Πώς να συνεργάζεστε με ανθρώπους που δεν είναι τόσο δεκτικοί στην συνεργασία

Είκοσι πέντε χρόνια μετά την εισαγωγή του όρου «συναισθηματική νοημοσύνη» από ακαδημαϊκούς, χιλιάδες ανεξάρτητες επιστημονικές μελέτες έχουν επισημάνει τη σημασία της διαχείρισης των προσωπικών συναισθημάτων, αλλά και των άλλων, σε σχέση με την επαγγελματική επιτυχία, την απόδοση στην εργασία, την επιχειρηματικότητα και την ηγεσία.

Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με χαμηλό δείκτη EQ ή συναισθηματικής νοημοσύνης, είναι πιθανό να μη συνειδητοποιούν ποιες σημαντικές δεξιότητες τους «λείπουν». Μελέτες που έχουν γίνει, έδειξαν ότι όλοι είμαστε καλύτεροι στην αξιολόγηση της συναισθηματικής νοημοσύνης των άλλων παρά της δικής μας. Αυτό συμβαίνει σε μεγαλύτερο βαθμό όταν έχουμε χαμηλό EQ δείκτη, καθώς η συναισθηματική νοημοσύνη περιλαμβάνει την ικανότητα αυτογνωσίας.

Οι άνθρωποι με χαμηλότερο συναισθηματικό δείκτη γενικά είναι δυσκολότερο να συνεργαστούν, καθώς είναι πιο αρνητικά και ασταθή άτομα και παραπονιούνται πιο εύκολα από τον μέσο όρο των ανθρώπων. Θα υπάρξουν πολλές στιγμές, όπου θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε άτομα με χαμηλό συναισθηματικό δείκτη και λαμβάνοντας υπόψη τις  συμβουλές για την αποτελεσματική διαχείριση αυτών των καταστάσεων:

 

  • Να είστε ευγενικοί. Όταν κάποιος δρα με δυσάρεστο τρόπο δεν θα πρέπει να τον αντιμετωπίσετε με δυσαρέσκεια ή να τον περιθωριοποιήσετε. Μπορείτε να γίνετε ο σταθεροποιητικός και καθησυχαστικός παράγοντας για αυτούς τους ανθρώπους. Θυμηθείτε, το να έχει κανείς χαμηλότερο συναισθηματικό δείκτη είναι ένα ψυχολογικό φορτίο, όχι μόνο για τους άλλους αλλά και για τον ίδιο. Τα άτομα αυτά, συχνά παλεύουν με τις εσωτερικές τους ανησυχίες και γεμίζουν με «υπαρξιακή αγωνία» - ο ακαδημαϊκός ευφημισμός γι' αυτό είναι η συναισθηματική εργασία. Επομένως, μην τους κάνετε να δουλεύουν ακόμα πιο σκληρά. Μπορείτε να κάνετε τη ζωή τους να φαίνεται απλούστερη, ασφαλέστερη και πιο ευτυχισμένη, ή τουλάχιστον λιγότερο ανήσυχη. Αντίθετα, εάν αντιδράτε με αρνητικό τρόπο, θα σας αντιληφθούν ως ψυχολογική απειλή και πηγή στρες. Η ευγένεια και η θετικότητα είναι σημαντική για όλους, αλλά ακόμη περισσότερο για τα άτομα με χαμηλό συναισθηματικό δείκτη. Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν κάποιες προσωπικές δεξιότητες, αλλά σίγουρα η σκληρή αντιμετώπιση δεν είναι η λύση. Αντίθετα, απαιτείται τακτική και λεπτότητα ιδιαίτερα με εκείνους που είναι λιγότερο ικανοί να παρουσιάσουν αυτές τις προσωπικές δεξιότητες.
     
  • Να είστε σαφείς. Συγκεκριμένα, αποφύγετε τις κοινωνικές διακρίσεις, διαφορετικά θα παρερμηνευτείτε. Τα άτομα με χαμηλό συναισθηματικό δείκτη είναι γενικά λιγότερο ικανά να κοιτάνε «πίσω από τις λέξεις» και η ικανότητά τους να αποκωδικοποιούν τις προθέσεις των άλλων είναι συνήθως περιορισμένη. Όπως σημείωσε ο καθηγητής Simon Baron-Cohen, μοιάζουν πολύ με το στερεότυπο του μηχανικού ή του καθηγητή: δεν ενδιαφέρονται για τη μη λεκτική επικοινωνία, τη μη ενσυναίσθηση και είναι κάπως αποσπασμένοι από τη διαπροσωπική επαφή. Είναι πιο χαρούμενοι όταν είναι μόνοι τους ή όταν αλληλεπιδρούν με τις σκέψεις τους και όχι με τους ανθρώπους γύρω τους. Η θεωρία του φάσματος του Baron-Cohen υποστηρίζει ότι οι γνωστικές δεξιότητες συχνά αυξάνονται εις βάρος των κοινωνικών δεξιοτήτων (κάντε αυτό το σύντομο τεστ για να ανακαλύψτε τον δικό σας δείκτη).
     
  • Να έχετε ορθολογική σκέψη. Αν και τα άτομα με χαμηλό συναισθηματικό δείκτη συμπεριφέρονται συχνά με διαφορετικό τρόπο, το ίδιο ισχύει και για όλους τους υπόλοιπους. Επιπλέον, το μόνο «αντίδοτο» της συναισθηματικότητας είναι ο ορθολογισμός, ο οποίος ξεκινά με την επίγνωση των δικών σας προκαταλήψεων, με βάση τα δεδομένα και με την αποδοχή της πιθανότητας να κάνετε λάθος. Όταν συνεργάζεστε με άτομα χαμηλού συναισθηματικού δείκτη θυμηθείτε ότι είναι πιο πιθανό να «πέσουν θύματα» των συναισθημάτων τους απ’ ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, οπότε, αντί να προσπαθείτε να τους χειριστείτε εμπλέκοντάς τους χρησιμοποιώντας το συναίσθημα, μπορείτε να κερδίσετε την εμπιστοσύνη τους με το να είστε η φωνή της λογικής και δημιουργώντας την εικόνα ότι είστε λογικοί. Αυτό δεν θα σας επιτρέψει μόνο να τους πείσετε βραχυπρόθεσμα, αλλά και να τους επηρεάσετε μακροπρόθεσμα. Το κύριο σημείο είναι ότι ακόμη και αν η συναισθηματική πειθώ λειτουργεί, υπάρχουν ηθικοί λόγοι για να μην ακολουθήσουμε αυτό το μονοπάτι.
     
  • Μην προσβάλλεστε. Ένα από τα κοινά χαρακτηριστικά των ατόμων με χαμηλό συναισθηματικό δείκτη είναι η ευθύτητα τους. Έχουν χαμηλή διαπροσωπική ευαισθησία και δυσκολεύονται να συμπάσχουν για τους άλλους, γι' αυτό ο τρόπος τους μπορεί να παρεξηγηθεί ή να θεωρηθούν υπερβολικά άμεσοι. Από την άλλη πλευρά, αυτό τους καθιστά αρκετά διαφανείς. Συνήθως μπορείτε να καταλάβετε ακριβώς πως νοιώθουν και σκέφτονται και τείνουν να εννοούν κάθε τι που λένε. Το κλειδί, λοιπόν, είναι να μην παίρνετε τα πράγματα προσωπικά. Ενδέχεται να μη λειτουργούν στο πεδίο της συμβατικής εθιμοτυπίας, αλλά μπορείτε να βρείτε έναν τρόπο να συνεργαστείτε μαζί τους και να τους βοηθήσετε να κάνουν και αυτοί το ίδιο.
     

Τέλος, να θυμάστε ότι ο υψηλός συναισθηματικός δείκτης δεν είναι πάντα ευλογία. Για παράδειγμα, δεν είναι κριτήριο για την ικανότητα κατανόησης, την τεχνογνωσία ή τη φιλοδοξία ενός ατόμου και σίγουρα δεν είναι το τέλος του κόσμου , εάν εσείς ο ίδιος έχετε χαμηλό συναισθηματικό δείκτη. Αυτό μπορεί να ακούγεται περίεργο, επειδή το EQ είναι ένας πολυσυζητημένος όρος στις μέρες μας, ίσως ακόμη περισσότερο από το IQ. Ωστόσο, υπάρχουν και τα θετικά στοιχεία σε έναν χαμηλό συναισθηματικό δείκτη. Τα άτομα με χαμηλό EQ έχουν περισσότερο πάθος και δημιουργικότητα και υψηλή αυτοκριτική σε σχέση με όσους εμφανίζουν υψηλότερο δείκτη.  Τα άτομα με υψηλότερο EQ μπορεί να είναι πιο εφησυχασμένα, «άνετα» και υπερβολικά αισιόδοξα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα χαμηλού. 

Ενώ οι παρεμβάσεις για την ενίσχυση του συναισθηματικού δείκτη είναι συχνά επιτυχείς, οι άνθρωποι έχουν περιορισμένο έλεγχο της προσωπικότητας τους, καθώς κάθε προσωπικότητα διαθέτει περισσότερα δυνατά σημεία σε ορισμένες καταστάσεις  σε σχέση με κάποια άλλη. Ο τρέχων ενθουσιασμός για τη συναισθηματική νοημοσύνη μπορεί να αποκρύψει το γεγονός ότι πολλά λαμπρά και επιτυχημένα άτομα, από τον Friedrich Nietzsche έως τον Steve Jobs, είχαν χαμηλότερο συναισθηματικό δείκτη από τον μέσο όρο αλλά έχουν αποδείξει οι άνθρωποι με χαμηλότερο EQ είναι επίσης ικανοί να δημιουργήσουν επιτυχημένες σχέσεις, ακόμη και με τους συναδέλφους τους.

Ανεξάρτητα από το επάγγελμά σας, η ικανότητα να μαθαίνεις, να «αφήνεις» κάτι που ήδη γνωρίζεις και να το μαθαίνεις εκ νέου, είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της καριέρας σας. Οι εργοδότες αναζητούν υποψήφιους με δεξιότητες και προσαρμοστικότητα σε αυτό το μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

 

Αν θέλετε να κάνετε το επόμενο βήμα στην επαγγελματική σας καριέρα, δείτε τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας εδώ, και ανεβάστε βιογραφικό σας εδώ.

Μείνετε στην «καρδιά» των εξελίξεων της αγοράς εργασίας και προετοιμαστείτε για το μέλλον της εργασίας, διαβάζοντας τις συμβουλές καριέρας της ManpowerGroup.