Πώς να αναπτύξεις τις δεξιότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση

 

Σύμφωνα με έρευνα της ManpowerGroup, αυτήν τη στιγμή  οι δεξιότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση παγκοσμίως αφορούν επαγγέλματα, όπως, πωλητές, project managers, επαγγελματίες του κλάδου της πληροφορικής, επαγγέλματα γραμματειακής υποστήριξης και οικονομικούς αναλυτές. Ωστόσο, αυτοί οι ρόλοι έχουν αλλάξει ριζικά την τελευταία δεκαετία και συνεχίζουν να αλλάζουν, απαιτώντας νέες δεξιότητες και επανεκπαίδευση. Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, θα δεις πώς θα συμβαδίσεις με τις αλλαγές αυτών των ρόλων και πώς θα  αποκτήσεις τις απαιτούμενες δεξιότητες του σήμερα αλλά και του αύριο.

Δες την «αξία» σου στην αγορά

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε εργοδότες, ο μεγαλύτερος παράγοντας της έλλειψης ταλέντων είναι απλώς η έλλειψη υποψηφίων. Για τους εργαζομένους, αυτό είναι ένα σημάδι για να «δοκιμάσουν» την αγορά και να υποβάλουν αιτήσεις για νέες θέσεις εργασίας, ακόμη και αν είναι ικανοποιημένοι από την τωρινή τους εργασία. Δεδομένης της ζήτησης για νέα ταλέντα, οι εργοδότες είναι περισσότερο πρόθυμοι να πληρώσουν υψηλά ποσά για νέες προσλήψεις. Το πρώτο βήμα όμως είναι  να στείλεις κάποιες αιτήσεις.

Απόκτησε την απαραίτητη κατάρτιση

Σχεδόν το ένα πέμπτο (19%) των εργοδοτών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι όσοι υποβάλλουν αίτηση δεν διαθέτουν τις απαραίτητες τεχνικές δεξιότητες (Hard skills) που χρειάζονται για έναν ρόλο. Η πραγματικότητα στη σημερινή ταχέως κινούμενη οικονομία είναι ότι οι εργαζόμενοι χρειάζονται συνεχή εκπαίδευση, η οποία θα μπορούσε να προέρχεται από διαδικτυακά σεμινάρια, σύντομους κύκλους μαθημάτων ή άλλα προγράμματα πιστοποίησης. Η ικανότητα της Ευμάθειας (Learnability) αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη συνεχή βελτίωση των τεχνικών δεξιοτήτων (Hard skills).

Μην παραμελείς τις προσωπικές δεξιότητες

Οι τεχνικές δεξιότητες (Hard skills) παρουσιάζουν σήμερα μεγαλύτερη ζήτηση, αλλά οι προσωπικές δεξιότητες (Soft skills) είναι αυτές που αποδίδουν μακροπρόθεσμα. Περίπου 1 στους 10 εργοδότες που συμμετείχαν στην έρευνα εντόπισαν την έλλειψη των προσωπικών δεξιοτήτων (Soft skills) ως την αιτία πίσω από την έλλειψη ταλέντων. Η ικανότητα διαχείρισης έργων, η σχέση με τους συναδέλφους, η ικανότητα δημόσιας ομιλίας και άλλες δεξιότητες θα είναι σταθερά σημαντικές με την πάροδο του χρόνου. Να θυμάσαι να αναπτύσσεις τις προσωπικές σου δεξιότητες (Soft skills).

Άντληση ταλέντων «από μέσα» 

Ίσως οι εργοδότες δεν χρειάζεται να ψάξουν  «μακριά» για να βρουν αυτό που θέλουν. Ως απάντηση στις ελλείψεις, οι εργοδότες εκπαιδεύουν εκ νέου τους εργαζομένους που έχουν ήδη. Φέτος, περισσότεροι από τους μισούς (54%) εργοδότες έχουν επενδύσει σε διαδικτυακές πλατφόρμες εκμάθησης και σε εργαλεία ανάπτυξης  με σκοπό να βελτιώσουν τις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού τους. Ενώ να σημειωθεί ότι το 2014 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 20%.

 

Στην ψηφιακή εποχή, η απασχόληση θα βασίζεται στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, καθώς ακόμα και οι πλέον παραδοσιακοί εργασιακοί ρόλοι εξαρτώνται από την τεχνολογία. Οι εργαζόμενοι που θέλουν να παραμένουν ανταγωνιστικοί, θα συνεχίσουν  να αναζητούν και να προσελκύουν ρόλους με υψηλή ζήτηση.

 

Πηγή: https://workforce-resources.manpowergroup.com/skills/how-to-fill-the-most-in-demand-skills

Αν θέλετε να κάνετε το επόμενο βήμα στην επαγγελματική σας καριέρα, δείτε τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας εδώ, και ανεβάστε βιογραφικό σας εδώ.

Μείνετε στην «καρδιά» των εξελίξεων της αγοράς εργασίας και προετοιμαστείτε για το μέλλον της εργασίας, διαβάζοντας τις συμβουλές καριέρας της ManpowerGroup.