Πόσο ευχαριστημένοι είστε στην εργασία σας; Οι ερωτήσεις που
ακολουθούν σας βοηθούν να απαντήσετε.

 

Είστε ευχαριστημένοι στη θέση που είστε τώρα; Στο παρακάτω άρθρο θέτουμε ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να αξιολογήσετε πόσο ικανοποιημένοι είστε στην επαγγελματική σας ζωή αυτή την περίοδο. Οι απαντήσεις που θα δώσετε ίσως φανερώσουν πως χρειάζεστε μια ριζική ή έστω μια λιγότερο δραστική αλλαγή στην καριέρα σας. Θα μπορούσατε για παράδειγμα να μετακινηθείτε σε ένα νέο ρόλο στην εταιρεία που ήδη εργάζεστε ή θα μπορούσατε να διατηρήσετε τον ρόλο σας αλλά να μετακινηθείτε σε άλλη εταιρεία. Όπως και να’χει, αυτό που έχει σημασία είναι να μπορεί η εργασία σας να σας προσφέρει χαρά και ικανοποίηση, κάτι που έχετε κάθε λόγο να αναζητάτε.

 

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

Πόσο θετικά νιώθετε για την εργασία σας, το εργασιακό σας περιβάλλον, τους συναδέλφους σας και τα καθήκοντά σας;

 

Αν δεν νιώθετε ικανοποιημένοι με τη θέση που έχετε τώρα, είναι πολύ εύκολο να εστιάσετε σε όλα τα άσχημα της εργασίας σας και να εγκλωβιστείτε σε ένα φαύλο κύκλο αρνητικότητας. Δώστε μια ευκαιρία στο να αναζητήσετε τα πλεονεκτήματα της εργασίας σας. Δείτε το σαν μια μικρή πρόκληση. Φέρτε στο μυαλό σας μια συνηθισμένη εργάσιμη εβδομάδα μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες και σημειώστε σε ένα χαρτί όλα τα θετικά που μπορείτε να θυμηθείτε. Αναλογιστείτε όλες τις πτυχές της εργασίας σας, το αντικείμενο της, τα μέλη της ομάδας σας, το εργασιακό περιβάλλον, τις επιβραβεύσεις που λαμβάνετε και τις ευκαιρίες ανέλιξης που έχετε. Συμπεριλάβετε οτιδήποτε θετικό, από το πώς νιώθετε την ημέρα της πληρωμής μέχρι μια πρωτοβουλία που ενδεχομένως πήρατε και η οποία βελτίωσε την λειτουργία της εταιρείας. 

 

Μπορείτε να αναγνωρίσετε κοινά χαρακτηριστικά σε αυτά τα θετικά στοιχεία; Μήπως το κοινό χαρακτηριστικό που έχουν είναι το ανθρώπινο στοιχείο; Ίσως για παράδειγμα να είναι οι συνάδελφοί σας και τα αστεία που μοιράζεστε μαζί τους ή οι πελάτες σας και η ικανοποίηση που νιώθετε βοηθώντας τους.

Ή μήπως υπάρχει κάτι κοινό σε συγκεκριμένα έργα που αναλάβατε και σας ήταν ευχάριστα; Ήταν δημιουργικά; Απαιτούσαν αναλυτική σκέψη; Είχαν να κάνουν με επίλυση προβλημάτων ή με τη διαχείριση κάποιου έργου;

Τα κοινά χαρακτηριστικά που θα εντοπίσετε αποτελούν πολύτιμες ενδείξεις οι οποίες θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε ποια στοιχεία της εργασίας σας έχουν για εσάς περισσότερη αξία και αν μπορείτε να τα βρείτε εκεί που είστε τώρα ή θα πρέπει να τα αναζητήσετε σε κάποια άλλη εταιρεία. 

 

Νοιώθετε ότι σας εκτιμούν στην εργασία σας;

 

Πολλοί από εμάς θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό να νιώθουμε ότι εκτιμούν την αξία μας στο εργασιακό μας περιβάλλον, μιας και αυτό λειτουργεί ως κίνητρο για εμάς. Όμως είναι πολύ εύκολο να νιώσει κάποιος ότι η συνεισφορά του χάνεται μέσα στο πλήθος των συνεργατών που τον περιβάλλουν, ειδικά σε μεγάλους οργανισμούς με εκατοντάδες ή και με χιλιάδες εργαζόμενους. Είναι για εσάς ξεκάθαρο πώς συνδέεται το δικό σας έργο και η συνεισφορά σας με το συνολικό έργο της εταιρεία σας και γιατί ο ρόλος σας είναι απαραίτητος; Πόσο συχνά έχετε πάρει εύσημα για τις προσπάθειές σας και πώς εισπράξατε αυτή την αναγνώριση;

 

Ένας γρήγορος τρόπος αξιολόγησης του εαυτού σας είναι να ζητήσετε από μερικούς έμπιστους συναδέλφους να σας πουν τη γνώμη τους σε φιλικό επίπεδο σχετικά με το ποια είναι τα πιο δυνατά σας σημεία και τι επίδραση έχει η συνεισφορά σας στην ομάδα ή σε κάποιο έργο. Μια άλλη άσκηση είναι να γράψετε μια δική σας περιγραφή της θέσης σας, παραθέτοντας λεπτομερώς τι περιλαμβάνει και τι χαρακτηριστικά χρειάζεται να έχει κάποιος για να πετύχει σε αυτήν. Αυτή η καταγραφή σας βοηθάει να δείτε τον εαυτό σας στον καθρέφτη. 

 

Πώς περνάτε τον ελεύθερό σας χρόνο; 

 

Αν αναρωτιέστε πόσο ευχαριστημένοι είστε με την καριέρα σας, είναι επίσης σημαντικό να σκεφτείτε τι γίνεται στη ζωή σας και εκτός των εργάσιμων ωρών, αφού ό,τι συμβαίνει τότε επηρεάζει και τη «μεγαλύτερη εικόνα». Πώς περνάτε τα βράδια και τα σαββατοκύριακά σας; Υπάρχουν πράγματα που σας συναρπάζουν; Μπορεί να είναι ένα ντοκιμαντέρ ή κάποια κατηγορία podcast. Παρατηρείτε τον εαυτό σας να ανοίγει συνέχεια κάποια συγκεκριμένα θέματα προς συζήτηση; Υπάρχουν στιγμές μέσα στη μέρα που ονειρεύεστε ότι αλλάζετε καριέρα και ακολουθείτε εκείνη που κρυφά πάντα θέλατε; Μπορεί πάλι να κλέβετε λίγο χρόνο κάθε εβδομάδα για ένα δικό σας έργο στο οποίο εργάζεστε παράλληλα ή για να κερδίσετε περισσότερες γνώσεις και να εξελιχθείτε προσωπικά, ενδεχομένως επειδή νιώθετε πως δεν μπορείτε να ξεδιπλώσετε αυτά τα ενδιαφέροντα στην τωρινή εργασία σας.

 

Παρόλο που δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε κάθε εργάσιμη μέρα να μας φέρνει χαρά και ικανοποίηση, αν κάθε ώρα και στιγμή που είστε στην εργασία σας εύχεστε να περάσει γρήγορα ο χρόνος για να λήξει το ωράριό σας και να επιστρέψετε στα ενδιαφέροντα σας, τότε αυτό σίγουρα δείχνει πως κάτι πρέπει να αλλάξει. Αν αντλείτε μεγάλη ικανοποίηση από αυτές τις δραστηριότητες, τι βήματα μπορείτε να ακολουθήσετε για να τις ενσωματώσετε μέσα στην εργάσιμη εβδομάδα σας; Θα μπορούσατε για παράδειγμα να παρουσιάσετε στην εργασία σας δεξιότητες που αναπτύξατε εκτός εργασιακού χώρου; Θα μπορούσαν αυτές να αξιοποιηθούν σε κάποιο συγκεκριμένο έργο της εταιρείας; Εναλλακτικά, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αλλάξετε τομέα πηγαίνοντας σε μια εταιρεία πιο κοντά στα ενδιαφέροντά σας, που θα σας κάνει να νιώσετε πως εκεί πραγματικά «ανήκετε».

 

Αν ο στόχος σας είναι να είστε χαρούμενοι με την καριέρα σας, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Ως παγκόσμιος ηγέτης στην παροχή λύσεων ανθρώπινου δυναμικού, ενώνουμε χιλιάδες ανθρώπους με αξιόλογες ευκαιρίες εργασίας κάθε χρόνο. Οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι προσλήψεων που διαθέτουμε είναι αφοσιωμένοι στο να βοηθούν τους ανθρώπους να κάνουν τη σωστή επαγγελματική κίνηση, σε όποιο στάδιο της καριέρας τους κι αν βρίσκονται. 

 

Αν θέλετε να κάνετε το επόμενο βήμα στην επαγγελματική σας καριέρα, δείτε τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας εδώ, και ανεβάστε βιογραφικό σας εδώ.

Μείνετε στην «καρδιά» των εξελίξεων της αγοράς εργασίας και προετοιμαστείτε για το μέλλον της εργασίας, διαβάζοντας τις συμβουλές καριέρας της ManpowerGroup.