Δεξιότητες που χρειάζεστε για να διαπρέψετε στον τομέα των μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας

Ο τομέας των μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι μια κρίσιμη λειτουργία για τις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου και αποτελεί ζωτικό μέρος της εμπειρίας των πελατών (customer experience). Η παράδοση αγαθών στους καταναλωτές την σωστή στιγμή δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική, καθώς το online λιανικό εμπόριο και οι προσδοκίες των πελατών εξελίσσονται -αναμένοντας να υπάρξει πιο εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στα προϊόντα από ποτέ. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες εργάζονται σκληρά, για να δημιουργήσουν αποτελεσματικές αλυσίδες εφοδιασμού για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των πελατών τους. Καθώς ο κλάδος αναπτύσσεται και δημιουργούνται περισσότερες θέσεις εργασίας, μοιραζόμαστε μαζί σας τις σημαντικότερες δεξιότητες που χρειάζεστε, για να διαπρέψετε σε αυτόν τον συνεχώς αναπτυσσόμενο κλάδο.

Στρατηγική σκέψη: Βλέποντας την ευρύτερη εικόνα

Πάνω από όλα, η σημαντικότερη δεξιότητα που χρειάζεστε, για να επιτύχετε στον τομέα των μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι η στρατηγική σκέψη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχετε στο μυαλό σας τον τελικό στόχο, δηλαδή, να φτάσουν τα αγαθά στους καταναλωτές, αλλά και αντίστροφα, προσδιορίζοντας ποια βήματα πρέπει να προηγηθούν, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Επίσης, η στρατηγική σκέψη περιλαμβάνει την αξιολόγηση της υπάρχουσας θέσης της εταιρείας στην αγορά αλλά και την λήψη αποφάσεων για την καλύτερη τοποθέτηση της στο μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη και τον βαθμό επιρροής των υπόλοιπων τμημάτων από αυτές τις αποφάσεις. Η ικανότητά σας να βλέπετε την μεγάλη εικόνα, θα σας βοηθήσει να είστε προετοιμασμένοι για το τι μπορεί να πάει στραβά στην πορεία και να δημιουργήσετε σχέδια έκτακτης ανάγκης, έτσι ώστε τα αγαθά να «ρέουν» συνεχώς μέσω της εφοδιαστικής αλυσίδας, χωρίς καμία διακοπή.

Οργανωτικότητα: δημιουργία πλάνου και ελέγχου της υλοποίησης 

Η οργάνωση και ο σχεδιασμός είναι απαραίτητες δεξιότητες, ώστε να μπορείτε να συντονίσετε με επιτυχία τον τρόπο αποθήκευσης και μεταφοράς των εμπορευμάτων, είτε πραγματοποιείται οδικώς, είτε μέσω πλοίων ή τρένων αλλά και αεροπορικώς και παράλληλα να ελέγχετε τα νέα αιτήματα, ενώ επιβλέπετε αυτά που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Αυτό σχετίζεται άμεσα με το να μπορείτε να κάνετε πολλές ενέργειες ταυτόχρονα. Εάν εργάζεστε ως Freight Agent για λογαριασμό εισαγωγέων και εξαγωγικών εταιρειών, για να οργανώσετε την μεταφορά αγαθών, μια τυπική ημέρα περιλαμβάνει επαφές με άτομα που μεταφέρουν αυτά τα αγαθά, επέκταση πελατολογίου, καταχώρηση τιμολογίων, καθώς και επικοινωνία με προμηθευτές. Όλα τα παραπάνω απαιτούν πολύ καλή οργάνωση.

Επικοινωνία: Επιτυχημένη ολοκλήρωση της εργασίας

Σε αυτό τον κλάδο θα έχετε επαφή με πολλούς ανθρώπους, οπότε, η καλή επικοινωνία και η δημιουργία σχέσεων με συναδέλφους, πελάτες και πωλητές είναι ένα σημαντικό μέρος της εργασίας σας. Ορισμένες πτυχές του κλάδου της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι εξαιρετικά τεχνικές, επομένως, θα πρέπει να επικοινωνείτε τις συγκεκριμένες πληροφορίες με κατανοητό και περιεκτικό τρόπο στους άλλους. Εάν η επικοινωνία πραγματοποιείται τηλεφωνικά ή γραπτώς, θα πρέπει να γίνεται με σαφήνεια, καθώς τυχόν ανακρίβειες ή παρεξηγήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε προβλήματα που θα επηρεάσουν ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα και θα εμποδίσουν τα αγαθά να φτάσουν έγκαιρα στους πελάτες. Ουσιαστικά, η χρήση ισχυρών δεξιοτήτων επικοινωνίας θα σας βοηθήσει να ολοκληρώσετε με επιτυχία την εργασία σας.

Ικανότητα επίλυσης προβλημάτων: όλα είναι δυνατά

Παρά τον προσεκτικό σχεδιασμό σε κάθε στάδιο της εφοδιαστικής αλυσίδας και την εφαρμογή σχεδίων έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση πιθανών προβλημάτων, αναπόφευκτα θα προκύψουν προκλήσεις που δε θα μπορούσαν να προβλεφθούν εκ των προτέρων. Όταν προκύψουν, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τις δεξιότητές της επίλυσης προβλημάτων, για να επιτύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα για την εταιρεία σας και για τον πελάτη. Θα πρέπει να λάβετε γρήγορες αποφάσεις, λαμβάνοντας υπόψη πώς αυτές θα επηρεάσουν την υπόλοιπη εφοδιαστική αλυσίδα και με τι κόστος.

Ψυχραιμία σε συνθήκες πίεσης: το «καθαρό μυαλό» θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα

Η εργασία στον τομέα των μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι συνήθως πολύ ταχύρυθμη. Κάθε βήμα της διαδικασίας λειτουργεί με μια σειρά. Το κάθε επόμενο βήμα δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν ολοκληρωθεί το προηγούμενο. Αυτό δημιουργεί μεγάλη πίεση στις ομαλές λειτουργίες και ευνοεί ένα περιβάλλον υψηλής έντασης, αλλά οι αλυσίδες εφοδιασμού δε λειτουργούν πάντα σύμφωνα με το σχέδιο. Όταν εμφανιστεί ένα πρόβλημα, λογικά θα βρίσκεστε υπό πίεση και θα πρέπει να σκεφτείτε καθαρά και λογικά, ώστε να μπορέσετε να ανταποκριθείτε σε απροσδόκητες αλλαγές και να το αντιμετωπίσετε με ήρεμο και προσεκτικό τρόπο. 

Καθώς η βιομηχανία συνεχίζει να αναπτύσσεται, απασχολώντας 2,5 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, η ζήτηση εργαζομένων αυξάνεται όλο και περισσότερο. Οι εργοδότες προσλαμβάνουν όλο και περισσότερους υποψηφίους οι οποίοι χωρίς να έχουν προηγούμενη εμπειρία, διαθέτουν μεταβιβάσιμες δεξιότητες και εμπειρία από άλλους κλάδους. Είτε εργάζεστε ήδη στον κλάδο και αναζητάτε έναν νέο ρόλο, είτε θέλετε να μεταβείτε σε αυτόν τον συνεχώς αναπτυσσόμενο τομέα, πάντα μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από τους ειδικούς του ανθρώπινου δυναμικού. 

Στον όμιλο ManpowerGroup υποστηρίζουμε τους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα στην καριέρα τους. Ως παγκόσμιος ηγέτης στην εύρεση και στελέχωση, ανοίγουμε το δρόμο στον κόσμο της εργασίας. Έχοντας γραφεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, παρέχουμε εκατοντάδες μόνιμες και προσωρινές ευκαιρίες απασχόλησης διαθέσιμες σε όλο το εύρος οικονομικών κλάδων. Οι έμπειροι σύμβουλοί μας θα συνεργαστούν μαζί σας και θα κατανοήσουν την εμπειρία και τις δεξιότητές σας χρησιμοποιώντας στη συνέχεια τις εξειδικευμένες γνώσεις τους, για να σας συνδέσουν με τους κατάλληλους εργασιακούς ρόλους και να σας επαναφέρουν στο χώρο εργασίας.

 

Πηγή:https://www.manpower.co.uk/article/top-skills-you-need-to-succeed-in-the-logistics-and-supply-chain-sector/  

Αν θέλετε να κάνετε το επόμενο βήμα στην επαγγελματική σας καριέρα, δείτε τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας εδώ, και ανεβάστε βιογραφικό σας εδώ.

Μείνετε στην «καρδιά» των εξελίξεων της αγοράς εργασίας και προετοιμαστείτε για το μέλλον της εργασίας, διαβάζοντας τις συμβουλές καριέρας της ManpowerGroup.