Οι Προσωπικές Δεξιότητες που αναζητούν οι Εταιρείες το 2021

Πριν ακόμα από την πανδημία COVID-19, νέα «είδη» εργασίας και νέοι ρόλοι που σχετίζονταν με την αυτοματοποίηση, απαιτούσαν ισχυρές προσωπικές δεξιότητες. Κατά το προηγούμενο έτος, έγινε ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη προσλήψεων και η καλλιέργεια των κατάλληλων δεξιοτήτων των εργαζομένων. 

Η νέα έρευνα της ManpowerGroup έδειξε ότι καθώς οι χώρες άρουν τους περιορισμούς, η επιστροφή στην εργασία γίνεται σε δύο ταχύτητες. Κλάδοι που εμφανίζουν αύξηση και εργαζόμενοι με δεξιότητες σε ζήτηση επιστρέφουν στην εργασία με γρηγορότερους ρυθμούς ενώ άλλοι κινδυνεύουν να μείνουν πίσω. Προβλέπεται ότι έως το 2025, το 50% των εργασιών θα γίνεται από μηχανές ενώ 97 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, της πράσινης οικονομίας και στον κλάδο φροντίδας και πρόνοιας.

Καθώς προχωράμε με γρήγορους ρυθμούς σε ένα νέο κεφάλαιο της ψηφιακής εποχής, σας παραθέτουμε τις απαραίτητες προσωπικές δεξιότητες που αναζητούν οι εταιρείες του σήμερα αλλά και του αύριο.

Συνεργασία, Επικοινωνία και Ομαδικό Πνεύμα

Η αξιοποίηση των ταλέντων  που προέρχονται από διαφορετικά υπόβαθρα είναι ο καλύτερος τρόπος ώστε να ενισχυθεί η δημιουργικότητα και η καινοτομία, οι οποίες βοηθούν στο να βρεθούν λύσεις στις σημερινές περίπλοκες προκλήσεις. Είναι η απαραίτητη, λοιπόν, η ικανότητα δημιουργίας μίας ομάδας που να αποτελείται από ανθρώπους διαφορετικών προσωπικοτήτων, γενεών και εργασιακών περιβαλλόντων. Καθώς το επιχειρηματικό περιβάλλον γίνεται όλο και πιο περίπλοκο και οι ευέλικτες μορφές εργασίας συνεχίζονται, οι επικοινωνιακές δεξιότητες θα είναι ακόμη πιο απαραίτητες. Η καλή συνεργασία ηγετών και εργαζομένων θα είναι το στοιχείο αυτό που θα ενώσει τα διαφορετικά κομμάτια μεταξύ τους και θα δημιουργήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. 

Κριτική Σκέψη και Ανάλυση

Οι υπολογιστές δημιουργούν μεγάλο αριθμό δεδομένων (big data), τα υπολογιστικά φύλλα (spreadsheets) βοηθούν στην ανάλυση αριθμών και οι μηχανές βοηθούν στην αυτοματοποίηση των απαντήσεων και στην δημιουργία αποτελεσμάτων. Τελικά όμως, οι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι απαραίτητοι για να βλέπουν τη «μεγάλη εικόνα», να επικοινωνούν αποτελεσματικά, να σχολιάζουν και να κρίνουν για να μπορούν να παίρνουν αποφάσεις και να λύνουν προβλήματα. Όταν δεν υπάρχει ξεκάθαρη κατεύθυνση, η κριτική σκέψη και η ικανότητα να εξετάζονται οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις είναι απαραίτητες δεξιότητες. 

Ηγεσία και Επιρροή

Οι οργανισμοί χρειάζονται  εργαζόμενους που να είναι ικανοί να εργαστούν αποτελεσματικά σε περιβάλλοντα με προκλήσεις, να παρακινήσουν τις ομάδες τους και να φέρνουν αποτελέσματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διαφάνεια, η επιμονή και η αισιοδοξία είναι βασικά χαρακτηριστικά των σημερινών ηγετών. 

Όσο οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες αυξάνονται, η συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων θα έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Ένας ηγέτης πρέπει, επομένως, να διαθέτει διαπροσωπικές δεξιότητες για να καθοδηγεί και να παρακινεί τις διάφορες ομάδες ώστε να φέρνουν αποτελέσματα ακόμη και εν μέσω περιόδων αλλαγών και αβεβαιότητας. 

Οι προαναφερθείσες δεξιότητες θα γίνονται ακόμη πιο σημαντικές καθώς οι οργανισμοί προχωρούν όλο και πιο βαθιά στην ψηφιακή εποχή. Η μεγαλύτερη πρόκληση, ωστόσο, θα είναι να προετοιμάσουν τους  εργαζόμενους για την αλλαγή που φέρνει η νέα εποχή, ώστε κανένας να μην μείνει πίσω.

 

Αν θέλετε να κάνετε το επόμενο βήμα στην επαγγελματική σας καριέρα, δείτε τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας εδώ, και ανεβάστε βιογραφικό σας εδώ.

Μείνετε στην «καρδιά» των εξελίξεων της αγοράς εργασίας και προετοιμαστείτε για το μέλλον της εργασίας, διαβάζοντας τις συμβουλές καριέρας της ManpowerGroup.