Πώς να χρησιμοποιείς τη «Γεφύρωση» και το «Δέσιμο» στη καριέρα σου


Στην καριέρα σου θα πρέπει να κάνεις την συνειδητή επιλογή να διευρύνεις τον κύκλο σου ή να δημιουργήσεις ισχυρότερους δεσμούς με το παρόν δίκτυο γνωριμιών σου.

Η δικτύωση με άλλους ανθρώπους και επαγγελματίες δεν είναι πάντα ίδια. Υπάρχουν δύο τρόποι δικτύωσης: η «Γεφύρωση» και το «Δέσιμο».

Ο καθηγητής ψυχολογίας του Χάρβαρντ Dr. Robert Putnam ορίζει τη σύνδεση – την οποία ονομάζει κοινωνικό κεφάλαιο (η δικτύωση και η σχέση μεταξύ ανθρώπων που ζουν και εργάζονται σε μια κοινωνία και τους επιτρέπει να λειτουργούν αποδοτικά) –με δύο τρόπους: Η Γεφύρωση, που φέρνει κοντά ανθρώπους από διαφορετικά υπόβαθρα (διεύρυνση του δικτύου) και το Δέσιμο (bonding) που φέρνει κοντά ανθρώπους από το ίδιο υπόβαθρο και ενδιαφέροντα (εμβάθυνση του δικτύου). Σύμφωνα με τη θεωρία του, το δίκτυο (ή ο κύκλος) ενός ανθρώπου ανάλογα τον τρόπο με τον οποίο κάποιος διευρύνει το δίκτυο του μπορεί να δημιουργήσει ασθενείς δεσμούς ή μπορεί να καταφέρει να τους ενισχύσει.

Πότε να «δεθείς»
Όταν είσαι νέος στον ρόλο σου, η ανέρχεσαι σε αυτόν, πρέπει να δημιουργήσεις ένα σύστημα υποστήριξης γύρω σου. Αυτό περιλαμβάνει το να δημιουργήσεις διαύλους ανοιχτής επικοινωνίας με τους προϊστάμενους και τους ανωτέρους σου, αλλά και να δημιουργήσεις ένα δίκτυο πληροφοριών και υποστήριξης από συναδέλφους σου που είναι περισσότερο καιρό από εσένα στον οργανισμό που εργάζεσαι. Αυτό θα σου επιτρέψει να μάθεις πράγματα από εκείνους και θα μάθεις πράγματα για την εργασία σου αλλά και τον οργανισμό που εργάζεσαι που δεν είναι ορατά με μια πρώτη ματιά.

Για να κάνεις τα παραπάνω, σημαίνει ότι πρέπει να δικτυωθείς εσωτερικά. Για να το πετύχεις αυτό μπορείς να συμμετέχεις σε δραστηριότητες που συμμετέχουν οι συνάδελφοι σου, όπως το να τρώτε μαζί το γεύμα σας, αντί να τρως στο γραφείο σου ή να επιβραβεύεις την καλή δουλειά τους λεκτικά αλλά και γραπτά. Ανάλογα τον χαρακτήρα σου και το προσωπικό σου στυλ η προσέγγιση των συναδέλφων σου μπορεί να πάρει πολλές μορφές αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι ίδιο: κερδίζεις την εμπιστοσύνη, την κατανόηση και την συμπάθεια των ανθρώπων με τους οποίους εργάζεσαι.

Πότε πρέπει να δημιουργήσεις «γέφυρες»
Το να δημιουργείς γέφυρες είναι το είδος δικτύωσης που θα σε βοηθήσει περισσότερο όταν έχεις κατοχυρώσει τη θέση σου και τον ρόλο σου σε έναν οργανισμό και θέλεις να ανακαλύψεις τι ευκαιρίες υπάρχουν στον ορίζοντα για εσένα. Για προφανείς λόγους, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να προσεγγίσεις ανθρώπους με τους οποίους εργάζεσαι αυτή τη στιγμή, ώστε να σε συστήσουν στον πιθανά επόμενο σου εργοδότη.

Η διεύρυνση του κύκλου σου επιτυγχάνεται με τον παραδοσιακό τρόπο δικτύωσης, συστήνοντας τον εαυτό σου σε νέους ανθρώπους, αλλά και online. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα social media για να γεφυρώσεις τα χάσματα στο δίκτυο σου, αρκεί να τα χρησιμοποιείς σωστά.

Για παράδειγμα, μία έρευνα για το Facebook αναφέρει ότι δεν έχουν όλες οι ενέργειες το ίδιο αποτέλεσμα. Το να λαμβάνεις προσωπικά μηνύματα – εν αντιθέσει με το να διαβάζει κάποιος κάτι το οποίο έχεις γράψει στο news feed – ανεβάζει την πιθανότητα δικτύωσης μεταξύ δύο ανθρώπων. Ο λόγος είναι ότι επιτρέπει στους συνδιαλεγόμενους να συζητήσουν σε ένα περιβάλλον το οποίο δεν τους δεσμεύει και δεν δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς. Το κλειδί, λοιπόν, είναι να είσαι ενεργός στο Facebook, όχι απλά να περιηγείσαι και να βλέπεις το timeline σου. Μέσω των Social Media, μπορείς να καλλιεργήσεις το δίκτυο σου, περιλαμβάνοντας ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονταν μέχρι τώρα στη περιφέρεια του.

Διαβάζοντας τα παραπάνω μπορείς να αποφασίσεις με ποιον τρόπο μπορείς να διευρύνεις το δίκτυο σου στη παρούσα φάση της καριέρας σου και τι επιθυμείς να επιτύχεις.