Διαχείριση άγχους κατά την αναζήτηση εργασίας μετά από μια απώλεια εργασίας 

Η απώλεια της εργασίας σας, είτε την αναμένατε είτε όχι, μπορεί να σας οδηγήσει σε αβεβαιότητα, άγχος και ανησυχία. Εάν έχετε υποστεί απώλεια εργασίας, μπορείτε να δείτε τις παρακάτω συμβουλές και τρόπους φροντίδας της ψυχικής σας υγείας, αναζητώντας έναν νέο ρόλο, ώστε να την αντιμετωπίσετε τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

 

Αναγνωρίστε το πώς αισθάνεστε

Η απώλεια εργασίας μπορεί να είναι μια εξαιρετικά δύσκολη δοκιμασία. Αναγνωρίστε το πώς αισθάνεστε. Μπορεί να είστε σοκαρισμένοι, λυπημένοι, αγανακτισμένοι, να νιώθετε ανακούφιση ή ένα συνδυασμό όλων αυτών των συναισθημάτων. Αντί να ασκήσετε πίεση στον εαυτό σας, προκειμένου να ξεπεράσετε αυτά τα συναισθήματα ή να τα αγνοήσετε εντελώς, αναγνωρίστε το γεγονός ότι τα συναισθήματά σας είναι μια μορφή αντίδρασης σε μια σημαντική αλλαγή της ζωής σας, οπότε είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθάνεστε έτσι.

 

Δημιουργήστε ένα δίκτυο υποστήριξης

Αν και δεν είστε οι μόνοι/ες που έχουν ζήσει μια απώλεια εργασίας, μπορεί να τη βιώσετε σαν μια εμπειρία απομόνωσης, οπότε, είναι πολύ σημαντικό να έχετε επαφή με άλλα άτομα. Μπορείτε να τους μιλήσετε για αυτό που συμβαίνει στη ζωή σας, και να βοηθήσετε τον εαυτό σας να απελευθερωθεί από αυτές τις σκέψεις. Θα μπορούσε επίσης, να είναι παρηγορητικό να συζητήσετε με φίλους ή πρώην συναδέλφους σας για προκλήσεις που αντιμετώπισαν στην καριέρα τους και να πάρετε παράδειγμα για το πώς βγήκαν «νικητές» μέσα από αυτό. Μπορείτε να επιλέξετε να μιλήσετε σε ανθρώπους από διαφορετικούς τομείς της ζωής σας, για να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας όλα αυτά που σας χαρακτηρίζουν, ξεχνώντας το γεγονός ότι δεν βρίσκεστε πλέον στη συγκεκριμένη εργασία.

 

Αντιμετωπίστε τις οικονομικές δυσκολίες που ίσως προκύψουν

Ενώ βρίσκεστε σε αναζήτηση εργασίας, μπορεί να μην αισθάνεστε ιδιαίτερα ασφαλείς για την οικονομική σας κατάσταση λόγω έλλειψης σταθερότητας. Προκειμένου να μην πανικοβληθείτε, μην ανατρέχετε συνέχεια στο συγκεκριμένο θέμα και προσπαθήστε να το αντιμετωπίσετε με πολλή προσοχή. Ρίξτε μια προσεκτική ματιά στα οικονομικά σας, για να ανακτήσετε ένα αίσθημα ελέγχου. Πιθανότατα, θα έχετε ήδη μειώσει τις καθημερινές σας δαπάνες, αλλά ίσως υπάρχουν και άλλα έξοδα που θα μπορούσατε να περιορίσετε, έστω και προσωρινά. Αυτά θα μπορούσαν να είναι για παράδειγμα συνδρομές ή γεύματα σε εστιατόρια.

 

Σε αυτές τις νέες συνθήκες, μπορεί να κληθείτε να σκεφτείτε δημιουργικά για το πώς να διαχειριστείτε καλύτερα τα οικονομικά σας. Για παράδειγμα, ορισμένες τράπεζες προσφέρουν πολύτιμα εργαλεία στα τραπεζικά τους προϊόντα, χωρίς χρέωση, όπως η δυνατότητα  στρογγυλοποίησης στο επόμενο 1 ευρώ κάθε αγοράς που κάνετε με τη χρήση χρεωστικής κάρτας, με τη διαφορά να  μεταφέρεται αυτόματα από τον λογαριασμό που συνδέεται με την κάρτα, στον αποταμιευτικό σας λογαριασμό. Με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα χρήματα θα αρχίσουν να αυξάνονται, με την ελάχιστη προσπάθεια από την πλευρά σας.

 

Ενισχύστε την αυτοπεποίθησή σας

Όταν το άγχος είναι αρκετά μεγάλο, μπορεί να αισθανθείτε ότι δεν υπάρχει διέξοδος από αυτή την κατάσταση. Όταν όμως σκέφτεστε ήρεμα και ορθολογικά, αξίζει να θυμηθείτε ότι αυτή είναι μια προσωρινή πρόκληση και δεν είναι ανυπέρβλητη. Έχετε ήδη αντιμετωπίσει δυσκολίες στη ζωή σας και τις έχετε ξεπεράσει με επιτυχία, έτσι, θα κάνετε το ίδιο και σε αυτή την περίπτωση.

 

Εάν αισθάνεστε ασταθής και η εμπιστοσύνη στον εαυτό σας βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο, καταγράψτε όλα τα επαγγελματικά σας επιτεύγματα. Γυρίστε το χρόνο πίσω και σημειώστε κάθε επιτυχία και επίτευγμα που μπορείτε να σκεφτείτε, ανεξάρτητα από το πόσο μικρό ή μεγάλο είναι. Αναζητήστε τυχόν μηνύματα στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο από συναδέλφους που μοιράζονται μαζί σας εξαιρετικά σχόλια σχετικά με την εργασία σας ή ζητήστε από τους πρώην διευθυντές σας να αναφέρουν λεπτομερώς τι αντίκτυπο είχε η συνεργασία σας με τις ομάδες τους.

 

Αναπληρώστε τα επίπεδα ενέργειάς σας

Αρκετές φορές η αναζήτηση εργασίας είναι από μόνη της μια εργασία, που απορροφά ένα τεράστιο μέρος του εβδομαδιαίου σας χρόνου και μειώνει τα επίπεδα ενέργειάς σας. Το να αφιερώσετε χρόνο, για να «φορτίσετε τις μπαταρίες σας» είναι εξίσου σημαντικό με το να αναζητήσετε την επόμενη θέση εργασίας σας. Βρείτε τις μεθόδους που σας ταιριάζουν. Κάντε ένα διάλειμμα από την αναζήτηση, ώστε να μπορέσετε να τη συνεχίσετε με περισσότερη ενέργεια. Απλές ενέργειες όπως για παράδειγμα μια βόλτα ή η προετοιμασία ενός γεύματος είναι συχνά αποτελεσματικές, επιτρέποντας στον εγκέφαλό σας να ασχοληθεί με κάτι εντελώς διαφορετικό. Θα μπορούσατε επίσης, να αναζητήσετε και να ακούσετε κάποια podcast που σχετίζονται με τον επαγγελματικό τομέα που σας ενδιαφέρει, δημιουργώντας έτσι νέες ιδέες για τη στρατηγική αναζήτησης εργασίας που θα ακολουθήσετε ή τέλος, μπορείτε να παρακολουθήσετε εκπαιδευτικά προγράμματα που σας ενδιαφέρουν και να αξιοποιήσετε τις γνώσεις αυτές σε επερχόμενες συνεντεύξεις.

 

Στον όμιλο ManpowerGroup είμαστε εδώ για να σας υποστηρίζουμε στην αναζήτηση εργασίας σας. Ως παγκόσμιος ηγέτης στην παροχή λύσεων ανθρώπινου δυναμικού, «ανοίγουμε» το δρόμο στον κόσμο της εργασίας. Διατηρώντας γραφεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, παρέχουμε εκατοντάδες μόνιμες και προσωρινές ευκαιρίες απασχόλησης διαθέσιμες στους βασικούς οικονομικούς τομείς της αγοράς εργασίας. Οι έμπειροι σύμβουλοί μας θα συνεργαστούν μαζί σας και θα κατανοήσουν την εμπειρία και τις δεξιότητές σας χρησιμοποιώντας στη συνέχεια τις εξειδικευμένες γνώσεις τους, για να σας ταιριάξουν με τους κατάλληλους επαγγελματικούς ρόλους και να σας επανεντάξουν στο εργασιακό περιβάλλον.

Πηγή: https://www.manpower.co.uk/article/managing-anxiety-while-job-hunting-after-redundancy/

 

Αν θέλετε να κάνετε το επόμενο βήμα στην επαγγελματική σας καριέρα, δείτε τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας εδώ, και ανεβάστε βιογραφικό σας εδώ.

Μείνετε στην «καρδιά» των εξελίξεων της αγοράς εργασίας και προετοιμαστείτε για το μέλλον της εργασίας, διαβάζοντας τις συμβουλές καριέρας της ManpowerGroup.