήστε τον εαυτό σας, τι σας εκφράζει στην εργασία σας, αν έχετε μια αίσθηση υπερηφάνειας για τα επιτεύγματά σας, καθώς και τι έχετε «δημιουργήσει» μέσα από την εργασία σας.

 

Βρείτε υποστήριξη από μέντορες

 

Ο καθένας έχει τα δικά του παραδείγματα από στιγμές απογοήτευσης και συχνά βλέπουμε πως τα άτομα που μπορούν να ταυτιστούν περισσότερο με τα ίδια λάθη είναι αυτά της ομάδας σας. Στηριχθείτε σε αυτές τις σχέσεις όταν τις χρειάζεστε και ζητήστε υποστήριξη. Ένα ισχυρό υποστηρικτικό σύστημα μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε στιγμές απογοήτευσης και αποτυχίες. Μία από τις μεγαλύτερες ικανοποιήσεις που μπορείτε να αντλήσετε από την εργασία είναι οι σχέσεις που δημιουργούνται με συναδέλφους, προϊστάμενους και άλλους συνεργάτες.

 

Εστιάστε σε αυτά που μπορείτε να ελέγξετε

 

Οι αποτυχίες μπορεί να βασίζονται σε παράγοντες που δεν βρίσκονται στον έλεγχο σας. Οπότε, εστιάστε σε αυτά που μπορείτε να ελέγξετε, όπως η κατάρτιση, η ανάπτυξη και η βελτίωση σας. Η ικανότητα εκμάθησης είναι η επιθυμία και η ικανότητα να μαθαίνουμε συνεχώς και να αναπτυσσόμαστε καθ’όλη την διάρκεια της σταδιοδρομίας μας. Για να διατηρήσετε αυτήν την ικανότητα, αναρωτηθείτε τι μπορεί να σας διδάξει μια αποτυχία και πως μπορείτε να εξελιχθείτε μέσα από αυτή.

 

Μετά από μια αποτυχία, το «κλειδί» είναι να κατανοήσετε τι συνέβη και να προσαρμοστείτε. Κοιτάξτε προς το μέλλον, κατανοήστε τα λάθη που θα συμβούν και κάντε την κάθε εμπειρία καταλύτη για να γίνετε καλύτεροι.

 

Αν θέλετε να κάνετε το επόμενο βήμα στην επαγγελματική σας καριέρα, δείτε τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας εδώ, και ανεβάστε βιογραφικό σας εδώ.

Μείνετε στην «καρδιά» των εξελίξεων της αγοράς εργασίας και προετοιμαστείτε για το μέλλον της εργασίας, διαβάζοντας τις συμβουλές καριέρας της ManpowerGroup.