Όροι σχετικοί με την διαδικασία πρόσληψης που πρέπει να γνωρίζει όποιος αναζητά εργασία 

 

Λαμβάνετε email από τον υπεύθυνο προσλήψεων σχετικά με μια νέα θέσης εργασίας που σας ενδιαφέρει. Ωστόσο, το email αυτό περιλαμβάνει διάφορους όρους και απαιτήσεις που δεν είστε σίγουροι τι ακριβώς αφορούν. Χρησιμοποιήστε το παρακάτω γλωσσάρι σχετικό με την διαδικασία πρόσληψης για να εξοικειωθείτε με την ορολογία που μπορεί να συναντήσετε σε συνομιλίες που σχετίζονται με την καριέρα σας.

 

Αξιολόγηση

Πριν πραγματοποιήσετε μια συνέντευξη ή αποδεχτείτε μια προσφορά εργασίας, ένας υπεύθυνος προσλήψεων μπορεί να σας ζητήσει να προχωρήσετε σε μια διαδικασία αξιολόγησης. Τι σας κάνει πολύτιμους για μια εταιρεία; Τι σας ξεχωρίζει από τους άλλους υποψηφίους; Ποια είναι ουσιαστικά η δική σας πρόταση αξίας για την εταιρεία; 

 

Για να απαντήσετε σε οποιαδήποτε από αυτές τις ερωτήσεις, πρέπει πρώτα να εντοπίσετε τα δυνατά σας σημεία μέσω μιας διαδικασίας αξιολόγησης. Σήμερα, υπάρχει μια πληθώρα διαδικτυακών εργαλείων που θα σας βοηθήσουν να αξιολογήσετε τις δεξιότητές σας και το στυλ εκμάθησης σας, όπως το Learnability Quotient, που σας δείχνει τον Δείκτη Ευμάθειας σας. Το Learnability Quotient αντικατοπτρίζει την επιθυμία και την ικανότητά σας να εξελίσσεστε και να προσαρμόζεστε σε νέες συνθήκες και προκλήσεις κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής σας ζωής.

 

Προσωπικές Δεξιότητες

Ένας υπεύθυνος προσλήψεων βλέπει το βιογραφικό σας, αλλά αν αναγνωρίσει προσωπικές δεξιότητες που δεν ταιριάζουν στον συγκεκριμένο εργασιακό ρόλο, μπορεί να τις λάβει υπόψιν για να σας τοποθετήσει σε έναν νέο/διαφορετικό ρόλο. Οι προσωπικές δεξιότητες είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν υψηλό επίπεδο συναισθηματικής και προσωπικής νοημοσύνης και περιλαμβάνουν την επικοινωνία, την κριτική σκέψη, την τήρηση των προθεσμιών, την καλή οργάνωση, την συνεργασία και την ικανότητα ανάλυσης και καινοτομίας. Οι εργοδότες αναζητούν αυτές τις δεξιότητες περισσότερο από ποτέ, καθώς είναι πολύ σημαντικές σε ένα ευρύ φάσμα θέσεων εργασίας, κλάδων αλλά και σε περιόδους αλλαγών. Επίσης, αυτές οι δεξιότητες μπορούν να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν.

 

Προσδοκίες

Είναι σύνηθες για έναν υπεύθυνο προσλήψεων να ρωτάει για τις μισθολογικές προσδοκίες σας. Όμως, οι προσδοκίες για έναν νέο ρόλο μπορεί είναι μην αφορούν μόνο τις οικονομικές απολαβές αλλά και άλλα στοιχεία, όπως η επαγγελματική καθοδήγηση που προσφέρεται στους εργαζόμενους από την εταιρεία. 

Για να έχετε μια επιτυχημένη καριέρα, πρέπει να εξελίσσετε τις γνώσεις σας και τις δεξιότητές σας συνέχεια. Οι μεγάλες εταιρείες αναγνωρίζουν ότι διαδραματίζουν και εκείνες ένα σημαντικό ρόλο στη δημιουργία μιας επιτυχημένης σταδιοδρομίας, κάτι που μακροπρόθεσμα ωφελεί και τις ίδιες. Ξεκινήστε μια συζήτηση για την καριέρα σας ενημερώνοντάς την εταιρεία ό,τι η δική σας επιτυχία αντικατοπτρίζει κατ’ επέκταση την επιτυχία της εταιρείας.

 

Όταν ένας υπεύθυνος προσλήψεων έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή μαζί σας, είναι σημαντικό να είστε ανοιχτοί για επικοινωνία. Βεβαιωθείτε ότι και οι δύο καταλαβαίνετε απόλυτα τον άλλο. Εάν κάτι δεν σας είναι ξεκάθαρο, φροντίστε να ρωτήσετε. Είναι προτιμότερο να το κάνετε από την αρχή της διαδικασίας.

 

Αν θέλετε να κάνετε το επόμενο βήμα στην επαγγελματική σας καριέρα, δείτε τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας εδώ, και ανεβάστε βιογραφικό σας εδώ.

Μείνετε στην «καρδιά» των εξελίξεων της αγοράς εργασίας και προετοιμαστείτε για το μέλλον της εργασίας, διαβάζοντας τις συμβουλές καριέρας της ManpowerGroup.