6 Τρόποι για να προετοιμαστείτε για μια συνέντευξη

Μέχρι την είσοδό σας στο χώρο της συνέντευξης, τίποτα δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη. Θα πρέπει να είστε εξοικειωμένοι με την εταιρεία, τους στρατηγικούς της στόχους, τους ανθρώπους που θα συναντήσετε και τα θετικά και αδύναμα  σημεία του εαυτού σας. Όπως ένας αθλητής που προπονείται για την ημέρα του αγώνα, έτσι και η συνέντευξη είναι μια ευκαιρία για να δείξετε πόσο καλά προετοιμασμένοι είστε  και να αφήσετε τις δεξιότητες σας να λάμψουν. Ακολουθούν έξι τρόποι προετοιμασίας για μια συνέντευξη.

Ερευνήστε πληροφορίες για την εταιρεία και τους συνεντευκτές (σωστό είναι / ή «και για αυτούς που σας παίρνουν τη συνέντευξη»)

Ετοιμάστε μια σύντομη παρουσίαση του  εαυτού σας. Θα πρέπει να γνωρίζετε τι θέσεις κατέχουν οι συνεντευκτές στην εταιρεία. Παράλληλα, ελέγξτε τα προφίλ τους στο LinkedIn ή προσπαθήστε να αντλήσετε  πληροφορίες από τις επαφές σας, σχετικά για αυτά τα άτομα. Επίσης, μπορείτε να μάθετε ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει η εταιρεία και να προσδιορίσετε τους κύριους στρατηγικούς της στόχους.

Δείξτε τα επιτεύγματα σας

Μην μείνετε μόνο στην ομιλία, μπορείτε επίσης να δείξετε τα επαγγελματικά σας επιτεύγματα. Έχετε μαζί σας ένα portflolio με δείγματα της εργασίας σας, ακόμα κι αν δεν σας έχει ζητηθεί. Εάν βρίσκεστε σε συνέντευξη για θέση υψηλότερου επιπέδου, ίσως θα πρέπει επίσης να  έχετε μαζί σας ένα πλάνο σχεδιασμού για τις επόμενες 30-60-90 ημέρες. Το πλάνο αυτό θα πρέπει να σκιαγραφεί τι σκοπεύετε να κάνετε όταν προσληφθείτε ώστε να αποδείξετε στον υπεύθυνο πρόσληψης ότι είστε ο πιο κατάλληλος υποψήφιος για τη θέση.

Προετοιμάστε απαντήσεις για τις συχνές ερωτήσεις

Ορισμένες ερωτήσεις τίθενται σχεδόν από κάθε συνεντευκτή που θα συναντήσετε. Δείτε πώς μπορείτε να απαντήσετε στις πιο συχνές ερωτήσεις συνέντευξης.

Προετοιμάστε την παρουσίασή σας

Δεν έχουν σημασία μόνο αυτά που θα πείτε, αλλά πώς θα τα πείτε. Δώστε προσοχή στη στάση και τη γλώσσα του σώματός σας. Εάν δεν εκπέμπετε εμπιστοσύνη και επαγγελματισμό κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, θα χάσετε ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Εξασκηθείτε για τυχόν χειραψίες, για την οπτική επαφή που θα έχετε, αλλά ακόμη και για τον τρόπο ακρόασης.

Πραγματοποιήστε μια εικονική συνέντευξη

Οι απαντήσεις που δίνετε μπορεί να είναι σωστές και να βγάζουν νόημα  για εσάς, αλλά πρέπει να γνωρίζετε και πώς ακούγονται σε κάποιον άλλο. Το πανεπιστήμιό σας πιθανότατα θα έχει τα κατάλληλα εργαλεία για να πραγματοποιήσετε μια εικονική συνέντευξη εργασίας. Εάν αυτή η υπηρεσία δεν είναι διαθέσιμη στη σχολή σας, μπορείτε να κάνετε μια εικονική συνέντευξη με έναν φίλο, έτσι ώστε να εξασκήσετε καλύτερα τις απαντήσεις σας.

Θέστε ερωτήσεις

Τέλος, όταν οι συνεντευκτές σας δώσουν την ευκαιρία να μιλήσετε, μην την αφήσετε να πάει χαμένη. Πρέπει να γνωρίζετε εξαρχής τι θέλετε να ρωτήσετε. Εδώ θα βρείτε 12 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον συνεντευκτή κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης.

Κατά την προετοιμασία μιας συνέντευξης για μια θέση εργασίας θα πρέπει να μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για την εταιρεία και να διερευνήσετε τι έχετε να προσφέρετε εσείς οι ίδιοι, έτσι ώστε να τη βοηθήσετε να γίνει πιο επιτυχημένη. Να είστε προετοιμασμένοι, έτοιμοι και σίγουροι για τον εαυτό σας.

Πηγή: https://workforce-resources.manpowergroup.com/advice/6-ways-to-prep-for-an-interview

Αν θέλετε να κάνετε το επόμενο βήμα στην επαγγελματική σας καριέρα, δείτε τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας εδώ, και ανεβάστε βιογραφικό σας εδώ.

Μείνετε στην «καρδιά» των εξελίξεων της αγοράς εργασίας και προετοιμαστείτε για το μέλλον της εργασίας, διαβάζοντας τις συμβουλές καριέρας της ManpowerGroup.