Υποστηρίζοντας μια υγιή ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής για τους εργαζόμενους γονείς

 

Η περίοδος επιστροφής των παιδιών στα σχολεία φέρνει στο προσκήνιο την σημασία της ισορροπίας εργασίας και προσωπικής ζωής υπογραμμίζοντας ότι η εργασία αποτελεί μέρος της ζωής και όχι η ίδια η ζωή.  Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 40% των ανθρώπων πιστεύουν ότι η ευελιξία και ειδικότερα οι ευέλικτοι χρόνοι έναρξης και λήξης της εργασίας καθώς και η  απομακρυσμένη εργασία αποτελούν τους τρεις κορυφαίους παράγοντες που λαμβάνουν υπόψη οι υποψήφιοι για την καριέρα τους, σύμφωνα με την έρευνα της ManpowerGroup.

Η ανάπτυξη της ισορροπίας μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής δεν σημαίνει μόνο την ολοκλήρωση της εργασίας νωρίτερα πριν από ένα σαββατοκύριακο διακοπών, αν και αυτό μπορεί να αποτελέσει μια καλή αρχή. Για τους περισσότερους εργαζόμενους, η επίτευξη ισορροπίας επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι το σημαντικότερο μέρος του επαγγελματικού τους ταξιδιού.

Η έρευνα της Right Management για την Φιλοδοξία στην Σταδιοδρομίας διαπίστωσε ότι το 45% των ερωτηθέντων κατατάσσουν την ισορροπία εργασίας – προσωπικής ζωής ως τη νούμερο ένα προτεραιότητα που αναζητούν στην καριέρα τους, και ο απόλυτος ορισμός για την επαγγελματική επιτυχία στο χώρο εργασίας είναι η «απόλαυση της εργασίας» και το αίσθημα ευτυχίας. Σε αντίθεση με το συντριπτικό νούμερο όπου μόνο 1 στους 10 θεωρεί την υψηλή απόδοση ως επαγγελματική επιτυχία. Με άλλα λόγια, από τα ευρήματα της έρευνας διαφαίνεται ότι όλοι είμαστε άνθρωποι και η αναγνώριση του είναι σημαντική για τους χώρους εργασίας. 

Το πρόβλημα με την υπέρμετρη έμφαση στην αξία της παραγωγικότητας, είναι πως κάποιες φορές μπορεί το σύστημα να καταρρεύσει εάν κάτι δεν πάει καλά σύμφωνα με το πλάνο. Με αυτό τον τρόπο οι ηγέτες οφείλουν να διαμορφώσουν έναν τρόπο ζωής που θα καλύπτει κάθε απροσδόκητη παράμετρο, τόσο εντός όσο και εκτός εργασιακού περιβάλλοντος.

Η Rebekah Kowalski, Αντιπρόεδρος της Client Workforce Solutions στην ManpowerGroup, αποκαλεί αυτή τη στρατηγική «περιθώριο αποθεματικού» ή επιπλέον χρόνος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει απρογραμμάτιστες καταστάσεις τόσο στην εργασία, όσο και στο σπίτι.

«Το “περιθώριο ασφάλειας” είναι απαραίτητο στην εργασία και στο σπίτι», γράφει η Rebekah Kowalski. «Είναι αυτό που μας δίνει την προοπτική, επιτρέπει την στρατηγική σκέψη και μας βοηθά να χειριστούμε καταστάσεις πίεσης. Διαφορετικά οι αποφάσεις μας είναι πάντα γρήγορες και με αυτό τον τρόπο γινόμαστε καλύτεροι μόνο στη διαχείριση των βραχυπροθέσμων υποχρεώσεων μας, χωρίς να ηγούμαστε και να διαμορφώνουμε στρατηγικά τα πράγματα που έχουν  σημασία».

Εν κατακλείδι, η δημιουργία ενός περιβάλλοντος, που συμβάλει στην ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, παράγει υψηλότερη εργασιακή ικανοποίηση , υποστηρίζει την θετική στάση και μειώνει την εξουθένωση των εργαζομένων. Αυτό, είναι κάτι που οι ηγέτες των οργανισμών οφείλουν να γνωρίζουν και να έχουν στο μυαλό τους καθημερινά.

Αν θέλετε να κάνετε το επόμενο βήμα στην επαγγελματική σας καριέρα, δείτε τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας εδώ, και ανεβάστε βιογραφικό σας εδώ.

Μείνετε στην «καρδιά» των εξελίξεων της αγοράς εργασίας και προετοιμαστείτε για το μέλλον της εργασίας, διαβάζοντας τις συμβουλές καριέρας της ManpowerGroup.