Πώς η δυσλεξία μπορεί να γίνει πλεονέκτημα κατά την αναζήτηση εργασίας

 

Η δυσλεξία επηρεάζει ως και έναν στους πέντε ανθρώπους παγκοσμίως. Ο βραβευμένος σκηνοθέτης Steven Spielberg, ο Richard Branson ιδρυτής του Virgin Group, ο Ολυμπιονίκης Caitlyn Jenner και ο δικηγόρος και συνήγορος Erin Brockovich, είναι μερικοί από τους πιο επιτυχημένους δυσλεκτικούς ανθρώπους – και οφείλουν τα επαγγελματικά τους επιτεύγματα στη μαθησιακή τους διαφορά. Ακούστε τι λένε κάποιοι από τους πιο επιτυχημένους δυσλεκτικούς ανθρώπους.

 

Τα άτομα με δυσλεξία είναι κατάλληλα και ικανά να επιτύχουν στο σημερινό χώρο εργασίας, καθώς κάθε κλάδος διαταράσσεται από τις νέες τεχνολογίες, την αυτοματοποίηση και τη μηχανική νοημοσύνη. Οι εργασίες που γίνονται όλο και περισσότερο αυτοματοποιημένες είναι αυτές στις οποίες τα δυσλεκτικά άτομα δυσκολεύονται συνήθως περισσότερο, δηλαδή στην ορθογραφία, στην ανάγνωση και στην απομνημόνευση γεγονότων. Ενώ οι προσωπικές δεξιότητες (Soft skills) που διαθέτουν οι υποψήφιοι με δυσλεξία, όπως το να βλέπουν τη «μεγάλη εικόνα» και η επίλυση προβλημάτων, είναι αυτά που έχουν μεγαλύτερη σημασία στο σημερινό χώρο εργασίας.  

«Τα δυσλεκτικά μυαλά έχουν τις δεξιότητες που χρειαζόμαστε για το ανθρώπινο δυναμικό του αύριο» – Richard Branson, Founder of Virgin Group.

 

Όμως, για την επαγγελματική εξέλιξη, χρειάζεται πρώτα κάποιος να οδηγηθεί με επιτυχία στην αναζήτηση εργασίας. Δυστυχώς, πολλοί δυσλεκτικοί υποψήφιοι πιστεύουν ότι οι παραδοσιακές διαδικασίες πρόσληψης τους θέτουν σε μειονεκτική θέση και δεν τους δίνουν μία ευκαιρία να αναδείξουν τις ικανότητές τους, σύμφωνα με τη νέα μας έρευνα σε συνεργασία με τον οργανισμό «Made by Dyslexia».

 

Ακολουθούν τρεις τρόποι με τους οποίους οι δυσλεκτικοί υποψήφιοι μπορούν να βελτιώσουν την αναζήτηση εργασίας τους κάνοντας τη δυσλεξία δύναμη.

 

Επανεξετάστε το βιογραφικό σας

Η πρόσφατη έρευνα μας έδειξε ότι περισσότερο από το 99% των δυσλεκτικών ατόμων έχουν τις πολύτιμες δεξιότητες του 21ου αιώνα, όπως είναι η δημιουργικότητα, οι επικοινωνιακές δεξιότητες και η κριτική σκέψη. Το βιογραφικό σας, λοιπόν, είναι το κατάλληλο μέρος για να επισημάνετε αυτές τις δεξιότητες.

 

Κατά τη σύνταξη ή την επεξεργασία ενός βιογραφικού σημειώματος, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψιν την οπτική των υπεύθυνων πρόσληψης προσωπικού που θα το εξετάσουν. Εκείνοι θα ρίξουν μια γρήγορη ματιά στα βιογραφικά σημειώματα για να αποφασίσουν, εάν ένας υποψήφιος θα μπορούσε να προσφέρει  στον οργανισμό. Επειδή πολλά δυσλεκτικά άτομα αισθάνονται ότι οι εργοδότες τους δεν κατανοούν τα πλεονεκτήματα που σχετίζονται με τη δυσλεξία, είναι καλό εσείς να τονίσετε συνοπτικά τις δυσλεκτικές κριτικές ικανότητές σας και να επισημάνετε τα επαγγελματικά σας επιτεύγματα.

 

Σύμφωνα με την Ellie Green, ειδήμων στις θέσεις εργασίας στο Totaljobs, είναι επίσης καίριας σημασίας να έχετε ένα φίλο ή ένα μέλος της οικογένειάς σας που να διπλό-τσεκάρει το βιογραφικό σας για τυχόν ορθογραφικά λάθη – ιδιαίτερα τις λέξεις που ο αυτοματοποιημένος ορθογραφικός έλεγχος δεν θα πιάσει. Επίσης, όπως αναφέρει, θα ήθελε να δει περισσότερους εργοδότες να λαμβάνουν υπόψιν τη δυσλεξία κατά την αξιολόγηση των υποψηφίων. 

 

«Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι υπάρχει ένα σύνολο κανόνων που διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο θα συντάξετε ένα βιογραφικό σημείωμα, αλλά αυτοί (οι κανόνες) δεν είναι απαραίτητα ευνοϊκοί για  τη δίκαιη πρόσληψη, ιδίως, για τους υποψηφίους με δυσλεξία», αναφέρει η Ellie.

Εντυπωσιάστε από την αρχή

Καθ’ όλη τη διάρκεια αναζήτησης εργασίας, θα έχετε πολλές ευκαιρίες να αναδείξετε τα θετικά σας σημεία - ειδικά  μέσα από μια συνέντευξη. Η εισαγωγή της συνέντευξης αποτελεί την ιδανική στιγμή για να κινήσετε το ενδιαφέρον του διευθυντή ή υπεύθυνου προσλήψεων προσωπικού. Για να ξεχωρίσετε μεταξύ άλλων υποψηφίων, δώστε έμφαση σε τέσσερις ή πέντε δεξιότητες που έχουν άμεση σχέση με τη θέση για την οποία πραγματοποιείται η συνέντευξη. Μία από τις πρώτες ερωτήσεις σε μία συνέντευξη συχνά είναι η παρακάτω: «Μπορείτε να μας πείτε για εσάς;»

Για την βέλτιστη έκβαση μιας συνέντευξης, εδώ μπορείτε να βρείτε τις κορυφαίες δεξιότητες που αναζητούν οι εργοδότες και συμβαδίζουν άμεσα με τις δεξιότητες των δυσλεκτικών ατόμων: 

 1. διαχείριση της ομάδας εξ αποστάσεως
 2. επικοινωνία
 3. διαχείριση χρόνου
 4. ιεράρχηση προτεραιοτήτων
 5. αναλυτική σκέψη
 6. ανάληψη πρωτοβουλιών
 7. ενσυναίσθηση
 8. δημιουργικότητα
 9. ηγεσία

Ενισχύστε την αφήγησή σας

Πολλοί εργοδότες θα μπορούσαν να χάσουν εξαιρετικά ταλέντα επειδή δεν γνωρίζουν τι μπορούν να προσφέρουν σε μία θέση τα άτομα με δυσλεξία. Καθώς, όλοι οι δυσλεκτικοί άνθρωποι δεν είναι ίδιοι και οι δυνατότητες τους διαφέρουν, είναι σημαντικό για τους υποψηφίους να λαμβάνουν αξιολογήσεις που θα βοηθήσουν εκείνους αλλά και τους δυνητικούς εργαζομένους να κατανοήσουν καλύτερα το επίπεδο των δεξιοτήτων τους. Μόλις αυτό καθοριστεί, οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να προετοιμαστούν για τις συνεντεύξεις έχοντας  τρία με πέντε επαγγελματικά παραδείγματα μέσα από τα οποία θα προβάλλουν την αξία που θα φέρουν  στον οργανισμό ως δυσλεκτικοί εργαζόμενοι.

Εν μέσω των συνεντεύξεων,  δώστε επαγγελματικά παραδείγματα ώστε να τονίσετε τις έξι δεξιότητες τις οποίες τα περισσότερα δυσλεκτικά άτομα έχουν:

 1. Επικοινωνία – σωστή τεχνική και έκφραση και ενδιαφέροντα μηνύματα
 2. Δημιουργικότητα – δημιουργία ενός πρωτότυπου έργου ή νέες ιδέες
 3. Οπτικοποίηση – αλληλεπίδραση με το χώρο, την αίσθηση, τις φυσικές ιδέες και τις καινούριες έννοιες
 4. Eξερεύνηση – περιέργεια και αναζήτηση ιδεών με συνεχή τρόπο
 5. Ενσυναίσθηση - ικανότητα αντίληψης των συναισθημάτων και επιρροή
 6. Λογική σκέψη (reasoning) – κατανόηση των σχεδίων, αξιολόγηση των δυνατοτήτων και λήψη αποφάσεων.

Παρά τις δεξιότητες αυτές, τα δυσλεκτικά άτομα αντιμετωπίζουν ορισμένες προκλήσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, τις οποίες δεν αντιμετωπίζουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι.

Ο John Walker, όντας υποψήφιος με δυσλεξία συχνά αντιμετώπιζε προβλήματα με την ερμηνεία των ερωτήσεων και με την αργή γραφή. «Μπορώ να διαβάσω μία ερώτηση με έναν τρόπο που θα σήμαινε κάτι για εμένα, αλλά οποιοδήποτε άλλο άτομο στον πλανήτη θα μπορούσε να διαβάσει την ίδια ερώτηση και να την ερμηνεύσει εντελώς διαφορετικά», αναφέρει εκείνος. Οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να ξεπεράσουν αυτά τα εμπόδια προβαίνοντας στην αποκάλυψη της δυσλεξίας στους υπεύθυνους πρόσληψης προσωπικού, ώστε εκείνοι να μπορούν να τους βοηθήσουν με την απαραίτητη προσαρμογή στις διαδικασίες, όπως να δοθεί επιπλέον χρόνος για την απάντηση των ερωτήσεων και να έχουν τη δυνατότητα να κρατούν σημειώσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

 

Με τη σημερινή έλλειψη ταλέντων, οι εργοδότες αρχίζουν να προσλαμβάνουν ταλέντα με δεξιότητες απαραίτητες για την μετα-πανδημική ανάκαμψη. Στην Ελλάδα, το 72% των εργοδοτών αναφέρει  δυσκολία κάλυψης θέσεων εργασίας λόγω έλλειψης εξειδικευμένων ταλέντων. Τώρα είναι η στιγμή λοιπόν, για τους δυσλεκτικούς υποψηφίους να «λάμψουν» τονίζοντας τα δυνατά τους σημεία και τις δεξιότητες που είναι σε ζήτηση και χρειάζονται για την κατάκτηση μιας θέσης εργασίας.

 

Μάθετε περισσότερα για το πώς η δυσλεξία μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων στο ανθρώπινο δυναμικό.

 

Πηγή:  https://www.manpower.co.uk/article/how-to-position-dyslexia-as-a-strength-during-a-job-search/ 

 

Αν θέλετε να κάνετε το επόμενο βήμα στην επαγγελματική σας καριέρα, δείτε τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας εδώ, και ανεβάστε βιογραφικό σας εδώ.

Μείνετε στην «καρδιά» των εξελίξεων της αγοράς εργασίας και προετοιμαστείτε για το μέλλον της εργασίας, διαβάζοντας τις συμβουλές καριέρας της ManpowerGroup. πώς