7 δύσκολες ερωτήσεις συνέντευξης και πώς να τις απαντήσετε

Είναι γνωστό ότι για να σαρώσετε σε μια συνέντευξη, χρειάζεται να  προετοιμαστείτε κατάλληλα. Οι challenging ερωτήσεις κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης αναγκάζουν πολλές φορές  τους υποψηφίους να σκεφτούν βιαστικά μια ιδανική απάντηση.  Προκειμένου ο υποψήφιος να μπορέσει να «επιβιώσει» στις απαιτητικές ερωτήσεις μιας συνέντευξης, η συμμετοχή του σε εικονικές συνεντεύξεις (mock interviews) και η σωστή προετοιμασία τον βοηθούν να είναι αποτελεσματικός ακόμα και στις πιο απαιτητικές συνεντεύξεις. Μάθετε παρακάτω πως να απαντάτε σωστά σε τέτοιου είδους ερωτήσεις: 

 

1. Γιατί ποιο λόγο θέλετε να αλλάξετε εργασία;

Ο  συνεντευξιαστής προσπαθεί να κατανοήσει εάν ο υποψήφιος είναι απογοητευμένος ή δυσαρεστημένος με την τρέχουσα εργασία του και αν υπάρχει η πιθανότητα να προκύψουν παρόμοια ζητήματα στην περίπτωση που θα προσληφθεί. Για όσους αναζητούν εργασία και είναι πρόσφατα άνεργοι, ο εργοδότης ενδιαφέρεται να μάθει τον λόγο που διεκόπη η τελευταία τους συνεργασία.

 

2. Γιατί ενδιαφέρεστε για αυτήν τη θέση/την εταιρεία μας;

Ο  συνεντευξιαστής ενδιαφέρεται πραγματικά για την αξία που μπορείτε να προσδώσετε στην εταιρεία και αν οι δεξιότητες σας μπορούν να εναρμονιστούν με τους στόχους του οργανισμού και με την θέση εργασίας. Προσπαθεί επίσης να αντιληφθεί εάν ο υποψήφιος ενδιαφέρεται για τη θέση ή/και την εταιρεία για τους σωστούς λόγους.

 

3. Τι είναι σημαντικό για εσάς σε ένα περιβάλλον εργασίας;

Όταν ο  συνεντευξιαστής κάνει αυτήν την ερώτηση, προσπαθεί να διαπιστώσει εάν ο υποψήφιος ταιριάζει στη θέση εργασίας και την κουλτούρα της εταιρείας. Προσπαθεί επίσης να καταλάβει τους τομείς που θα του άρεσε να ασχοληθεί εάν προσληφθεί.

 

4. Γιατί να σας προσλάβουμε; Τι σας κάνει τον ιδανικό υποψήφιο για αυτόν το ρόλο;

Ο  συνεντευξιαστής προσπαθεί να διαπιστώσει αν ο υποψήφιος έχει τα κατάλληλα προσόντα, τις απαιτούμενες γνώσεις και την εμπειρία για τη θέση. Επίσης, αξιολογεί την αυτοπεποίθηση και την ικανότητά του να ανταποκριθεί στον νέο του ρόλο.

 

5. Περιγράψτε μας μια κατάσταση όπου αποτύχατε να φέρετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ο συνεντευξιαστής θέλει να καταλάβει εάν ο υποψήφιος είναι ειλικρινής και παραδέχεται μια αποτυχία του. Προσπαθεί επίσης να ανακαλύψει αν μαθαίνει από τα λάθη του και αν παίρνει ρίσκα..

 

6. Πείτε μας ένα επίτευγμα για το οποίο είστε υπερήφανος.

Σε αυτήν την ερώτηση, ο συνεντευξιαστής προσπαθεί να διαπιστώσει τι είναι σημαντικό και έχει αξία για τον υποψήφιο και σε ποιο εργασιακό περιβάλλον θα μπορούσε να εξελιχθεί.

 

7. Περιγράψτε μας πώς διαχειρίζεστε τις συγκρούσεις στον χώρο της εργασίας.

Ο συνεντευξιαστής προσπαθεί να διαπιστώσει αν ο υποψήφιος είναι συγκαταβατικός και αντιμετωπίζει με δικαιοσύνη περιστατικά συγκρούσεων στο εργασιακό του περιβάλλον. Οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες στον χώρο εργασίας, επομένως ο εργοδότης θέλει να μάθει εάν μπορείτε να τις διαχειριστείτε με εποικοδομητικό τρόπο.

Όταν απαντάτε σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, θα πρέπει να δίνετε σύντομες απαντήσεις (που δεν υπερβαίνουν τα 2 λεπτά), να είστε θετικοί και ειλικρινείς. Κάθε υποψήφιος που προετοιμάζεται κατάλληλα απαντώντας αυτές τις 7 ερωτήσεις, θα διαπιστώσει ότι οι συνεντεύξεις δεν θα είναι πλέον τόσο μεγάλη πρόκληση.

Πηγή: https://workforce-resources.manpowergroup.com/advice/answers-to-7-tough-interview-questions

Αν θέλετε να κάνετε το επόμενο βήμα στην επαγγελματική σας καριέρα, δείτε τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας εδώ, και ανεβάστε βιογραφικό σας εδώ.

Μείνετε στην «καρδιά» των εξελίξεων της αγοράς εργασίας και προετοιμαστείτε για το μέλλον της εργασίας, διαβάζοντας τις συμβουλές καριέρας της ManpowerGroup.