Πως να καταλάβετε αν είναι η κατάλληλη στιγμή για μια αλλαγή καριέρας

Νοιώθετε ικανοποιημένοι με την εργασία σας καθώς φαίνεται πως εκπληρώνει  τους επαγγελματικούς σας στόχους, μέχρι που αλλάξατε γνώμη. 

Δεν είστε οι μόνοι και δεν χρειάζεται να παραμείνετε στην ίδια εργασία για ολόκληρη την σταδιοδρομία σας. Η αλλαγή Πανεπιστημίου, εκπαιδευτικού προγράμματος, επαγγελματικού ρόλου στην εταιρεία που εργάζεστε ή ακόμα και κλάδου, είναι όλο και πιο σύνηθες στη σημερινή συνεχώς μεταβαλλόμενη οικονομία.

Το μέλλον στο χώρο εργασίας δεν είναι πάντα σαφές. Γνωρίζουμε, όμως, ότι οι προσωπικές δεξιότητες, όπως η προσαρμοστικότητα και η ικανότητα εκμάθησης θα αποτελέσουν τα θεμέλια για τη διασφάλιση μακροχρόνιας απασχολησιμότητας και την επαγγελματικής ικανοποίησης. 

Για τους νέους, η εξερεύνηση μιας ευρείας γκάμας δεξιοτήτων μπορεί να βοηθήσει μακροπρόθεσμα. Μπορείτε επίσης, μέσα από στρατηγικές κινήσεις να αλλάξετε κατεύθυνση στο «επαγγελματικό σας ταξίδι». Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να προετοιμαστείτε για μια αλλαγή στην καριέρας σας:

Επικεντρωθείτε στις προσωπικές δεξιότητες 

Η ανάπτυξη των προσωπικών δεξιοτήτων μπορεί να έχει άμεσο και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο σε οποιαδήποτε καριέρα. Οι προσωπικές δεξιότητες που αναζητούν περισσότερο οι εργοδότες είναι η επικοινωνία, η συνεργασία και η δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων. Αυτό σημαίνει ότι εστιάζοντας στη δημιουργικότητα, τις ηγετικές ικανότητες και την ικανότητα εκμάθησης θα μπορέσετε να προχωρήσετε σε αλλαγή καριέρας ανεξάρτητα από τον επαγγελματικό κλάδο, στον οποίο βρίσκεστε αυτή τη στιγμή.

Ζητήστε συχνό feedback

Όσο και αν φοβόμαστε τις κριτικές για την απόδοση μας, τα σχόλια που λαμβάνουμε και η επικοινωνία μας βοηθούν να γίνουμε «ανθεκτικοί» και να καταλάβουμε τους τρόπους, με τους οποίους μπορούμε να βελτιωθούμε. Οι άλλοι μπορούν να αντιληφθούν τα “τυφλά” μας σημεία προς βελτίωση,  .Δεν είστε σίγουροι εάν βρίσκεστε στο σωστό επαγγελματικό μονοπάτι ή εάν πρέπει να επανεκτιμήσετε το επαγγελματικό στάδιο που βρίσκετε; Ζητήστε βοήθεια και λάβετε περισσότερη ανατροφοδότηση.

Κάντε περισσότερες ερωτήσεις

Η φράση «δεν γνωρίζω» δεν μπορεί να ειπωθεί με ευκολία. Μπορεί να είναι δύσκολο να παραδεχτείτε ότι χρειάζεστε βοήθεια, αλλά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει και να καταλαβαίνει τα πάντα. Χρησιμοποιήστε το προς όφελός σας κάνοντας ερωτήσεις για οτιδήποτε μπορεί να μην είστε σίγουροι. Εάν υπάρχουν δεξιότητες που θέλετε να αναπτύξετε ή μια διαφορετική επαγγελματική ευκαιρία που θέλετε να επιδιώξετε, αναζητήστε άτομα με μεγαλύτερη εμπειρία από εσάς και ζητήστε τη βοήθεια τους, θα εκπλαγείτε με το πόσο μεγάλη προθυμία υπάρχει  ώστε να σας βοηθήσουν και να σας δώσουν συμβουλές.

Η αλλαγή τρόπου σκέψης και καριέρας σας δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο. Χτίζοντας τις προσωπικές σας δεξιότητες και συγκεντρώνοντας πληροφορίες από εμπεριστατωμένες πηγές, θα είστε ικανοί να αντιμετωπίσετε νέες προκλήσεις και να προχωρήσετε την καριέρα σας σε νέες κατευθύνσεις.

Πηγή: https://www.manpower.co.uk/article/how-to-know-if-it-s-time-for-a-career-pivot/ 

Αν θέλετε να κάνετε το επόμενο βήμα στην επαγγελματική σας καριέρα, δείτε τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας εδώ, και ανεβάστε βιογραφικό σας εδώ.

Μείνετε στην «καρδιά» των εξελίξεων της αγοράς εργασίας και προετοιμαστείτε για το μέλλον της εργασίας, διαβάζοντας τις συμβουλές καριέρας της ManpowerGroup.