Πώς να αναγνωρίσετε τα δυνατά σας σημεία για να ενισχύσετε την καριέρα σας

Το να γνωρίζετε τις δυνατότητές σας είναι ζωτικής σημασίας στη συνεχώς αυξανόμενη ανταγωνιστική αγορά εργασίας. Εντοπίζοντας τα πιο δυνατά σας σημεία, θα είστε σε θέση να επικοινωνήσετε τις δυνατότητές σας σε ένα μελλοντικό εργοδότη και να διαφοροποιηθείτε από άλλους υποψηφίους. Παράλληλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα δυνατά σας στοιχεία και ως μια «σταθερά», που θα σας οδηγήσει προς νέες επαγγελματικές ευκαιρίες που σας ταιριάζουν, ώστε να μπορείτε να χτίσετε μια καριέρα στην οποία θα εξελιχθείτε.

 

Πότε πραγματικά ξεχωρίζετε;

Εάν δεν έχετε ποτέ σκεφτεί ποια είναι τα δυνατά σας σημεία, τώρα είναι η ευκαιρία σας! Αφιερώστε λίγο χρόνο για να αναγνωρίσετε τύπους εργασιών που υλοποιείτε με ευκολία, καταστάσεις στις οποίες αισθάνεστε αυτοπεποίθηση ή δραστηριότητες που σας κάνουν να χάνετε την αίσθηση του χρόνου. Υπάρχουν άνθρωποι που ζητούν τακτικά τη βοήθειά σας για κάποιο συγκεκριμένο έργο; Υπάρχουν επαγγελματικές προκλήσεις που ενώ εσείς τις αποδέχεστε ή δε σας αγχώνουν, μπορεί να φοβίζουν τους άλλους; Καταγράψτε τις σκέψεις σας και αναζητήστε τις ενδείξεις που βασίζονται σε αυτές τις ιδέες – είναι βέβαιο ότι θα σας οδηγήσουν στα δυνατά σας σημεία.

Οι άνθρωποι που σας περιβάλλουν, θα μπορούσαν να βρουν άλλες πτυχές των δυνατών σας σημείων, βασισμένοι σε αυτά που γνωρίζουν για το χαρακτήρα σας ή την εμπειρία τους από τη μεταξύ σας συνεργασία. Προσεγγίστε τρία άτομα από διαφορετικούς τομείς της ζωής σας - ο ένας θα μπορούσε να είναι ένας νυν ή πρώην συνάδελφος, ο άλλος ένας φίλος, και ο τρίτος κάποιος που σας γνωρίζει όλη σας τη ζωή, για παράδειγμα ένα μέλος της οικογένειάς σας. Εξηγήστε τους συνοπτικά ότι θα θέλατε τη βοήθειά τους σε μια άσκηση που κάνετε και ζητήστε τους να μοιραστούν τα τρία κορυφαία δυνατά σημεία που «βλέπουν» σε εσάς, μαζί με μια σύντομη εξήγηση για το λόγο για τον οποίο επέλεξαν κάθε τους λέξη. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι κάποια από τα δυνατά σημεία που επέλεξαν συμπίπτουν, κάτι το οποίο ίσως να μην είχατε σκεφτεί ποτέ.

 

Προβάλλοντας τα δυνατά σας σημεία

Όσο σημαντικό είναι να αναγνωρίσετε τα δυνατά σας σημεία, εξίσου αξιοσημείωτος είναι και ο τρόπος αλλά και ο χώρος πού τα επικοινωνείτε στους άλλους. Βεβαιωθείτε ότι το βιογραφικό σας προβάλλει τις βασικότερες δεξιότητές σας - καταγράψτε το πολύ 3 από αυτές - και αναδείξτε τις παραθέτοντας συνοπτικά παραδείγματα για το πότε τις εφαρμόσατε και τον αντίκτυπο που είχαν σε μια ομάδα ή σε ένα έργο. Αυτά τα γεγονότα θα βοηθήσουν έναν υπεύθυνο προσλήψεων να κατανοήσει την αξία σας και θα τον διευκολύνουν να σας προβάλλει κατάλληλα για το ρόλο που αναζητούν.

Μπορεί επίσης να θέλετε να ενσωματώσετε τα δυνατά σας σημεία στο προφίλ σας στο LinkedIn στην ενότητα «Σχετικά» - σκεφτείτε το ως την προσωπική σας «βιτρίνα». Είναι η ευκαιρία σας να μοιραστείτε την προσωπικότητά σας, να δημοσιοποιήσετε τι έχει σημασία για εσάς και να προβάλλετε την επαγγελματική σας εμπειρία. Όσον αφορά στο περιεχόμενο αυτής της παραγράφου, σκεφτείτε ποιες πληροφορίες θέλετε να κατανοήσει το άτομο που επισκέπτεται το προφίλ σας και βεβαιωθείτε ότι τα βασικά αυτά μηνύματα είναι εμφανή και σαφή. Σκεφτείτε να λάβετε και μια δεύτερη γνώμη από κάποιον που εμπιστεύεστε, ο οποίος μπορεί να σχολιάσει με ειλικρίνεια ποια στοιχεία είναι αυτά που ξεχωρίζουν στο προφίλ σας.

 

Χτίζοντας πάνω στις δυνατότητές σας και αναπτύσσοντας νέες

Υπάρχουν πολλά σεμινάρια που προσφέρουν ευκαιρίες για να εμβαθύνετε περισσότερο σε έναν τομέα στον οποίο ήδη διαθέτετε κάποια εξειδίκευση ή και σε ένα εντελώς νέο γνωστικό πεδίο που σας ενδιαφέρει. Στη ManpowerGroup, όλοι οι συνεργάτες μας έχουν δωρεάν απεριόριστη πρόσβαση στη διαδικτυακή μας πλατφόρμα, την powerYOU, όπου θα βρείτε χιλιάδες δωρεάν μαθήματα προκειμένου να αναπτύξετε περαιτέρω τις γνώσεις και τις δεξιότητές σας για μελλοντικές θέσεις εργασίας. Τα μαθήματα καλύπτουν ένα τεράστιο εύρος θεμάτων και περιλαμβάνουν τα πάντα, από γλώσσες προγραμματισμού όπως SQL και Java, μέχρι επιχειρηματικούς τομείς όπως η διεύθυνση ανθρώπινου δυναμικού και η διαχείριση έργων.

Πηγή: https://www.manpower.co.uk/article/how-to-identify-your-strengths-to-supercharge-your-career/

 

Αν θέλετε να κάνετε το επόμενο βήμα στην επαγγελματική σας καριέρα, δείτε τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας εδώ, και ανεβάστε βιογραφικό σας εδώ.

Μείνετε στην «καρδιά» των εξελίξεων της αγοράς εργασίας και προετοιμαστείτε για το μέλλον της εργασίας, διαβάζοντας τις συμβουλές καριέρας της ManpowerGroup.