Πώς να προετοιμαστείτε για τις θέσεις εργασίας του μέλλοντος

 

Η εργασία αλλάζει όλο και πιο γρήγορα και τα επαγγέλματα του μέλλοντος θα είναι πολύ διαφορετικά απ’ ότι σήμερα. Μια έρευνα από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για τις Θέσεις Εργασίας του «Αύριο» (2020) αποκαλύπτει τις ανερχόμενες θέσεις εργασίας που έχουν αυξημένη ζήτηση παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 37% των εργασιακών ευκαιριών θα βρίσκονται στον κλάδο της περίθαλψης, το 17% στον κλάδο των πωλήσεων, του μάρκετινγκ και της δημιουργίας περιεχομένου, το 16% στον τομέα της διαχείρισης δεδομένων και της τεχνητής νοημοσύνης, το 12% στον τομέα της μηχανικής και του cloud computing και τέλος, το 8% στον ανθρωπιστικό και πολιτιστικό τομέα. Οι παρακάτω τρόποι μπορούν να σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το μέλλον της απασχόλησης: 

Αναζητήστε πόρους για αναβάθμιση δεξιοτήτων

Η αναβάθμιση των δεξιοτήτων απαιτεί μάθηση στον εργασιακό χώρο, ώστε να παραμένει κανείς ενημερωμένος στο συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες αναβάθμισης των δεξιοτήτων σας. Μπορείτε να συζητήσετε με τον προϊστάμενο σας για την ευκαιρία ένταξής σας στα μακροπρόθεσμα σχέδια του οργανισμού μέσω της αναβάθμισης των δεξιοτήτων σας.  

Καλλιεργήστε την δια βίου μάθηση

Οι υποψήφιοι που επιδεικνύουν υψηλότερες γνωστικές δεξιότητες, δημιουργικότητα και ικανότητα επεξεργασίας σύνθετων πληροφοριών, σε συνάρτηση με στοιχεία όπως η προσαρμοστικότητα και η θέληση, μπορούν να αναμένουν μεγαλύτερη επιτυχία σε όλη τη σταδιοδρομία τους. Για να μπορέσουν να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες, οι εργαζόμενοι πρέπει να καλλιεργήσουν την ευμάθεια τους και να συνεχίσουν να αναπτύσσουν τις προσωπικές τους δεξιότητες.

Γίνετε μέλος σε κλαδικούς συνδέσμους

Πολλοί σύλλογοι κλάδων προσφέρουν πολλά πρακτικά οφέλη όπως πιστοποιήσεις, συνέδρια, διαδικτυακά σεμινάρια, εκδηλώσεις δικτύωσης και σύνδεση με ιστοσελίδες εύρεσης εργασίας. Επίσης, μοιράζονται συχνά έρευνες για τον κλάδο ώστε τα μέλη να μπορούν να συμβαδίζουν με τις τάσεις που είναι πιθανό να τον διαμορφώσουν. Όλα αυτά τα οφέλη είναι σημαντικά για όσους αναζητούν εργασία, ειδικά σε έναν νέο και ανερχόμενο κλάδο. Προσπαθήστε να συμμετάσχετε σε έναν αναγνωρισμένο σύνδεσμο που σας ενδιαφέρει ώστε να είστε βέβαιοι πως οι δεξιότητες σας παραμένουν σε ζήτηση. 

Μην αγνοείτε τις προσωπικές δεξιότητές 

Σε γενικές γραμμές, οι προσωπικές δεξιότητες «δε χάνονται». Η έρευνα της ManpowerGroup «Επανεκκίνηση στην Επανάσταση των Δεξιοτήτων: Ανανέωση, Αναπροσδιορισμός, Ανασύνταξη» πραγματοποιήθηκε σε 20.000 εργοδότες σε 42 χώρες εξετάζοντας τον αντίκτυπο της αυτοματοποίησης και διαπιστώθηκε πως οι προσωπικές δεξιότητες έχουν τη μεγαλύτερη αξία και είναι δυσεύρετες. Η ανάπτυξη των προσωπικών δεξιοτήτων μπορεί να έχει άμεσο και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στην καριέρα σας και σίγουρα, αυτές οι δεξιότητες θα συνεχίσουν να είναι σε ζήτηση.

Ανεξάρτητα από το επάγγελμά σας, η ικανότητα να μαθαίνεις, να «αφήνεις» κάτι που ήδη γνωρίζεις και να το μαθαίνεις εκ νέου, είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της καριέρας σας. Οι εργοδότες αναζητούν υποψήφιους με δεξιότητες και προσαρμοστικότητα σε αυτό το μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Αν θέλετε να κάνετε το επόμενο βήμα στην επαγγελματική σας καριέρα, δείτε τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας εδώ, και ανεβάστε βιογραφικό σας εδώ.

Μείνετε στην «καρδιά» των εξελίξεων της αγοράς εργασίας και προετοιμαστείτε για το μέλλον της εργασίας, διαβάζοντας τις συμβουλές καριέρας της ManpowerGroup.